Instituttleder ved NTNU trekker seg med umiddelbar virkning
Tor Einar Fagerland trekker seg fra stillingen som instituttleder ved Institutt for historiske studier ved NTNU.
Tor Einar Fagerland, instituttleder ved Institutt for historiske studier, trekker seg med umiddelbar virkning.
Elin Iversen, NTNU kommunikasjonsavdelingen
- Etter en krevende periode oppfatter jeg situasjonen slik at det vil være til det beste for instituttet å overlate ansvaret til noen andre, sier avtroppende instituttleder Tor Einar Fagerland ved Institutt for historiske studier(IHS) i en pressemelding fra NTNU.
Fagerland trekker seg med umiddelbar virkning torsdag.
Hva det er som har vært krevende kommer ikke frem av pressemeldingen, men en av de mest omtalte sakene ved instituttet i år har vært tvangsflyttingen av en tidligere tillitsvalgt i Forskerforbundet, professor Kristian Steinnes.
LES OGSÅ: Steinnes regner med dette betyr at tvangsflyttingen oppheves
- Alle har en grense
I en epost sendt ut til de ansatte ved instituttet fra den avtroppende instituttlederen torsdag kan det dog virke som om det Steinnes-saken som er dråpen som fikk han til å trekke seg.
«Jeg vil heller ikke lede et institutt hvor enkelte bruker fortrolig e-post som har kommet dem i hende på urettmessig vis som utpressingsmiddel. Alle har en grense. Her går min.» skriver Fagerland i eposten Universitetsavisa har fått tilgang til.
Eposten han refererer til er etter alt å dømme en epost Fagerland sendte til et konsulentselskap som skulle bistå i Steinnes-saken.
Verneombud Øyvind Thomassen ved IHS sier til Universitetsavisa at han tar Fagerlands avgjørelse til etteretning, men ønsker ikke å kommentere saken utover det.
LES OGSÅ: Bitter konflikt ved institutt for historiske studier - beskylder ledelsen for «illegitim maktbruk»
Tvangsflyttingen skjedde i en situasjon der det har vært langvarige spenninger i arbeidsmiljøet. «Flere kolleger kan sies å stå i et spenningsfylt forhold til sin leder», står det å lese i et brev sendt til NTNU-ledelsen fra tolv vitenskapelig ansatte ved instituttet.
Dekanen utilgjengelig for kommentar
Dekan Anne Kristine Børresen ved Det humanistiske fakultet står i pressemeldingen oppført som kontaktperson for eventuelle kommentarer til saken, og Universitetsavisa har forsøkt å både ringe henne og sende henne en sms med spørsmål om det er Steinnes-saken som er bakgrunn for at Fagerland trekker seg. Hun har foreløpig ikke svart på våre spørsmål, men skriver i en sms at hun sitter i lønnsforhandlinger hele dagen og derfor ikke har anledning til å svare. I pressemeldingen står det også presisert at hun vil være utilgjengelig torsdag som følge av lønnsforhandlinger.
Heller ikke Fagerland selv har svart på Universitetsavisas henvendelser torsdag formiddag.
- Vi har i løpet av min lederperiode satt i gang en rekke tiltak og prosesser knyttet til arbeidsmiljø og profesjonalisering av instituttet, hvor målet har vært å sørge for et likestilt, åpent og inkluderende institutt. Vi har allerede oppnådd mye, og jeg håer at de som overtar ledelsen følger opp de mange gode planene og tiltakene som ledelsen og ansatte i fellesskap har initiert, sier Fagerland i pressemeldingen.
Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.
Frem til den nye lederen er på plass vil nestlederne Erik Opsahl og Thea Selliaas Thorsen styre skuten.
Dekan Anne Kristine Børresen ved Det humanistiske fakultet sier i pressemeldingen at det har vært en krevende periode for instituttet, og at Fagerland har gjort en betydelig innsats som leder. Hun sier også at hun har forståelse for Fagerlands avgjørelse om å trekke seg, og at instituttet har utviklet seg i en positiv retning under hans ledelse.