NTNU vil likevel heise regnbueflagget:
- Jeg er stolt av ledelsen
Da Kristoffer Halseth spurte NTNU om de kunne tenkte seg å heise regnbueflagget sa de nei. Nå har universitetet snudd.
Studentveileder Kristoffer Halseth ble overrasket da arbeidsgiver NTNU ikke ville heise regnbueflagget i anledning Trondheim Pride. Nå har ledelsen snudd. - Det er fantastisk, sier han.
Espen Halvorsen Bjørgan
- Jeg er veldig stolt av ledelsen for at de tok utfordringen, tenkte over saken på nytt og nå har bestemt seg for å flagge likevel, sier Kristoffer Halseth, studentveileder ved NTNU.
I forbindelse med Trondheim Pride sendte han en søknad til NTNU med spørsmål om de kunne tenke seg å heise regnbueflagget i forbindelse med paraden lørdag.
Halseth visste at mange andre universiteter bruker å gjøre dette, og regnet derfor med at også NTNU ville gjøre det.
- Jeg ble veldig overrasket da NTNU sa nei, sier Halseth om saken som først ble omtalt av NRK.
Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.
Viste til flaggloven
NTNU argumenterte opprinnelig med flaggloven som sier at bare norsk og samisk flagg skal heises ved offentlige bygg. NTNU mente også at de ved å gi unntak for Pride kom til å få problemer med å begrunne avslag ved søknader fra andre organisasjoner i fremtiden.
- Pride er ikke en organisasjon, det er en bevegelse som vil skape et samfunn for alle uansett bakgrunn, kjønn kultur og legning. Da blir argumentet feil, sier Halseth og legger til:
- Jeg vet jo at NTNU står for de samme verdiene som pride står for, og derfor synes jeg det var skuffende og rart at de ikke ville fronte dette utad. Samtidig synes jeg det er fantastisk at de går i paraden lørdag, og at de nå også har bestemt seg for å heise regnbueflagget likevel.
NTNU snudde
- NTNU har alltid støttet Pride. Vi mener det er et godt formål. Årsaken til at vi først bestemte oss for å ikke flagge var ønske om nettopp likebehandling av en god del forespørsler som vi får, sier Toril A. Nagelhus Hernes, prorektor for nyskaping og leder for NTNU sitt likestillings- og mangfoldsutvalg.
Hun viser blant annet til 2015 da NTNU lyssatte Hovedbygningen i fargene til det franske flagget for å markere støtte til det franske folket etter terroraksjonen i Paris.
- Etterpå fikk vi spørsmål fra studenter fra andre land som også hadde vært rammet av terroraksjoner, om å støtte dem på samme vis. Vi har en utfordring når ulike interessegrupper og politiske organisasjoner ønsker støtte og ulike former for markeringer, sier hun.
Men til tross for denne potensielle utfordringen valgte NTNU å se på spørsmålet om regnbueflagget på nytt, og endte med å ombestemme seg.
- Vi vuderte det dit at nettopp Pride er noe som er viktig å støtte opp om. En viktig verdi for NTNU er å være respektfull. Ved NTNU ønsker vi at alle skal få respekt uansett seksuell legning. Vi jobber for likestilling og mangfold, så vi mente derfor at vi likevel ønsker å flagge, sier Hernes.
Hun ber nå om en diskusjon med sektoren og Kunnskapsdepartementet om felles retningslinjer for flagging og andre typer markeringer slik at NTNU skal slippe å sitte alene om en slik avgjørelse i fremtiden.
- Men først og fremst håper vi nå på en fin markering i morgen, og at flest mulig bidrar til å støtte opp om Pride og et positivt mangfold i samfunnet, avslutter Hernes.