Over 15 år tok det. Gjennom lange og harde forhandlinger med departementene, ble det i 1996 endelig bestemt å sette ut i livet prosjektet for det helintegrerte universitetssykehus. Via RiT 2000 og krangling om sykehuset skulle bygges ut der regionssykehuset var, eller om hele greia burde bygges på Dragvoll. En 15 år lang byggeperiode er slutt med fullføringen av Kunnskapssenteret - det siste bygget i rekken, og den gamle Høyblokkas arvtaker.
Psykiatribygg danner skygge
Eller nesten. Samtidig med den formelle overtakelsen av bygget, har det løsnet for finansieringen av et Psykiatribygg.
-Det er en liten skygge over denne begivenheten, sa det som kalles landets mest integrerte lederduo, administrenende direktør ved St Olavs, Nils Kvernmo, og dekan Stig Slørdahl ved Det medisinske fakultet, i Øyas nye storstue, auditoriet i Kunnskapssenteret, med plass til 380 tilhørere.
Gode signaler fra både denne regjeringen, og i valgkampen, gjør at Kvernmo er optimist med tanke på å endelig realisere drømmen med å også integrere psykiatrien med somatikken. Det finnes fremdeles plass. Også Høyskolen ønsker å bygge nytt på Øya for sine helse- og sosialstudier, men bevilgningen mangler foreløpig.
En ny bydel
Dette er blitt Nord-Europas flotteste sykehus, mente mange. Dette er hvordan sykehus kommer til å bli bygget rundt omkring i verden, er tilbakemeldingene dekan Slørdahl får i utlandet når han presenterer sykehusmodellen.
9000 ansatte ved sykehuset, 1200 ved Det medisisnke fakultet, pasienter, studenter og besøkende. St Olavs hospital er en hel småby i seg selv. Tegnet med kvartalsstruktur, med en lang og bred aveny som hovedgate, og med et torv som er nesten like stort som selve Torvet i Trondheim, ligner det også en by.
Tett og integret, kommer dette til å bli modellen også for resten av NTNU når universitetet endelig bestemmer seg for å samles i en bycampus, mente Kvernmo.
-Han sier ting jeg ikke kan si, kommenterte Slørdahl, som holdt sin tale i kompaniskap med sykehussjefen.
Bibliotek og museum
Kunnskapssenteret er delt 50-50 mellom NTNU og sykehuset. Den blir den nye, store møteplassen, med medisinsk hovedbibliotek, Øyas største audutorium, og utstillingsvindu med sitt medisinske museum og Kunnskapsportalen, en hi-tech presentajons- og undervisningsplattform.
NTNU flytter inn med sitt Senter for fremragende forskning, CEMIR, og sykehuset skal ha sitt smertesenter og behandling av hud- og infektsjonssykdommer.
101 år etter det aller første sykehusbygget, 1902-bygget, ble bygget, blir fremtidens test om det nye St Olavs klarer å opprettholde den formidable tekniske utviklingen som har funnet sted innen medisinen gjennom de siste hundre år, mente Kvernmo.
Det er intensjonen med det integrerte universitetssykehusmodellen.