NTNU-ledelsen reagerer - samtidig fortsetter ritualene som før på Gløs

- Studentene skal få lov å fortsette med ritualene sine, samtidig som vi skal sikre at det skjer i trygge former, sier dekan Olav Bolland.

Dekan Olav Bolland vil ikke forby ritualene. I bakgrunnen er studentene i sving med nye opptaksritualer.
Publisert Sist oppdatert
Studentene skal ha fått i seg eddik på en post ved Elgeseter bru under opptaksprøvene til linjeforeningen Smørekoppen.

Mens UA intervjuer dekan Olav Bolland ved Fakultet for ingeniørvitenskap, fortsetter ritualene rundt om på campus som om intet har skjedd. Studenter med bind for øynene, og klær preget av harde prøvelser, går sammenbundet i rekker med bind for øynene og synger.

Når UA spør hva dekanen mener om at linjeforeninger velger å fortsette opplegget sitt mens flere medstudenter er blitt skadet og én ligger kritisk skadd på intensiven på St. Olavs Hospital, svarer Bolland:

- Det er ikke sikkert at absolutt alle er kjent med alvoret i det som har skjedd. Men, jeg mener studentene skal få lov til å fortsette med ritualene sine, samtidig som vi skal sikre at det skjer i sikre former. Vi har tatt en runde med alle linjeforeningene etter det som skjedde i går, for å sikre at disse studentenes opplegg er forsvarlig. Når vi har tatt denne avsjekken, så mener jeg det er det ok, sier han.

Dekanen understreker at linjeforeningene i utgangspunktet står for en svært positiv aktivitet ved og for NTNU.

- De bringer nye studenter sammen og skaper nettverk, samtidig må vi jobbe med de negative aspektene, sier dekanen ved IV-fakultetet på NTNU.

- Må skje under trygge rammer

Organisasjonsdirektør Ida Munkeby sier at NTNU-ledelsen har sendt en henvendelse til alle dekanene og bedt dem om å ta kontakt med sine respektive linjeforeninger.

LES SAKEN: 15 studenter til sykehus etter fest
LES OGSÅ: Lege Julie Nesheim var på vakt da studentene ba om hjelp
LES OGSÅ: Smørekoppen sier de ikke burde drukket eddik

- Vi vil ha visshet om at resten av fadderuka og opptaksprøvene til linjeforeningene skjer under trygge rammer, sier Munkeby.

Hun forteller at det er satt av en person i NTNUs HMS-avdeling som står til disposisjon for studenter som har behov for å snakke.

- Vi synes denne hendelsen er veldig uheldig. Slikt skal ikke skje. Våre studenter skal komme hit og være trygge. Samtidig vil jeg si at det utføres mye positivt og godt arbeid i linjeforeningene for å skape trivsel for studentene.

Munkeby kjenner ikke til at studenter har blitt skadet under opptaksprøver til linjeforeninger tidligere.

I en melding på NTNUs intranett onsdag morgen gjør rektor Gunnar Bovim det klart at han ser svært alvorlig på saken.

- Det skal være trygt og inkluderende å bli tatt opp som student på NTNU. Linjeforeningene gjør et svært viktig arbeid for studentene på NTNU, men slikt som dette kan vi ikke akseptere. Sikkerhet må alltid komme først, sier Bovim.

- Dette er dekanenes ansvar

- Er det aktuelt for NTNU å innføre restriksjoner på hvordan aktiviteter under fadderuka og opptak til linjeforeningene foregår?

- Fadderuka og opptaksprøvene til linjeforeningene er ikke en del av NTNUs virksomhet, men vi jobber opp mot linjeforeningene, og opplever at vi har en god dialog. Vi må sørge for at de gjør en ordentlig jobb med risikovurdering og å sørge for at aktivitene foregår under trygge rammer, sier prorektor for utdanning, Anne Borg.

Prorektoren forteller at det har pleid å være et møte mellom NTNU-ledelsen og linjeforeningene på våren, og at noen av fakultetene også har egne møter med linjeforeningene. Dette er et tiltak som vil videreføres.

- Hvilke aktiviteter ber NTNU-ledelsen dekanene om å advare mot?

- Tradisjonene er ulike, og dekanene kjenner sine linjeforeninger best. Hvordan de tar tak i dette er en vurdering som må gjøres på hvert enkelt fakultet der de kjenner aktiviteten bedre enn det rektoratet gjør, sier Borg.

Følg UA på Facebook , Twitter og Instagram.

Onsdag ettermiddag møtes representanter for linjeforeningen, ledelsen ved fakultetet og andre involverte for å gå gjennom saken i full bredde.