Nokut kommer på nytt tilsyn i januar. Det kom frem på dagens styremøte, da NTNUs nye system for kvalitetssikring ble presentert. Et forslag om at studieprogram skal evalueres hvert år, møtte motstand blant professorene i styret.
Nokut kommer på nytt tilsyn 23. og 24. januar, i følge studiesjef Inge Fottland.
Strøk på kvalitetssikring
Det var et betydelig prestisjenederlag for NTNU, da Nokut tidligere i år underkjente universitetets system for hvordan kvalitetssikringen av utdanningen foregår.
Stryker NTNU nok en gang, kan universitetet miste fullmakten til å forvalte sin egen studieportefølje.
(UA har fulgt denne saken gjennom flere artikler, se «Relevante artikler».)
Vanskelig å legge listen
Forslaget til nytt system som ble lagt på styrets bord i dag, må ta høyde for å være strengt nok til å tilfredsstille Nokut. Det kan være vanskelig å vite for styret hvor man skal legge listen. Dette fordi NTNU er det første universitetet i landet som har fått systemet sitt underkjent siden kravene ble innført med Kvalitetsreformen i 2003.
Det nye kvalitetssikringssystemet skal tette de hullene Nokut påpekte tidligere i år. NTNU skal bli flinkere til å dokumentere at evalueringer har funnet sted, klargjøre roller og ansvar, og implementere ett, felles system for hvordan arbeidet i organisasjonen foregår. Rapportering blir mer uniform og ensartet, og, forhåpentligvis, mindre tidkrevende og mer rutinepreget.
Hittil har for mye av arbeidet vært bestemt av lokale kulturer, og for tilfeldig fulgt opp av linjeledere. Et nøkkelord i Rektors arbeid, har vært «roller».
For å begynne på toppen: Rektor er ansvarlig helt ned på emnenivå. Flere enn NTNU våkner opp til en ny virkelighetsbeskrivelse, trodde studiesjef Fotland:
- Dette tror jeg er noe litt nytt for universitetene, sa han i dagens orientering.
Evaluering hvert år?
Professor og ansattrepresentant, Helge Holden, var svært skeptisk til kravet om at alle studieprogramledere skal løpende vurdere kvaliteten gjennom kalenderåret. Han var redd dette vil vekke evalueringstrettheten til live igjen. Den løpende vurderingen skal munne ut i en årlig rappport med forslag til handlingsplan. Matematikkprofessoren mente dette i praksis innebærer evalueringsarbeid året rundt. Det vil bli utmattende for organisasjonen:
- Dette vil bli hatet blant faglærerne. Vær så snill, la oss gjøre dette sjeldnere enn hvert år, bad Holden.
Både han og professor Bjarne Foss varslet at de ikke kan være med på så hyppige evalueringer av studieprogram.
Evalueringer og åpenhet
- Det er studentens læringsutbytte som skal måles, ikke hvor fornøyd studentene er med den enkelte faglærer, forklarte Fotland.
Skal emnevalueringene, deriblant studentenes vurderinger av den enkelte faglærer, legges åpent ut på nettet? Skal evalueringen være adgangsbegrenset til studentene på det aktuelle emnet? Spørsmålene ble reist, men svarene fra administrasjonen var ikke krystallklare. Også NTNU ferske styreleder, Per-Kristian Foss, lurte på dette.
Tilbakemeldingene fra organisasjonen tyder på liten entusiasme for full eksponering på nettet. Fotland, som fremla styresaken på vegne av fraværende Berit Kjeldstad, understreket at eventuelle «uthengingsmekanismer» skulle håndteres, og at studenters vurderinger og evalueringens utforming måtte være «edruelige». Da vil det også bli mindre problematisk å utvise åpenhet, mente han.
Studiesjefen påpekte at det uansett er instituttleders ansvar å ta tak i ting som ikke fungerer. Det gjelder også ubehagelige personalmessige tiltak.
Varsler-postkasse for undervisningen
Nokut så store forskjeller i hvordan emneevalueringene og studentenes tilbakemeldinger ble ivaretatt og fulgt opp av de forskjellige enhetene. Studenter skal bli hørt, lover NTNU.
Rektor og studieavdelingen jobber nå med et avvikssystem for undervisningen. Studenter som føler de ikke blir hørt gjennom de vanlige evalueringskanalene, kan varsle direkte til en egen «postkasse», håndtert av Studentservice. Detaljene i dette er ikke bestemt.
Styrets vedtak gikk enstemmig gjennom, som fremlagt. Det kommer med en fullmakt til Rektor om å gjøre nødvendige justeringer i kvalitetssikringssystemet. Tilbakemeldingene fra styret kan være slike justeringer.
NTNU har frist på seg til 25. oktober med å sende Nokut det nye kvalitetssikringssystemet. Det er dermed ikke tid til ny styrebehandling. Rektor kommer til å fremlegge nytt utkast for styrelederen utenom fullt styremøte.
Ny runde. Forslaget til nytt system som ble lagt på styrets bord i dag, må ta høyde for å være strengt nok til å tilfredsstille Nokut.Sølvi W. Normannsen