Bedre kvalitet i ph.d-utdanningen, flere faste jobber, bedre HMS og økt internasjonalisering. Kandidatene som vil fronte de midlertidig ansatte i NTNUs styre er alle ute i de gode sakers tjeneste.
Styrekandidat. Kirsti Jensen, stipendiat ved SVT-fakultetet.Sølvi W. Normannsen
Styrekandidat. Julien Bourrelle, stipendiat ved AB-fakultetet.Frida H. Gullestad
Styrekandidat. Magnus Steigedal, forsker ved DMF.
Styrekandidat. Jörn Klein, forsker ved DMF.
Styrekandidat. Espen Tjønneland Wefring, stipendiat ved NT-fakultetet.
En halv time før fristen gikk ut sist onsdag, meldte Kirsti Jensen seg som kandidat til årets styrevalg. Uten en kvinne på listen kan ikke valg gjennomføres, fristen ville blitt utsatt fordi valgkomitéen ville blitt sendt ut på kvinnejakt. Da Jensen meldte seg, trakk både valgstyre og valgkomité pusten lettet – selv om de helst hadde sett at antallet kvinner og menn balanserte.
UA har gått gjennom de fem kandidatenes begrunnelser for å ville tale de midlertidiges sak i NTNUs styre.
Kvalitet i ph.d-utdanningen
Kirsti Jensen stilte til valg også i fjor. Hun er stipendiat ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse og for tiden konstituert leder i doktorgradskandidatenes interesseorganisasjon ved NTNU – DION. Hun begrunner sitt kandidatur med blant annet at hun er opptatt av opptatt av kvaliteten i ph.d.-utdanningen og oppfølging av kandidatene, - både faglig, sosialt og organisatorisk.
- Jeg har nok mer enn gjennomsnittlig interesse for og erfaring med universitetspolitikk, ettersom jeg skriver doktorgrad om endringsprosesser i universiteter, med utvikling av IPR-politikk ved NTNU som case, heter det også i Jensens begrunnelse.
Hun er opptatt av medvirkning og ledelse i universitetet, og ikke minst av hvordan universitetet utvikler og forvalter sin rolle i en stadig mer kunnskapsorientert økonomi.
Søvnløse netter
Jörn Klein,Dr.scient. i virologi fra Københavns universitet, nå forsker ved DMF, åpner sin begrunnelse for å stille til styrevalg slik:
- Jeg vet selv veldig godt hvor mange søvnløse netter en midlertidighet ansettelse etter den andre medfører. Å se hvordan noen av de få faste stillingene på NTNU blir utlyst bare for ordens skyld og en har ikke en reell sjanse, fordi stillingen er forhåndsavgjort er frustrerende. NTNU trenger flere faste stillinger og det må være kvalifikasjonen som gjelder.
Klein, som opprinnelig er tysk, har bodd både i Danmark, Nederland og Norge de siste årene. Han er også opptatt av HMS, og vil jobbe for at NTNU bruker egen spesialkompetanse og bygger opp det han kaller "en ryddig HMS-kultur som gjennomsyrer hele universitet".
Klein er den eneste av kandidatene som legger ekstra vekt på NTNUS samfunnsoppdrag, sett i lys av nedleggingen av fag innen humaniora. Han mener samfunnsoppdraget innebærer at NTNU må bidra sterkt innen utdanning og forskning i humanistiske fag.
- Vi må bidra med språk og kulturforståelse, filosofi og etikk og ikke legge disse studieretningene ned, skriver han på NTNus valgsider.
Kutte forspranget
Magnus Steigedal er også knyttet til DMF, som forsker ved institutt for kreftforskning og molekylærmedisin. Han er bioteknolog og har lang fartstid som midlertidig ansatt. Han har også halvannet år bak seg som postdoktor ved Harvard, verdens beste universitet.
- Erfaringene herfra vil være nyttige når vi ved NTNU skal finne ut hvordan vi skal kutte forspranget til de beste universitetene, mener Steigedal.
For at NTNU skal lykkes mener Steigedal det er viktig at midlertidige ansatte er synlige og attraktive for det private næringsliv, ved ansettelser i faste stillinger i akademia og som samarbeidspartnere på vitenskapelige prosjekter. For postdoktorer og forskere vil han jobbe for at karriereløpene blir mer formalisert og at midlertidig ansatte får muligheten til å lede prosjekter, veilede stipendiater og masterstudenter.
- Styret som nå velges, skal utpeke den neste leder av NTNU. Jeg vil bruke min stemme til å jobbe for en leder som ønsker å ta tak i de utfordringene vi midlertidige står ovenfor, proklamerer han.
Løfte opp og frem
Stipendiat Espen Tjønneland Wefring ved Institutt for materialteknologi stiller som kandidat til styret fordi han ønsker å påvirke i hvilken retning NTNU beveger seg i årene fremover. Han viser til NTNUs mål å bli internasjonalt fremragende, og er opptatt av de store lederutskiftingene som vil skje ved universitetet det kommende året.
- Jeg ønsker å være med i denne prosessen og sikre at beslutningene som tas nå på best mulig måte samsvarer med universitetets mål og bidrar til å løfte NTNU opp og frem, erklærer han.
Tjønneland Wefring er opptatt av økt internasjonalisering. Det gjelder både NTNUs eksterne ambisjoner men også gjennom bedre tilrettelegging og oppfølging av de mange utenlandske forskerne som velger å komme til NTNU.
Ett år ikke nok
Fransk-kandiske Julien Bourrelle sitter i dagens styre. Hangikk til valg i 2011 med de utenlandske midlertidige ansattes situasjon ved NTNU som fremste hjertesak.
Denne gruppen utgjør halvparten av NTNUs midlertidig vitenskapelig ansatte. Bourrelle mener å ha bragt et konstruktivt internasjonalt perspektiv inn i styre og ledelse. Hans eget bidrag til bedre kommunikasjon med de utenlandske ansatte, skjer via hans eget nettsted der han publiserer engelske sammendrag av styremøtene og diskuterer ulike temaer av interesse for NTNU.
- Imidlertid har man som universitetets styremedlem, begrensede muligheter til å påvirke institusjonens utvikling i løpet av ett års mandat, fremholder Bourrelle.
Derfor mener han at en ny periode vil gjøre det mulig for ham å gi mer langsiktige bidrag til utviklingen av NTNUs nye satsingsområder: Språkpolitikk, likestilling mellom personer, reduksjon av uønsket midlertidig ansettelser og ansettelse av nytt lederskap ved NTNU.
Valget for gruppen "midlertidig ansatte i undervisnings- og forskerstilling" åpner mandag 26. mars klokken 08:00, og avsluttes onsdag 28. mars klokken 22:00. Velgerne kan stemme på og rangere inntil 2 kandidater ved valget. Se valgsidene og Facebook.