Halverer campusbudsjett: - Først og fremst en gladnyhet
Ola Borten Moe sier det ikke er et kutt at campusregninga skal gå fra tolv til seks miliarder. Anne Borg og Merete Kvidal kaller det en gladnyhet, selv om det ikke vil bli alt NTNU håpte på.
Anne Borg, Ola Borten Moe og Merete Kvidal diskuterer campussamling ved en tidligere anledning.Foto: Tore Oksholen
Forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe forteller til DN at budsjettet for campusprosjektet reduseres med seks milliarder kroner, fra tidligere tolv milliarder til seks.
– Det er godt under halvparten av hva dette kostet for tre måneder siden. Med andre ord: Habil statsstyring hjelper. Det er mulig å presse kostnader nedover og få mye mer for pengene. Kvadratmeterprisen er gått ned fra 100.000 til 60.000, sier Borten Moe til DN.
Alternativet styret ville bygge videre på
Rektor ved NTNU Anne Borg sier dette er gode nyheter.
- Det betyr at regjeringen ser viktigheten med prosjektet. Det er veldig bra at vi får en avklaring nå før sommeren. Det alternativet regjeringen valgte å gå for, er det samme som NTNUs styre ønsket å bygge videre på, forteller hun.
- Det betyr at vi får samlet de humanistiske og samfunnsvitenskapelige fagene sentralt på Gløshaugen. Det er veldig bra for fagene og veldig bra for framtidens studenter. Nå skal vi satse på aktive læringsformer. Selv om vi ikke får til Sentralt læringsstrøk, vil vi få mye godt læringsareal. Ikke minst vil studentene få være del av en felles campus, sier Borg.
- Styret var tydelige på at de ønsket å få samlet Institutt for musikk, foreløpig må de smøre seg med tålmodighet?
- Det ligger dessverre ikke inne her, og det er noe vi må komme tilbake og se på. Vi jobber videre for å kunne løse det senere, svarer Borg.
- Noen vil kanskje være overrasket over at det er en god nyhet når regjeringen kutter halve budsjettet, men det var mer eller mindre som ventet?
- Ja, vi hadde som sagt håpt på å få ivaretatt kunstfagene i prosjektet. Men vi fikk et oppdrag om å se på kostnadene og Regjeringens beslutning nå er i tråd med de forslagene vi la på bordet.
Først og fremst en gladnyhet
Prosjektdirektør for campusprosjektet Merete Kvidal sier seg enig med rektor i at dette først og fremst er en gladnyhet.
- Det er viktig at regjeringen nå anerkjenner det arbeidet som har blitt gjort og sier tydelig at campusprosjektet er viktig for Norge. Det har blitt jobbet veldig godt det siste året med prosjektet og vi har et godt fundament, nå trenger vi et nært samarbeid med Statsbygg for å få mest mulig ut av pengene.
Men hun er ikke helt enig i at det blir den samme campussamlingen, bare til halv pris.
- Det blir et annet konsept og det blir ikke like bra. Vi får samling og vi får flyttet alt ned fra Dragvoll til Gløshaugen, det er det viktigste. Men det ligger ikke inne noe nå om flytting av Institutt for musikk, det er noe vi vil endre på. Det også er en større spredning av læringsareal og færre kvadratmeter, som ikke vil gi den samme gevinsten, sier hun.
- Stemmer det at Ola Borten Moe har kuttet fra 100 000 kroner kvadratmeteren til 60 000 kroner eller skryter han på seg litt mye?
- Det er vanskelig å si ettersom det er mange ulike tall involvert her. Det kan virke som han sammenligner litt ulike tall der, men det kan jeg ikke si sikkert. Det som i hvert fall er sikkert er at det har blitt spart penger siden han grep inn, sier Kvidal.
Kuttes ikke, men løftes
På spørsmål om dette er et kutt, forklarer finansminister Vedum til DN at dette er en investering og mener at det blir et løft for NTNU:
– Det er absurd. Dette er en satsing på seks milliarder, istedenfor at man bruker tolv milliarder av offentlige penger. De siste årene har man økt pengebruken hele veien uten at man tør å stille de kritiske spørsmålene. Det har vært viktig for meg som finansminister og regjeringen og gå gjennom alle statlige prosjekter for å se om de kan gjøres billigere. Det er om å gjøre at vi bruker minst mulig penger og samtidig få gode, funksjonelle og fine bygg. Det her blir et løft for NTNU, til en lavere pris.
Signal til andre som skal bygge universitetsbygg
Statsråden mener at alle andre som skal bygge universitetsbygg bør merke seg at det ikke vil bli noe enklere for dem enn for NTNU.
– Alle andre byggeprosjekter i min sektor som står i kø og skal inn i kvernen kommer ikke til å få det noe lettere enn NTNU. Rent normativt er dette er den nye standarden. Prisen skal ned, effektiviteten opp, og det skal leveres på en helt annen måte enn vi har sett tidligere, sier Borten Moe.