Hjemme alene-fest med med ballonger, sjokolademynter og 15 000 kakestykker

Ekteparet Moser sørget ikke bare for et nobeltrofé til NTNU, onsdag blir det historisk feiring med 15 000 kakestykker til studenter og ansatte.

Alle ansatte ved universitetet får hver sin nå, i internposten. Vedlagt ligger en NTNU-pin og en liten hilsen fra rektor Gunnar Bovim.
Publisert Sist oppdatert

- Den stoltheten som finnes hos alle, inkludert studentene ved NTNU nå, den er til å ta og føle på. Det er utrolig artig, sier prorektor Berit Kjeldstad.

For NTNU er det viktig å dra hele universitetsbefolkningen med på feiringen av prisen som omtales som det største som har skjedd i universitetets historie.

Ballonger og gullmynter

Kjeldstad har akkurat vært ute på fotoshoot med en reporter. I døra på vei ut møtte hun et lite kobbel info-ansatte som bukserte hvert sitt knippe digre blå og gullfargede ballonger med NTNU-logo på. De var på pynteoppdrag rundt om på campus.

I en eske utenfor kontoret hennes ligger en forsendelse store sjokolademynter i gullpapir, også de preget med NTNU-logo og innskriften «Celebrating excellence 2014».

- De er forresten preget samme sted som de ekte Nobelmedaljene som deles ut i morgen, i Spania, opplyser Kjeldstad.

Alle ansatte ved universitetet får hver sin nå, i internposten. Vedlagt ligger en NTNU-pin og en liten hilsen fra rektor Gunnar Bovim, som avsluttes slik: «Vær med på feiringen, og bruk dette som inspirasjon til å strekke dere etter de mest hårete målene».

Feirer det fremragende

- Vi skal feire at det å jobbe for fremragende kvalitet bærer frukter. At Edvard og May-Britt løftes frem er helt riktig, men det kunne også vært andre ved NTNU. At de har fått til dette, viser at det er mulig, sier Kjeldstad, som passer bruket på NTNU mens rektor Gunnar Bovim og prorektor for forskning, Kari Melby, representerer i Stockholm.

I morgen, onsdag, er hun vert for NTNUs feiring på Dokkhuset. Da overføres nobelprisseremonien i Stockholm konserthus direkte på NRK, og sendingen vises på storskjerm. NTNU har invitert ansatte inn til fest etter «først-til-mølla»-prinsippet. Dørene åpnes klokken 14.45 og det fremragende skal feires. Det blir taler og NTNUs faste følgesvenner Trondheimsolistene, vil urframføre verket Chroma av Bertil Palmar Johansson.

Kjenner på stoltheten

-Sitter du og skriver tale?

-Jeg har begynt, og jeg har tenkt, og kjent på at dette er så artig. Det gjenstår bare å strukturere det. Jeg skal ikke snakke lenge, og tenker at det sikkert er pompøst nok i Stockholm.

- Som prorektor for utdanning er det naturlig å tenke at du retter oppmerksomhet spesielt mot studentene?

-Studentene er uansett en del av det. Når de senser noe som gir NTNU internasjonal oppmerksomhet, vil de huske det. De som går her nå, vil huske at de gjorde det, det året NTNUs forskere fikk nobelprisen. Å være nær noe som er så unikt, gir en stolthet. Jeg tror både studenter og ansatte kjenner på det.

Kjeldstad sier at denne stoltheten skal de ta del i, alle de som er hjemme på NTNU i disse dager, mens verdens øyne er rettet mot Stockholm.

- Poenget er at alle som har talent, via hardt arbeid og riktig støtte rundt seg, har en mulighet. Vi vil inspirere de unge til det, å tenke at det faktisk er mulig.

Nobel bare for tre fagfelt

Hun er også opptatt av at dette betyr noe langt utenfor området som er Mosernes fagområde. Hun minner om at nobelprisen tildeles innen tre fagområder: Medisin, fysikk og kjemi.

- Vi har mange områder på NTNU som ikke har en tilsvarende arena å konkurrere på. Om det fantes, ville mange av våre miljø gjort seg gjeldende. Det må vi verdsette, derfor gjør vi dette til en generell markering også, sier hun.

En pris for Norden - også

NTNUs prorektor understreker at universitetet er opptatt av å markere at prisen også er et resultat av norsk forskningspolitikk. Totalen teller, alt fra Universitetet i Oslo, der Moserne studerte og tok sin doktorgrad, til Forskningsrådets satsinger. Hun har truffet nordiske kolleger, og mener å ha belegg for at det også oppleves som en nordisk pris.

Den første Nobelprisen til forskere i Norden på 14 år, slik det ble understreket i paneldebatten i Stockholm mandag.

- Og May-Britt og Edvard var jo også selv meget raskt ute med å inkludere og understreke at dette var en pris de deler med hele fagmiljøet sitt.

I tillegg til Trondheimssolistene kommer Pelbo til Dokkhuset. Bandet spiller en miks av rock, jazz og elektronika. Besetningen består av tidligere NTNU-studenter og de er blant ekteparet Mosers favoritter.

Tidligere på dagen skal det lades opp med kake til alle. 15 000 kakestykker fordelt på 250 marsipankaker er på vei fra et bakeri på Stjørdal til en SiT-kantine nær deg.

Sist NTNU spanderte kake på alle, var ved 100-årsjubileet i 2010.

Fakta

Nobeluken, tirsdag 9.12:

Nobeluken starter lørdag 6.desember og avsluttes 13. desember. 11 prisvinnere kommer til Stockholm, mens årets to fredsprisvinnere kommer til Oslo.

  • Nobel week dialogue. Åpent for publikum, Stockholm City Conference
  • 18:00: Mottakelse, vertskap Nobelstiftelsen og Royal Swedish Academy of Sciences på Nordiska museet
  • Middag, privat selskap.
Fakta

Nobeluken, tirsdag 9.12:

Nobeluken starter lørdag 6.desember og avsluttes 13. desember. 11 prisvinnere kommer til Stockholm, mens årets to fredsprisvinnere kommer til Oslo.

  • Nobel week dialogue. Åpent for publikum, Stockholm City Conference
  • 18:00: Mottakelse, vertskap Nobelstiftelsen og Royal Swedish Academy of Sciences på Nordiska museet
  • Middag, privat selskap.