Ola Borten Moe kommer til Stockmann-dagene
Flemming Rose, Ola Borten Moe, Cecilie Hellestveit og Øyvind Eikrem er blant deltakerne på årets Stockmanndager. De ble arrangert for første gang i fjor.
Doktor Stockmann anno 2022? Ola Borten Moe, her under framleggingen av Kierulf-rapporten om akademisk ytringsfrihet.
Foto: Yngve Vogt/Apollon
Ibsens Doktor Stockmann var den som bragte folket den ubehagelige sannheten - at byens bad var forurenset. For det ble han folkets fiende.
For andre år på rad arrangerer Litteraturhuset i Trondheim Stockmanndagene, i et forsøk på å samtale om saksfelt som vekker folks ubehag i dag.
Nå er åretsprogram klart. Samtalene penser innom dansk karikaturstrid og svensk antirasisme, Julian Assange og Øyvind Eikrem. Dagene avrundes med minister for forskning og høyere utdanning Ola Borten Moe, som skal foredra over selvvalgt tema - Doktor Stockman og økonomi.
Litteraturhusets primus motor Trond Åm er meget fornøyd med årets program. Særlig tilfreds er han med å få Flemming Rose og Rune Engelbreth Larsen hit.
- Jeg bodde selv i København da karikaturstriden raste. Jeg overhørte den første debatten, og kom dit med et nokså kritisk holdning til offentliggjørelsen av karikaturene. Men etter hvert som drapstruslene tikket inn innså jeg at man ikke kan ha noen annen holdning enn at man må gi sin klare støtte til ytringer av dette slaget også. Samtidig har denne debatten noen nyanser som vi har godt av å kikke nærmere på, sier Åm, som håper en samtale i dag, 17 år etter, kan gi et «retrospektivt perspektiv» på hva som traff oss den gangen.
Også i andre aktuelle debatter går viktige nyanser lett tapt. I tilfellet Assange uttrykker Åm tilfredshet med å ha fått Harald Stanghelle hit - Aftenpostens tidligere redaktør og nåværende leder for Arendalsuka - som, ved siden av å fordømme behandlingen av ham også har minnet om at Assange i sitt arbeid i Wikileaks brøt fundamentale prinsipper for publisering.
- Til sist, Ola Borten Moe, om doktor Stockmann og økonomi. Han holder foredraget straks før offentliggjøringen av årets statsbudsjett: Tror du han ser på seg selv om en dagens Stockmann, som kommer med den ubehagelige sannheten om norsk økonomi?
- Vi får se - jeg er like spent som alle andre. Han har valgt tittelen selv.
Programmet:
Cecilie Hellestveit - Mot og motmakt. Er det plass til rebellene i dagens samfunn? Foredrag.
Sara Kristofferson, professor ved Konstfack i Stockholm, hvor aktivister og ansatte ville endre navn på utstillingsrommet "Vita havet", fordi de mente det var rasistisk. Har antirasismen løpt løpsk? Samtale mellom Kristofferson, Lisa Esohel Knudsen og Carl Faurby, ledet av Jo Skårderud.
Muhammedkrisen 17 år etter - har karikaturene låst debatten om ytringsfrihet? Med Flemming Rose og Rune Engelbreth Larsen, to sentrale aktører i den opprinnelige danske debatten. Ledet av Trond Åm.
Harald Stanghelle vs Frode Helmich Pedersen: Julian Assange, helt eller skurk? I samtale med Øyvind André Haram.
Var ytringskulturen bedre før? Med litteraturviteren Frode Helmich Pedersen, som mener det foregikk like hardt for seg på Bjørnsons tid, og Kjersti Thorbjørnsrud, ytringsfrihetsforsker og statsviter.
Klemenskirkeruinene - skandale eller sensasjon? Debatt med Øystein Ekroll, Margrethe Stang, Anna Petersén og en representant fra Riksantikvaren. Ledet av Øyvind André Haram.
Eikrem-saken: Hva handlet den egentlig om? Samtale mellom Øyvind Eikrem en og Jo Skårderud.
Marina Garcès: For en ny radikal opplysningstid. Den spanske filosofen er aktuell på norsk medet essay hvor hun tar til orde for en ny eksperimentell humanisme, bygd på tuftene av dommedagsstemning, økokrise, finanskriser og mistillit til myndighetene.
Statsråd Ola Borten Moe: Dr. Stockmann og norsk økonomi. Foredrag.