Datasikkerhet
NTNU er ekstra oppmerksomme på situasjonen i Ukraina
- Vår vurdering er at den vanlige beredskapen er tilstrekkelig, sier Stian Husemoen, seksjonsleder for digital sikkerhet ved NTNU til UA.
Stian Husemoen sier til Aftenposten at NTNU er bedt om å gjøre en risikovurdering knyttet til prosjekter med partnere fra Ukraina.
Foto: Tore Oksholen
Saken er oppdatert klokken 12.28 med utfyllende kommentarer fra Husemoen, samt informasjon om prosjektene.
Etter at et dataangrep i januar satte flere ukrainske nettsider ute av spill har Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Nasjonalt cybersikkerhetssenter (NCSC) i Norge anbefalt flere universiteter å gjøre risikovurderinger, skriver Aftenposten.
Ukraina ser dataangrepet som et ledd i den russiske opptrappingen.
Henvendelsen skal blant annet ha gått til NTNU, Oslomet og Universitetet i Oslo. UiO har i perioden 2016-2022 samarbeidet med 31 ukrainske institusjoner og Oslomet samarbeider med flere universiteter i Ukraina, ifølge Aftenposten.
NTNU er involvert i tre pågående forskningsprosjekter med partnere fra Ukraina.
- Vi følger med hele tiden, og vi har ekstra oppmerksomhet mot det som skjer i Ukraina. Dialogen med NSM er god, og heller ikke de ser noe behov for å øke beredskapen foreløpig, sier Husemoen til Universitetsavisa.
Han opplyser at det ved NTNUs Security Operations Center (SOC) på Gjøvik sitter seks personer og følger med daglig på eventuelle hackerangrep, og som håndterer eventuelle hendelser.
- Er det egentlig noen fare for at disse forskningsprosjektene ved NTNU skal bli hacket?
- Nei, ikke i forbindelse med Ukraina-konflikten. Men vi er ekstra årvåkne og følger med i nyhetsbildet. Vi vurderer ikke risikoen for særlig høy i den nåværende situasjonen, sier han.
Av NTNU får vi opplyst at de er med i tre EU-finansierte prosjekter hvor det også deltar partnere fra Ukraina. NTNUs rolle i disse Horisont 2020- prosjektene er som partner som del av større konsortier. Forskere ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi er involvert i de to første prosjektene, mens forskere fra Institutt for arkitektur og planlegging er med på det tredje prosjektet.
De tre prosjektene er:
1) Electron: Resilient and self-healed Electrical Power Nanogrid.
2) Meticos: A platform for Monitoring and Prediction of Social Impact and Acceptability of Modern Border Control Technology.
3) Expand II – Widening participation of countries and stakeholders in JPI Urban Europe through capacity buidling in urban policy, funding and research.