Offentlige søkerlister:
Dag Rune Olsen vil være åpen søker til lederjobber
Loven sier at søkerlistene til offentlige stillinger skal være offentlige, men likevel innvilges unntak for flere søkere til toppjobber i akademia.
Dag Rune Olsen, her under et U5-møte, ser at det finnes gode grunner til å be seg untatt offentlige søkerlister. Selv velger han dog ikke å be om det. Foto:
KRISTOFFER FURBERG
Oppdatert med informasjon om at Olsen trolig blir ny rektor i Tromsø.
- Det var et litt kjelkete tidspunkt Gunnar Bovim sluttet som NTNU-rektor på sett fra mitt ståsted. Han burde ha snakket med meg om det i forkant, men det gjorde han altså ikke, spøker Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen.
Da Olsen søkte stillingen som NTNU-rektor valgte han å gjøre det offentlig, til tross for at han hadde flere år igjen som rektor i Bergen.
Men slik er det ikke alltid. Da Mari Sundli Tveit nylig ble ansatt som ny administrerende direktør i Norges forskningsråd var hennes navn unntatt offentlighet. Da hennes forgjenger, avtroppende direktør John-Arne Røttingen, ble ansatt i 2016 var heller ikke hans navn å se i de offentlige søkerlistene.
Også ved NTNU har et knippe søkere vært unntatt offentlighet. Gunnar Bovims kandidatur var for eksempel hemmelig da han søkte rektorstillingen første gang. Og under sist rektoransettelse var det også en søker som var med helt til det siste som var unntatt offentlighet.
I den ansettelsesprosessen endte forøvrig en av kandidatene - Per Michael Johansen, rektor ved Aalborg Universitet - med å trekke sin søknad på grunn av uro ved universitetet etter at det ble kjent at han hadde søkt jobben som NTNU-rektor.
Utvalgsleder kritisk
Til avisen Khrono sier Tron Strand, leder i pressens offentlighetsutvalg, at det er sørgelig at offentlige institusjoner har så liten respekt for loven.
- Når det blir innvilget unntak i så stort omfang, så stiller jeg meg tvilende til om begrunnelsene er reelle. Det kan virke som om det blir tatt mer hensyn til søkerne sine behov enn samfunnets, sier leder i Pressens offentlighetsutvalg, Tron Strand til avisen.
Ble tema for styrediskusjon
At det kan bli en belastning i nåværende jobb at en søknad et annet sted blir offentlig kjent fikk UiB-rektor Olsen erfare da han søket NTNU-jobben.
- Det ble en diskusjon i styret om søknaden ville påvirke min habilitet, og det ble også stilt spørsmål ved min motivasjon. Så det har en pris å være offentlig søker, sier han.
Han mener lovens krav om offentliggjøring av søkere til stillinger i det offentlige er på sin plass, og mener det er viktig at allmennheten skal kunne få innsyn i hvem som eventuelt kan komme i posisjoner hvor de forvalter det offentliges ressurser.
- Men det er noen utfordringer med det også. For meg har det vært enkelt å være en åpen søker, ettersom jeg har søkt stillinger på slutten av mine andre rektorperiode. Alle vet at jeg har min siste arbeidsdag som UiB-rektor 31.juli neste år, sier Olsen.
- For toppledere som ikke står i et åremål, vil jo en søknad kunne så tvil om hvorvidt de egentlig er dedikerte til jobben de sitter i, og det undergraver på en måte den jobben en allerede.
Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.
Offentlige lister gir færre søkere
I tillegg påpeker han at en offentliggjøring av en søknad også betyr at det blir offentlig kjent at en ikke har fått jobben.
- Og jo flere jobber en søker på og ikke får, desto mindre attraktiv blir en som arbeidssøker, sier Olsen og legger til at det vil ha en negativ konsekvens også for dem som er på jakt etter for eksempel en ny rektor eller direktør:
- Det fører nok til at endel personer velger å ikke søke på stillinger de er usikre på om de klarer å få. Og strategisk søking vil igjen gå utover kvaliteten på den totale søkermassen.
Ifølge Nordlys og Khrono skal Dag Rune Olsen nå ligge an til å bli ny rektor ved Universitetet i Tromsø. Han skal være enstemmig innstilt av ansettelsesrådet. UiT-styret skal vedta hvem som blir ny rektor i dag. Da blir det klart hvem som etterfølger nåværende rektor Anne Husebekk.