Nå får humanistene feire med ingeniørene

År etter år har studenter ved Dragvoll måtte se på fra sidelinjen, mens det utmatrikuleres på Gløshaugen. Sånn så det ut til å bli igjen, før det plutselig begynte å bevege på seg.

Synne Svarstad Hanslien er tillitsvalgt ved SU-fakultetet. Amund Aaseng Stubbrud og Victoria Aabol-Sundsbø er tillitsvalgte ved HF. Alle har jobbet for å få til felles avslutningsfest. Dette året velger SU en egen løsning, mens HF blir med på festen med gløsingene. Neste år håper de å kunne feire sammen.

- Da vi stilte opp i Universitetsavisa tidligere dette semesteret så sto det fortsatt stille. I etterkant skjedde det plutselig veldig mye, veldig fort. Jeg tenker det viser at studentpolitikken kan få til store ting, sier fakultetsstillitsvalgt ved Det humanistiske fakultet, Amund Aaseng Stubbrud.

Det er bare en drøy måned siden fakultetstillitsvalgte stilte opp i UA, den gang skuffet nok en gang. Nå er det bare smil. Faktisk er det tre år på rad nå at tillitsvalgte har prøvd å sette fokus på utmatrikulering. 

Håper det ruller mot en permanent løsning

For mens enkelte i flere år nå har invitert sine master- og bachelorkandidater i Trondheim, deres familie, venner og fagmiljø til en høytidelig avslutningsseremoni, finnes det ingen felles avslutning for NTNU-studenter.

  Fakultet for Informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE), Fakultet for ingeniørvitenskap (IV), Fakultet for naturvitenskap (NV) og Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse (IØT) har avslutning på Gløshaugen. For første gang skal humanistene også være med på den.

Fra fjorårets utmatrikulering på Gløshaugen. I årets utgave får humanistene være med på feiringen.

Målet om en felles utmatrikulering for NTNU er enda ikke nådd. Men nå er Det humanistiske fakultet også invitert til Gløshaugen og de tillitsvalgte tror ballen ruller mot en mer permanent løsning.

- Nå har det plutselig skjedd veldig mye, her etter lang tid hvor det skjedde lite, forteller Stubbrud.

SU-fakultetet meldte avbud

Kort tid før påske ble HF, sammen med Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap invitert til et pilotprosjekt. Da var forslaget at de kunne bruke samme opprigging som Gløs-fakultetene til å ha en egen seremoni senere.

Dette ble det ikke noe av. SU-fakultetet har allerede lagt egne planer på instituttnivå og ville ikke endre de på kort varsel. Ettersom det da ikke var snakk om så mange fra HF, ble de invitert med på den ordinære feriringen.

På studentrådskontoret på Dragvoll har det blitt lagt mye energi i å få til en felles utmatrikulering for NTNU-studentene. De er ikke i mål enda, men de tror de er på riktig vei.

- Veldig mange tillitsvalgte har jobbet for at man skal ha gode utmatrikuleringer på hvert institutt i år. Nå har mange av instituttene har planlagt veldig fine og verdige avslutninger for studentene dette semesteret, sier Victoria Aabol-Sundsbø, som er tillitsvalgt ved SU-fakultetet.

Selv om hennes fakultet ikke deltar på den store immatrikuleringen i år, håper hun nå at de neste år kan starte planleggingen av en stor feiring litt tidligere.

- Må vise at alle NTNU-grader er like

Det gjelder forhåpentligvis alle fakulteter som ikke er inkludert. Det er jo ikke alle på Gløshaugen som er med på den store utmatrikuleringen i dag heller, legger HF-tillitsvalgt Synne Svarstad Hanslien til.

Hun tror dette blir et viktig steg på veien.

Studentråd ved Dragvoll har vært tydelig om ønsket om en felles avslutningsfest over flere år nå, men det har ikke skjedd så mye. De tror at med årets løsning er de et steg nærmere en verdig avlsutning for alle NTNU-studenter.

- Det er i hvert fall veldig artig at ballen har begynt å rulle. Jeg tror dette kan være en pådriver på det som er det endelige målet, som er en feiring for ett NTNU. Ja, det kom litt sent i år, men det er bedre med sent enn aldri, slår hun fast.

Akkurat det mener de tillitsvalgte bare blir enda viktigere framover.

- Jeg synes det var veldig rart da jeg begynte som student at ikke alle har felles utmatrikulering. Da jeg først stilte som tillitsvalgt var det en hjertesak. Det er viktig å vise at alle grader ved NTNU er like mye verdt. I tillegg så må vi bygge fellesskap og samhold når vi skal bli ett felles campus, konkluderer Aabol-Sundsbø.

Følg UA på Facebook og Instagram.