Tilbyr digitalt skrivepress for å få fart på skrivinga

Hver torsdag kan ansatte, stipendiater og studenter delta på digitale skriveøkter ved å stikke innom Det virtuelle biblioteket i Zoom.

Disse bibliotekansatte kan du treffe i Det virtuelle biblioteket, hvor du finner tilbudet om Skrivepress. Øverst fra venstre: Inga Buset Langfeldt, Inger Hesjevoll Schmidt-Melbye, Hanne Lieungh Aspås og Hege Charlotte Lysholm Fader.
Publisert Sist oppdatert

Tilbudet har eksistert lenge i regi av NTNU Universitetsbiblioteket. Men da koronatiltakene ble innført for snart ett år siden, måtte arrangørene tenke i nye og digitale baner. Mens deltakerne før møttes i et fysisk rom for å jobbe konsentrert med skriving i to arbeidsøkter på 45 minutter, oppstod nå Skrivepress som et digitalt tilbud.

Tilbudet foregår fra klokka 10 til 12 hver torsdag.

- Den store fordelen med digitalt skrivepress, er at det er plass til veldig mange. Det er ingen adgangsbegrensning som i det fysiske rom, sier førstebibliotekar Inger Hesjevoll Schmidt-Melbye.

Samler folk på tvers av campuser

Digitalt skrivepress i Det virtuelle biblioteket har foregått siden april i fjor. Mye er som før, men nå kan deltakerne velge å være helt anonyme hvis det er ønskelig. De kan velge om de vil jobbe intenst i bare 45 minutter, eller delta på begge øktene.

- Det var bra oppmøte i fjor vår, men mindre nå. Jeg tror mange studenter ikke veit om dette tilbudet. Skrivepress har vært veldig populært for dem som deltok, sier Schmidt-Melbye.

Førstebibliotekar Inger H. Schmidt-Melbye er med og organiserer Skrivepress.

Førstebibliotekaren understreker at tilbudet er veldig lavterskel. Det er fritt fram for å gjøre alt mulig av konsentrasjonsarbeid: lese, skrive og ta seg litt i nakkeskinnet når man sitter der sammen med andre og skal skrive innenfor et bestemt tidsrom. Det kreves ingen forberedelser eller påmelding på forhånd.

- Skrivepress digitalt fungerer også som et samlingspunkt for NTNUs campuser og byer ved at ansatte møtes på tvers av geografisk tilhørighet, poengterer hun.

For å delta, trykker du på hovedlenka til Det virtuelle biblioteket. Da kommer du først inn til et venterom før du sluses videre inn i Zoom-rommet av en velkomstperson. Når du er kommet inn i rommet for Skrivepress, vil du bli møtt av en bibliotekansatt som organiserer skriveøktene. Deretter kan du jobbe uforstyrret og konsentrere deg om arbeidet.

LES OGSÅ: Biblioteket åpner virtuell lesesal

Mellom de to skriveøktene er det en pause på 15 minutter. Da er det mulighet for å snakke sammen for dem som ønsker det.

- Vi hadde en fin gjeng i fjor vår. Da utvekslet de erfaringer med skriving, trakk paralleller til egne fag og hadde fine samtaler med hverandre, forteller Schmidt-Melbye.

Kan være ensomt å skrive

Lenge før Skrivepress ble digitalt, var Universitetsavisa til stede mens deltakerne satt ved hver sin pult og skrev. Stillheten senket seg over forsamlinga og varte i 45 minutter. Inger H. Schmidt-Melbye organiserte seansen, deltakerne fikk kaffe eller te og fikk beskjed om når det var pause. Da snakket deltakere livlig med hverandre og fant fort tonen.

En av deltakerne var Alissa Vik, som skrev på ei avhandling.

- Jeg klarer å skrive på kontoret også, men det er fint å se i kalenderen at jeg har satt av to timer til å skrive i dag. Det kan også være veldig ensomt å drive med forskning alene på kontoret, det er fint å komme i kontakt med andre forskere, sa hun da vi intervjuet henne i 2019.

LES OGSÅ: Her utsetter Alissa seg for frivillig skrivepress

Nå lever altså Skrivepress videre, men i en ny og digital form. Et tilbud for å få slutt på skrivesperre og i fellesskap få konsentrert seg om arbeidet, særlig nå når så mange ansatte sitter på hjemmekontor og studenter studerer hjemmefra.

4. – 5. mars arrangerer NTNU universitetsbiblioteket en skrivefestival. Der blir det også Skrivepress og foredrag om skriveprosessen og akademisk skrivehjelp. Klikker du deg inn i Det virtuelle biblioteket, kan du finne informasjon om alle aktivitetene.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.