- Eksamensform vil ikke endres med mindre det er tvingende nødvendig
Uansett hvor mye det lettes på koronarestriksjonene, står NTNU fast ved å gjennomføre eksamener som planlagt.
Prorektor for utdanning, Marit Reitan, sier at forutsigbarhet er viktig både ved eksamen og for studenter som planlagt livet rundt timeplanen.
Foto: Espen Halvorsen Bjørgan
- Eksamensform vil ikke bli endret med mindre det er tvingende nødvendig, sier prorektor for utdanning ved NTNU, Marit Reitan.
Etter at statsråd Bent Høie for noen dager siden tok valgkampen et steg videre hos NRK og lovte at både tett dans og one night stands igjen kommer til å bli en mulighet fra og med slutten av september har flere naturlig nok spurt seg hvordan en eventuell fjerning av for eksempel en-metersregelen vi slå ut for studentene.
Men NTNU står fremdeles på at de beholder planen slik den er, og slik de sa de ville gjøre før Høies utspill.
Eksamensform består
Hjemmeeksamener er et av de tiltakene i kjølvannet av koronaforskriften som har vært hyppigst diskutert i våre spalter. Men selv dersom det blir mulig innen gjeldende lovverk å ha eksamen på gammelmåten igjen når julen på nytt nærmer seg, er det ikke aktuelt for NTNU å på kort varsel kutte ut eksamensformen som har gitt noen litt pussige utslag på karakter- og juksestatistikken.
LES OGSÅ: 1100 studenter tok eksamen - ingen strøk
LES OGSÅ: 50 prosent økning i antall utestengelser som følge av juks
LES OGSÅ: Snaut en av ti studenter mistenkt for juks i ett emne
- Når det gjelder eksamen, så er forutsigbarhet et nøkkelord. Hvis det er noe pandemien virkelig har lært oss så er dett at forutsigbarhet er det aller viktigste for båe studenter og ansatte, sier Reitan og legger til:
- Da Trondheim kommune ba om å få bruke eksamenslokalene våre på Sluppen ut året bestemte vi at det var riktig å si ja til dette, noe som betyr at vi også bestemte oss for at eksamen ville bli planlagt med redusert kapasitet.
Kommunene forlenger bruk av eksamenslokalene på Sluppen
Kan bli (litt) mer fysisk oppmøte
Heller ikke timeplanen kommer til å bli lagt om i løpet av semesteret, forteller Reitan. Men:
- Innenfor de rammene som er lagt i timeplanen, er det ganske stort handlingsrom. Blant annet kan en rekke emner hvor det er planlagt at halve klassen har fysisk undervisning mens resten følger undervisningen digitalt, gå over til fysisk undervisning for alle.
- Hvorfor har NTNU låst seg såpass til dette opplegget?
- Å legge timeplanen er en kjempejobb som krever store ressurser, og det tar lang tid. Hvis vi skal begynne å legge om planen for høsten nå, er vi ikke i mål før semesteret nærmer seg slutten, sier Reitan.
I tillegg kommer forutsigbarheten for studentene inn i bildet.
- Studentene planlegger semesteret sitt ut ifra timeplanen, både når det gjelder fritidstilbud og ekstrajobber. Vi ville skapt problemer for mange om timeplanen ble lagt om halvveis i semesteret.
Men selv om mye av det faglige ligger fast, blir det forhåpentligvis noen endringer på campus utover høsten.
- Etter hvert som det åpnes mer opp vil vi kunne ha mer sosial aktivitet på campus, og studentene vil kunne ta i bruk campus slik de gjorde før pandemien, sier prorektoren.
Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.