Ny digital strategi

Lover taktskifte i digitaliseringen

Norge skal bli verdens mest digitaliserte land. Statsminister Jonas Gahr Støre og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung la fram en ny nasjonal digital strategi på Studentersamfundet.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen la torsdag frem en ny nasjonal digitaliseringsstrategi, som setter klare mål for fremtidens digitale Norge. Her lover de blant annet å sikre alle i Norge høyhastighetsbredbånd og digital kompetanse.

– Norge har alle forutsetninger for å bli verdens mest digitaliserte land. Nå kommer taktskiftet i digitaliseringen av Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Setter fart på omstillingen

Digitaliseringsstrategien har konkrete mål for hvor Norge skal være på digitaliseringsfronten i 2030. Planen er at strategien skal bidra til å gjøre Norge til verdens mest digitaliserte land. 

– Med digitaliseringsstrategien setter vi opp farten på en stor og viktig omstilling av Norge. Innbyggere vil få tilgang til enklere og mer sammenhengende offentlige tjenester. Næringslivet og offentlige etater vil få en felles infrastruktur for å bruke kunstig intelligens og tilgang til store mengder data som de i dag ikke har. Og så vil vi skjerme barn og unge mot passiv skjermbruk og stille krav til tech-selskaper som i dag har for mye makt, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i pressemeldingen.

Strategien, som blir satt i gang umiddelbart, omfatter tiltak for modernisering av offentlig sektor, næringsutvikling, kompetanse, kriminalitetsbekjempelse, digital infrastruktur, grønn og digital omstilling, inkludering og skjermbruk for barn og unge.

Ligger langt bak

Dette er en etterlengtet og viktig strategi, mener NHO-foreningen Abelia.

– Skal Norge ha sjanse til å nå disse ambisiøse målene, må tiltakene komme raskt og kraftfullt. Regjeringen må vise klar vilje til å investere i digitalisering, sier administrerende direktør Øystein E. Sunde.

Han mener imidlertid at regjeringen overvurderer dagens tilstand.

– Vi ligger langt bak de beste, og naboene våre jobber hardere enn oss, sier han.

Fakta

De viktigste tiltakene i strategien

  • Gi alle i Norge tilbud om høyhastighetsbredbånd, bedre mobildekning, digital lommebok og hjelp til å utvikle grunnleggende digitale ferdigheter.
  • Digitalisering av hele offentlig sektor, raskere saksbehandling.
  • Nasjonal infrastruktur for kunstig intelligens, med tilhørende lovverk.
  • Styrke næringslivets konkurranseevne på det digitale området og den digitale kompetansen.
  • Barn skal lære å bruke teknologi på en ansvarlig måte, med mer bevisst skjermbruk.

Følg UA på Facebook og Instagram.