NTNU-student skal fotfølge Ola Borten Moe på tirsdag
Til vanlig er han leder for Studenparlamentet i Ålesund. Tirsdag skal Einar Isak Torvik Totland skygge statsråd Ola Borten Moe og være leder for en dag.
Disse to blir et radarpar på tirsdag: Ola Borten Moe og Einar Isak Torvik Totland.Foto: Stortinget/Ole-Martin Sæthermoen/Astir. Bildemontasje: Ungt entreprenørskap
- Kjempespennende! Dette blir en fin mulighet til å se hvordan de som sitter i toppen jobber. Det blir spesielt interessant å følge Ola Borten Moe, som er med på å styre Norge, sier Totland til Universitetsavisa.
Vant NM i studentbedrift
«Leder for en dag» er et årlig initiativ fra Ungt Entreprenørskap. I år er det 22 håndplukkede ledertalenter som får skygge kjente toppsjefer i næringslivet, skriver de i ei pressemelding. Én av dem er altså Einar Isak Torvik Totland.
Alle er plukket ut basert på sine prestasjoner i ungdoms- eller studentbedrifter. Totland er leder for Hjárni, som i år vant NM i studentbedrifter og kom på tredjeplass i den europeiske finalen.
Hjárnis forretningsidé er å utvikle lærprodukter som er miljøvennlig og bærekraftig. Skinnjakker er vanligvis produsert ved bruk av krom, et metall som kan forårsake allergi og kreft. De har derfor utviklet et miljøvennlig garvemiddel.
Einar Isak Torvik Totland har forberedt seg på forhånd. Undersøkt hva ministeren for forskning og høyere utdanning har gjort tidligere og hvilke verv han har hatt. I tillegg har han gjort seg noen tanker om hva det kan være interessant for de to å diskutere hvis det blir tid til det.
- Hjárni startet med å se på hvilke ressurser vi ikke benytter oss av i Norge, og hvilke ressurser vi har som vi kaster, men som vi kunne blitt et produkt. Hjárni bygger på idéen om å benytte disse eksisterende ressursene som ikke blir brukt. Det er mulig at Ola Borten Moe har kunnskap om andre ressurser som kan være interessant for oss. Vi må ta den tankegangen videre: Vi skal ikke kaste ressurser hvis de kan brukes, sier han.
Siden Totland er student mener han det også kan være aktuelt å diskutere studenttilværelsen, studentbedrifter og hvilke muligheter studentene har. Han viser til at NSO jobber for å få etablert ei studiestøtte på 1,5 G for studenter flest og 2,5 G for studenter som er foreldre.
Sikter mot stjernene
- Hva er det som gjør at akkurat du ble håndplukket, tror du?
- Jeg har et verv på NTNU som leder av Studentparlamentet, og har en genuin interesse for å fremme studentenes sak. Jeg tror den galskapen studenter kan inneha, som er grunnlaget for Hjárni, kan bidra til å finne de innovative løsningene vi trenger for å utvikle verden videre. Rollen jeg har ved NTNU bidrar til det. Dessuten ønsker jeg å være et godt forbilde. Jeg ønsker å vise at til tross for at studenter sitter på begrensede ressurser, så har vi mange muligheter. Vi kan ikke bare sitte på rævva, vi må jakte på dem selv.
Og det har Einar Isak Torvik Totland selv gjort med en allsidig bakgrunn og en rekke verv.
- Jeg elsker å jakte på muligheter. Vi må sikte mot stjernene, utbasunerer han.
Har flere års arbeidserfaring
- I mine øyne har studentene vært ryggmargen for hvordan samfunnet skal bygges videre, og de må lære for at de skal gjøre det. Skal vi få det samfunnet vi ønsker, må vi ha fokus på studentene, sa Totland da UA ved studiestart intervjuet ham som nyvalgt leder av Studentparlamentet i Ålesund.
Trønderen fra Levanger er 32 år, gift og har to barn. Han kan vise til ti års arbeidserfaring før han begynte å studere, med omskolering fra Nav. Han har erfaring fra forsvaret som sanitetssoldat og innen helse, miljø og sikkerhet (HMS), vært sikkerhetsrådgiver med ansvar for områdesikring og vakthold. Han har også arbeidet med helseomsorg, blant annet som brukerstyrt personlig assistent.
Før sommeren fullførte han en bachelor i markedsføring, innovasjon og ledelse.
I det nevnte intervjuet ønsket han mer oppmerksomhet rundt hvilke muligheter studenter har etter studiet og hva bedriften trenger.
- Studenter bør få skygge en leder. Er du markedsføringsstudent bør du få se hvordan hverdagen er for en markedsfører. Da velger du mer strategisk hvilke fag du bør ta og får større utbytte av studiet.
Av og til går det troll i ord.
I dag, mandag, skal han delta på ei samling i regi av Ungt entreprenørskap i Oslo. Tirsdag møter han opp hos statsråden klokka 10. Ikke verst timing siden Ola Borten Moe dagen før har besøkt NTNU i Trondheim for å bli kjent med universitetet.
- Gir verdifull ledertrening
- Vi ønsker å gi elever og studenter en trygg arena for trening og læring før de skal ut i det virkelige arbeidslivet. Gjennom «Leder for en dag« får de god veiledning, verdifull ledertrening og et viktig nettverk på veien videre, sier administrerende direktør Grete Ingeborg Nykkelmo i Ungt Entreprenørskap i pressemeldinga.
To ferske statsråder har sagt ja til å ta imot hver sin lederspire. I tillegg til Ola Borten Moe har også landbruks- og matminister Sandra Borch sagt ja til å bli skygget denne dagen.
– Det er en utrolig motivasjon for de unge ambisiøse talentene at toppledere fra næringsliv, organisasjoner og politikk velger å bruke tid på dem, følge dem og gi dem tips og råd på veien videre, sier Nykkelmo.