desentralisert utdanning
Gjøvik vant over ti millioner - slik vil de stoppe frafallet på nettstudier
Med digitale og fysiske desentraliserte møteplasser for studentene skal denne utdanningen motvirke det høye frafallet på nettstudier.
Eirik Bådsvik Hamre Korsen tror dørstokkmila kan senkes ved å la nettstudentene møte hverandre også.
Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Tidligere i dag ble det annonsert at regjeringen fordeler 200 millioner kroner til «utdanninger nært folk». En av de store vinnerne er NTNU i Gjøvik og Fakultet for økonomi.
De sitter igjen med den tredje største enkeltutdelingen med over ti millioner kroner til Fleks 2.0 - fleksibel og desentralisert bachelor i økonomi og administrasjon.
- Vi er superglad for at vi fikk denne tildelingen. Det viser at det å levere på det politiske ønsket om desentralisert utdanning er noe som funker. Det er viktig med livslang læring, det er i vår strategi og dette viser at politikerne har tro på at vi kan levere her, sier seksjonsleder Eirik Bådsvik Hamre Korsen ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse til UA.
- Det virker som dere har truffet godt på søknaden her?
- Vi har truffet veldig godt. 10,1 millioner er jo en betydelig sum når det er 150 millioner i alt som deles ut til universiteter og høyskoler. Da fikk vi jo også alt vi ba om av finansiering.
Dørstokkmila skal kortes ned
De skal også teste ut en ny måte å skape møteplasser for nettstudentene
- Fleksible og nettbaserte utdanninger har en utfordring med høyt frafall. Det har vi også erfaring med. Ett problem er at det ikke er noe psykososialt miljø, forklarer Korsen.
Han sier det er to måter de ønsker å gjøre dette på.
- For det første samarbeider vi med Eksperter i team ved NTNU. De har erfaring med nettbaserte landsbyer og vi vil prøve å bruke en lignende modell. Det andre er å ta i bruk karrieresentre i Innlandet, i samarbeid med fylkeskommunen. Der kan studentene få en fysisk møteplass, sier han.
Korsen sier dette blir et eksperimentelt prosjekt over fire til fem år og han håper de kommer ut på andre siden med et bedre tilbud for de som av ulike grunner ikke har mulighet til å ta et studie på campus i Gjøvik.
- Vi prøver noe nytt. Det er lettere å trene med noen enn alene, dørstokkmila blir litt kortere. Det samme tror vi gjelder her. Det er lettere å motiveres når man har et faglig fellesskap å gå til, sier seksjonslederen ved IØT-G.
- Dette er det vi har gått til valg på
Oppland Arbeiderblad skriver at Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand troppet opp i Gjøvik for å dele gladnyheten. Hun la ikke skjul på at desentraliserte løsninger er god musikk i Senterpartiet sine ører.
- Dette er det vi har gått til valg på. Folk skal kunne sitte hvor som helst og ta høyere utdanning, gjerne på hvert nes, for å sette det på spissen. Disse friske midlene betyr til sammen cirka 400 studenter hvert år ved institusjonene, sa hun til avisa.
Dette inkluderer da cirka 200 studenter som vil komme via en syv millioner kroners tildeling til Fagskolen i Gjøvik.
OA skriver også at viserektor Gro Iren Kvanli Dæhlin ble nærmest tatt på senga av tildelingen.
- Dette viser at NTNU har styrke i de ulike fagmiljøene og til selve metodikken og en anerkjennelse til disse miljøene, sier hun.