Bekymret for å bli syk på eksamen: - Folk møter opp likevel
Første semester med fysisk eksamen siden korona er her. Eksamen i januar, bekymring for omikron og ekstra tiltak i lokalene er årets nyheter.
Mia Strømhylden og Ragna Kristoffersen Wahl skulle ønske det fantes alternativ til dem som er syke på eksamensdagen, selv om det hadde vært vanskelig å innføre.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Mandag 29. november startet offisielt eksamensperioden ved NTNU. For første gang siden koronapandemien avholder NTNU fysisk eksamen på campus i stor skala.
Ragna Kristoffersen Wahl og Mia Strømhylden er to studenter som skal ta både fysiske og digitale eksamener. Wahl studerer master i bioteknologi og har et år på NTNU fra før, mens Strømhylden studerer årsstudium i biologi og kjemi, og er på sitt første semester. De er ikke spesielt bekymret for å bli smittet under eksamen.
Fakta
Ekstra tiltak i eksamenslokale
Alle anbefales å bruke munnbind på vei inn i lokalet og til de har funnet plassen sin. Det samme gjelder på vei ut etter eksamensslutt.
Håndsprit og desinfiseringskluter blir tilgjengelig.
Alle sitter med minst én meters avstand.
- Det er veldig kjipt om man blir syk for da tror jeg folk møter opp likevel. Om de plutselig får symptomer rett før eksamen så vet jeg ikke om de kommer til å ta en test da, alle vil jo gjerne ta eksamen, forteller Wahl.
- Ja, om vi ikke får tatt eksamen nå så må vi plutselig vente med alt til våren, legger Strømhylden til.
De synes ikke det er noe problem med skoleeksamen så lenge man ikke blir syk og ikke kan komme.
- Det er ikke noe problem å ha skoleeksamen, det er jo det vi er vant til. Problemet med hjemmeeksamen er at det ikke er alle som har et egnet rom og om du bor i kollektiv må du kanskje okkupere stua, for eksempel. Mange drar hjem for å ha digital eksamen, sier Strømhylden.
Men akkurat det faglige utbyttet av fysisk eksamen er ikke noe de tenker spesielt over.
Fikk endret eksamensform på kort varsel
De nærmeste ukene skal om lag 1000 vurderinger gjennomføres som hjemmeeksamen, mens drøye 700 emner skal ha skriftlig eksamen på campus. De resterende emnene har andre vurderingsformer. Av de om lag 44 000 kandidatene som skal ha skriftlig skoleeksamen i løpet av perioden, skal 72 prosent avlegge eksamen digitalt i Inspera Assessment, ifølge Innsida.
Dette gitt at det ikke blir plutselige endringer på grunn av koronapandemien. NTNU har tidligere sagt at de i utgangspunktet vil forholde seg til det som er planlagt og siste beskjed er at det fortsatt er mulig å avholde fysisk eksamen.
- Jeg skjønner at noen er urolige, men vi tenker å gjennomføre fysisk eksamen som planlagt, sier prorektor Marit Reitan i en beskjed til studentene. Hun viser til at kommuneoverlegene i Trondheim, Gjøvik og Ålesund per i dag mener at det ikke er grunn til å avlyse eller endre eksamen.
Universitetsavisa har likevel blitt kontaktet av flere studenter som ønsker å være anonyme, men som er bekymret for om det egentlig er trygt med tanke på økende smittetall og nytt omikronvirus.
- Eksamensform vil ikke bli endret med mindre det er tvingende nødvendig, sa prorektor for utdanning ved NTNU, Marit Reitan til Universitetsavisa tidligere i år.
NTNU har tidligere sagt at de har ønsket det skal være forutsigbart. Det har ikke Wahl og Strømhylden alltid opplevd. De fikk endret sin eksamensform for kort tid siden.
- Vi hadde først fått beskjed om at det skulle være digitalt, så fikk vi for en måned siden beskjed om at det ble skoleeksamen likevel, det var ikke folk veldig fornøyd med, forteller Strømhylden.
Kjipt med eksamen i januar
Kristoffer Andreas Paulsen og Trym Dyrkorn tar bachelor i elektro. De skal ha to eksamener, begge fysiske. Deres største klage er at de har eksamen etter jul, helt i starten av januar.
- Vi prøver å bli ferdig med så mye som mulig nå, før vi tar ferie. Men det hadde vært digg å bare ta juleferie uten å måtte tenke på det, sier Paulsen.
- Ja, problemet er vel kanskje egentlig at det blir litt for lett å bare ta ferie og ikke jobbe noe med eksamen, legger Dyrkorn til.
Tidligere i semesteret fikk rektor fullmakt til å utvide eksamensperioden, så en del har eksamen først i januar. Dette er fordi eksamenslokalet har redusert kapasitet, blant annet fordi deler av det fortsatt er lånt ut til Trondheim kommune for vaksinering.
Paulsen og Dyrkorn har ellers ikke noen sterke meninger om det å ha fysisk eksamen. Der Dyrkorn kommer rett fra videregående i et år der eksamen ble avlyst, har Paulsen hatt digital eksamen på forkurs.
- Digital eller fysisk, eksamen er nå eksamen. Det går som det går og det ordner seg nok, sier Paulsen.
Dyrkorn, som har første eksamen er ikke noe mer bekymret.
- Nei, jeg er hverken spesielt entusiastisk eller bekymret, forteller han.
Gratis testmuligheter for studenter
Selv om ingen av de to er spesielt bekymret for smitte, har de liten tvil om at noen vil møte opp på tross av koronasymptomer. De kunne gjerne tenke seg at det fantes noe alternativ til å måtte vente til neste eksamensrunde.
Også dette semesteret er det mulig å levere egenmelding for å få gyldig fravær på eksamen. Da får du samme rettigheter som andre studenter som er syke på eksamen, men dette betyr likevel at du må vente på en eventuell konteeksamen. NTNU sier de ikke har mulighet til å tilby hjemmeeksamen til de som blir syke.
Hvis du kjenner på milde symptomer, eller har vært i nærkontakt med en smittet person, anbefales du å ta en hurtigtest hjemme før du skal møte opp på eksamen. I Trondheim kan du enten bli testet på stedet hos Dr.Dropin i Akrinn eller du kan hente gratis test på kommunens teststasjon på Leuthenhaven.
I Ålesund kan du bestille på kommunens nettsider og hente i skranken i Kompasset. I Gjøvik kan du bestille PCR-test via kommunens nettsider, ifølge en beskjed sendt ut til studentene.