Stressa før eksamen? Det er du nok ikke alene om å være. Vi har spurt rådgiver Morten Carlson i NTNU Karriere om hjelp. Her er hans beste tips til deg som skal ta eksamen:
Slapp av og repeter de siste dagene: Det er begrenset hvor mye ny lærdom du kan få inn helt på tampen. Bruk heller tiden på å repetere fremfor å forsøke å lære noe nytt. Se over det du har gjort fra før, er det noe du er litt usikker på: Dobbeltsjekk det. Ellers ville jeg anbefalt at du tar det litt mer med ro, forbereder deg mentalt, slapper av litt. Ikke bruk den siste natta på å pugge. For de aller fleste vil det ha veldig liten betydning på selve eksamensdagen.
Finn ut hvor du skal være: Det er veldig dumt å møte opp i Trondheim Spektrum hvis eksamen din er i Idrettsbygget på Dragvoll. Hvor skal man være, når skal man møte opp? Det bør du sjekke dagen før.
Fjern alle unødvendige stressmomenter: Pakk tingene du skal ha med deg kvelden før, så du slipper å tenke på det på eksamensdagen. Det du kan gjøre dagen før for å forhindre at du blir mer stressa enn nødvendig, det bør du gjøre.
Ikke bekymre deg om du ikke får sove natta før: Å ikke få sove eller å sove dårlig natta før eksamen er ikke uvanlig. Det er ingenting som tyder på at det reduserer prestasjonen din på eksamen.
Spis frokost og ta med deg ordentlig mat: Man skal ha energi til å sitte og skrive i seks timer. Matlysten er kanskje ikke på topp, men prøv å presse i deg en brødskive eller en yoghurt til frokost. Vi pleier å si at du bør sørge for å ha noe mat som sørger for at du har et stabilt blodsukker på eksamen. Jeg skal på ingen måte ta fra noen sjokoladen eller colaen, men ikke la en tohundregrams melkesjokoladeplate og tre bokser energidrikk være det eneste energiinntaket ditt i løpet av en eksamen.
Vær ute i god tid: Det har hendt seg at AtB ikke helt har fått med seg at det er eksamenstid og glemmer å sette opp flere busser. Det er kjipt å være ute i siste øyeblikk og så kjører bussen forbi deg fordi den er fullstappa. Hver enkelt må finne ut om de synes det er best å være der en time, en halvtime eller kvarter før, så lenge du er der til eksamen starter. Vi anbefaler ikke å våre ute i siste liten. Hvis du synes det er ubehagelig å være ute i god tid fordi du ser på alle de andre som sitter og leser på notatene sine, kan du kanskje heller sitte og roe ned et stykke utenfor eksamenslokalet først.
Bestem deg for hvor du skal sitte: Vil du sitte langt bak? Vil du sitte langt foran så du ikke ser de andre? Vil du sitte nært døra, så det er lett å gå ut og lufte seg, og man slipper å passere masse folk? Tenk litt på hva som har funka for deg tidligere og prøv å finne en sånn plass.
Ta med deg riktig innstilling inn: Gå inn med innstillingen om at du skal vise hva du har lært og at du skal gjøre ditt beste. Ikke fokuser på karakter. Gjør det du får til, og sitt heller tida ut. Hvis du har fulgt forelesningene og gjort det du skal i løpet av semesteret, så har du et godt grunnlag. Det er en bra tanke å ha med seg inn.
Ikke la deg stresse av alle andre: Det er lett å se på alle andre som sitter og skriver iherdig, og legge merke til at de allerede har bladd seg til side fire. Men du vet ikke, og kan ikke vite, hvor godt de andre kan stoffet, hvor langt de har kommet eller hvor godt de svarer på oppgavene. Og det har uansett ingenting å si for din prestasjon på eksamen.
Les først gjennom hele oppgavesettet: Les gjennom hele settet og prøv å danne deg et bilde av hva dette handler om. Har jeg skjønt det de spør etter?
Les gjennom hele oppgavesettet én gang til: Notér ned alt som du kommer på der og da. Hva er det dette handler om? Hvem er sentrale teoretikere? Formler du trenger? Alt som er smart å huske på i forbindelse med denne oppgaven - få det ned på papir, så det ikke forsvinner.
Disponer tiden din: Er det noen store oppgaver som kommer til å ta lengre tid? Er det noen små oppgaver som tar kort tid? Hva kan du godt? Hva tror du at du vil bruke litt mer tid på å svare på?
Start med det du kan best: Du vil som regel bruke kortest tid på det du kan best, og da har du i alle fall gjort unna det. I tillegg vil du ofte kunne få assosiasjoner som kan hjelpe deg senere. Start med det enkle, så vil det du synes er vanskelig kanskje løsne etter hvert.
Bare kom i gang: For mange som sliter med eksamensnerver og eksamensangst, vil i mange tilfeller nervøsiteten forsvinne når man får fokusert litt og kommet i gang.
Jernteppe? Luft eksamensvakta: Si at du må gå en tur og spør om du kan få sparre litt med dem. Bare det å få snakke høyt kan få det til å løsne.
Husk at det går bra uansett: Skulle det gå dårlig er det greit å vite at å stryke på eksamen ikke er verdens undergang. Det kan føles litt sånn, og det er selvfølgelig en nedtur å få en stryk, men det er ikke krise. Det føles surt, men det går alltids an å konte eller ta opp eksamen igjen. Bare gå inn og gjør ditt beste, så får det bli som det blir. Livet går videre.