Brann i ZEB Living Lab i helga

Søndag formiddag stod det flammer opp av taket på ZEB Living Laben ved perleporten. - Vi har ikke oversikt over skadeomfanget, sier dekan Sara Brinch. 

ZEB Living Lab stod i brann på søndag. I dag ble det lagt presenning over taket for å sikre det mot regn og ytterligere skade.
Publisert Sist oppdatert

Søndag formiddag 8. september brøt det ut brann i taket på ZEB Living Lab, en frittstående forskningslab som står ved Perleporten på campus Gløshaugen.

Brannen ble meldt kl. 12.27 og brannmannskaper og politi var raskt til stede og fikk slukket brannen. Ingen personer oppholdt seg i bygget når brannen brøt ut.

Arbeid pågår på ZEB Living Lab etter brannen på søndag.

Adressa omtalte først utrykningen.

Årsaken til brannen er fortsatt ukjent, men politiet har vært på stedet i dag for å gjøre tekniske undersøkelser. Resultatet av disse undersøkelsene er foreløpig ikke klart, men bygget ble i dag sikret mot ytterligere skade. 

Lab med mye teknisk utsyr

ZEB Living Lab er til daglig et laboratorium for testing av energieffektive tiltak og materialer. Bygget er derfor utsyrt med mange målesensorer for å registere og minske utslipp. Mye av det tekniske utstyret er nå hentet ut, men det er fortsatt uvisst hva som er skadeomfanget.

Laben brukes både til møter, undervisning og det har til og med vært brukt som bolig over perioder, for å registrere energi- og CO2 utslipp. 

Dekan ved Fakultet for Arkitektur og design, Sara Brinch, forteller at det fortsatt er mye uvisst knyttet til brannen, men at teorien er at brannen startet i solcellepanelet på taket.

Laben var i en mellomfase

Sara Brinch

- Vi vet foreløpig veldig lite. Vi har fått informasjon om at brannen ble raskt slukket, og i dag har bygget blitt sikret bygget for vidrere skader med presenning, sier Brinch.

Hun har fortsatt ikke oversikt over hvor mye brannen har forårsaket av skade på teknologi og konstruksjon, men sier at bygget skal tilbake til den opprinnelige standen.

Kan du si noe om hva brannen vil ha å si for forskningen som gjøres i bygget?

- Akkurat nå var laben i en mellomfase hvor det planlagt å gjøre en del oppgraderinger før videre prosjekter skulle i gang fra og med november. Blant annet skulle det skiftes ut vinduer. Men om man vil kunne se for seg oppstart i november slik ting er nå, er vanskelig å si. Vi får bare vente å se, sier Brinch. 

Dekanen er fornøyd mer at brannen ble så raskt slukket og at ingen ble skadet. HUn er også positiv til at så mye er gjort på et døgn for å forsikre bygget mot videre skade. 

- Vi håper ikke brannen vil ha for store innvirkninger. 

Det legges presenning over taket til ZEB Living Lab.

Følg UA på Facebook og Instagram.