Ytring

Er det lov å jobbe i juli?

Tilbake i Trondheim bestemte jeg meg for å sitte noen få timer på kontoret på Dragvoll, men måtte evakuere så fort jeg kunne.

NTNU Dragvoll er ikke kjent for å ha det beste inneklimaet.
Publisert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Så langt i sommer har jeg for det meste holdt til i Tyskland. Jeg har jobbet omtrent som normalt, noen timer om dagen, men også tatt en fridag eller to av og til. Det er slik jeg pleier å tilbringe sommeren, enten jeg er hjemme eller på reise. Tilbake i Trondheim bestemte jeg meg mandag denne uka for å sitte noen få timer på kontoret, for å få unna en del ting som av ulike grunner vanskelig lar seg gjennomføre andre steder.

Været var også lovende: De 30 gradene fra søndagen var erstattet av regn og 18-19 grader. Dragvoll er som kjent ikke tilpasset varme dager, men her burde det ligge godt til rette for noen produktive arbeidstimer. Jeg liker sommerregn.

Arbeidslysten fortok seg imidlertid straks jeg kom inn i gangen utenfor kontoret. Jeg tror aldri før jeg har skrevet eller sagt at lufta var så tjukk at den kunne skjæres med kniv, men med ett forsto jeg hva metaforen innebærer, og den er treffende for det jeg umiddelbart kjente og følte. I tillegg til at de siste dagenes voldsomme varme ubønnhørlig hang igjen, var lufta klam, stillestående og vanskelig å puste i. Ventilasjonsanlegget var åpenbart satt i total feriemodus.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Jeg fikk scannet et par dokumenter og hentet en bok jeg trengte, men måtte deretter evakuere så fort jeg kunne.

Etter at jeg delte denne erfaringen på sosiale medier, er jeg blitt kjent med at dette faktisk er ganske vanlig, både på andre campuser ved NTNU og ved andre universiteter. Jeg husker også det har vært nevnt tidligere at ventilasjonsanlegget ofte slås av på kvelder og i helgene. Dragvoll er så trist og folketomt på kvelder og i helger at jeg bare unntaksvis orker å sitte der, men dette er kanskje noe av årsaken? Ønsket om et levende campus burde jo føre til at man la til rette for å kunne oppholde seg der når som helst.

Jeg minner om at de fleste vitenskapelig ansatte har særlig uavhengig stilling. Én ting er at det betyr at vi ikke kan forventes å befinne oss på kontoret mellom åtte og halv fire hver dag, men det betyr også at vi gjerne kan og vil jobbe til ukonvensjonelle tider. Da hadde det vært en fordel å ha kontoret tilgjengelig. Derfor spør jeg: Hvem bestemmer når ventilasjonen skal være påslått, og hvilke vurderinger er gjort? Hva vil være kostnaden ved å skape levelige arbeidsforhold utenfor ordinær kontortid? Er det lov å jobbe i juli?