43 millioner i prestisjetunge stipend til to NTNU-forskere
To NTNU-forskere får viktige ERC-stipender til sine prosjekter.
Ida-Marie Høyvik skal bruke pengene for å ansette stipendiater og postdoktorer. Hun vil også bruke en liten del av pengene for å kjøpe nødvendig regnekraft på store datamaskiner.Foto: Thor Nielsen/NTNU
The European Research Council (ERC) ble startet i 2007 og var den første pan-europeiske organisajsonen for finansiering av fremragende forskning.
Stipendene fra ERC er blant de mest prestisjetunge i forskningsverdenen.
Som del av forskningsprogrammet Horisont Europa skal ERC dele ut mer enn 16 milliarder euro mellom 2021 og 2027.
Consolidator grants er for forskere som har sju til tolv års erfaring siden fullført Ph.d., og som kan vise til svært lovende forskning.
Høyvik er tilknyttet Institutt for kjemi, mens Muff tilhører Institutt for matematiske fag.
23 millioner til molekylforskning
Høyvik får 2 millioner euro, cirka 23 millioner kroner, til prosjektet «Molecules as electronically open quantum systems». Det for å forske på såkalte bølgefunksjonsmodeller for molekyler der antallet elektroner varierer.
- Tradisjonelt beskriver slike modeller molekyler som har et fast antall elektroner. For et isolert molekyl kan elektroner nemlig verken forsvinne eller komme til. Men i virkeligheten er molekyler sjelden alene, og da kan molekylene utveksle eller dele elektronene sine. Det endrer molekylenes egenskaper, sier Høyvik til Gemini.
20 millioner til statstikk om dyrepopulasjoner
Stefanie Muff mottar 1,7 millioner euro, nær 20 millioner kroner, til prosjektet «Prediction of genetic values and adaptive potential in the wild».
Muff ønsker å finne statistiske metoder som kan bidra til bedre å forstå evolusjon og robustheten til ville dyrepopulasjoner.
- Slike metoder er nyttig for forskere som skal prøve å finne ut hvor sannsynlig det er at en art overlever i en verden i stadig forandring. Metoden kan også være til nytte for dem som trenger å plukke ut enkeltindivider til avl, sier Muff til Gemini.