Ytring

Jazzfest – mye mer enn en fest

I dag arrangeres Trondheim Jazzfestival for 35 gang.

Lørdag spiller Irene Reig på Trykkeriet Scene og på Dokkhuset.
Publisert Sist oppdatert

Onsdag 10.mai åpner den 35. utgaven av Trondheim Jazzfestival. Med sine 42 konserter og en rekke andre arrangementer gjennom fem hektiske dager og kvelder, er festivalen en glitrende gave til konsertglade trøndere og tilreisende. Til Trondheim, som ytterligere styrker posisjonen som kulturmetropol. Men også til det lokale næringslivet.

Når konsertdeltakerne reiser hjem; til Sjetnemarka eller Stockholm, til Lade eller London, har de lagt igjen penger mange ganger prisen av en konsertbillett.

Den viktigste oppgaven til et kulturarrangement, er å skape og formidle kulturelle opplevelser. Det er opplevelser med stor egenverdi, som utfordrer, beriker og gleder, og som kan måles i økt livskvalitet.

Jazzfest, med sitt mangfold i musikalske uttrykk og opplevelser, er et solid bidrag til det. Fra internasjonale stjerner til unge talenter med utspring i jazzlinja på NTNU; det er neppe mulig å ikke finne en konsert som frister. Og den ene konsertopplevelsen fører gjerne til flere; mange setter av disse dagene til å vandre tørrskodd fra den ene scenen til den andre, og lade batteriene etter en lang og mørk vinter med et fyrverkeri av musikk gjennom lyse maikvelder.

800 millioner i merforbruk

Kulturnæringen er også et kraftfullt bidrag til den regionale verdiskapingen. Konsertundersøkelsen som ble gjennomført på tampen av 2022, i regi av Fagråd for kreative og kulturbaserte næringer, er et første steg i arbeidet med å sette tall bak festtalene. Og tallenes tale er oppsiktsvekkende: Et konservativt anslag er at konsertdeltakere i Trondheim årlig legger igjen 800 millioner kroner.

En konsertdeltaker legger i snitt igjen 841 kroner – i tillegg til konsertbilletten. For tilreisende konsertdeltakere er tallet 2800 kroner i merforbruk. Når konsertbyen tiltrekker seg stadig flere tilreisende, er det interessant å vite at 36 prosent av dem bodde på hotell (65 prosent av tilreisende utenfor Trøndelag), 53 prosent spiste ute, mens 70 prosent tok seg en shoppingrunde når de først var i byen.

Europeisk jazzmetropol

Og i likhet med flere av de store konsertbegivenhetene i Trondheim de siste årene, har Jazzfest appell til et publikum langt utover Trøndelags grenser. Festivalen er for lengst blitt både nasjonal og internasjonal. Der NTNU Jazzlinja først satte Trondheim på det jazzmusikalske verdenskartet, har festivalen ettertrykkelig bidratt til at trønderhovedstaden er blitt en europeisk jazzmetropol.

Louis Cole, spiller fredag 12. på Havet Arena.

I 2023 er festivalen en sterkere internasjonal aktør enn noen gang før. Artister fra England, Litauen, Estland, Østerrike, Frankrike, Belgia, Danmark, Sveits, Bulgaria, Tyskland, Hellas, Spania og Mali står på scenen de kommende fem dagene.

Utøvere fra jazzmetropolen markerer seg også sterkt på den nasjonale scenen. 15. april ble den nystiftede Jazzprisen delt ut for første gang, i regi av Norsk Jazzforum. Musikere med bakgrunn fra NTNU Jazzlinja var sterkt representert, både med konsertinnslag og med to prismottakere. Samme kveld ble Spellemannsprisen arrangert, og Hanna Paulsberg med GURLS og Trondheim Jazzorkester tok hjem prisen i kategorien jazz.

NTNU-ambassadører

En viktig grunn til suksessen, er selvsagt det unike samarbeidet mellom NTNU og Jazzfest. Jazzlinja har vært grunnstammen i byens jazzmiljø siden oppstarten i 1979. Jazzfest tilbyr på sin side studentene en plattform til å opptre i sammenheng med etablerte musikere – blant dem noen av de største stjernene i sjangeren. Det gir både inspirasjon til å utvikle sitt eget uttrykk, og et løft til å tørre å satse på en framtid som utøvende musiker. Et konkret og hørbart uttrykk for satsingen, er fenomenet NTNU-ambassadør. Ordningen ble etablert i 2008, som et samarbeid mellom NTNU og jazzfestivalen.

Tittelen følges av et stipend som skal brukes til turnering og deles ut hvert år under Jazzfest, til en artist eller et band som på en fremragende måte fungerer som ambassadør for NTNU og jazzmiljøet i Trondheim. Selve tittelen varer evig, og kan brukes aktivt i promoteringen også etter virketiden på ett år.

Siden Håkon Mjåset Johansen ble tidenes første NTNU-ambassadør i 2008, er navn som blant andre Ola Kvernberg, Kirsti Huke, PELbO, Ingrid Helene Håvik og Anja Lauvdal koblet på listen. I 2022 gikk tittel og stipend til Bjørn Marius Hegge. Hvem som utnevnes til NTNU-ambassadør for 2023, blir avslørt på Dokkhuset i ettermiddag, i forkant av konserten med Erling Aksdal & NTNU Jazzensemble.

Konserten er ellers en musikalsk avtakking av NTNU Jazzlinjas mangeårige studieprogramleder. Erling Aksdal er en høyt respektert musiker og pedagog, og har vært en betydelig kilde til kunnskap og inspirasjon for studenter ved Jazzlinja helt siden 1990.

Mangfold og inkludering

Jazzens historie bygger på en musikalsk vandring gjennom flere kontinenter, og mangfold og inkludering er selve grunnsteinen i den moderne jazzen. Trondheim Jazzfestival tar sitt ansvar som kulturformidler på alvor, ved å løfte fram mangfold i videre forstand som egen satsing. Prosjektet Joyn-In skal rekruttere nytt publikum og nye utøvere, stimulere unge talenter og forebygge utenforskap gjennom musikk og felles kulturell opplevelsesglede. Vi tenker at dette er et samfunnsansvar som trengs mer enn noen gang, og vårt bidrag må gjerne inspirere andre aktører i regionen.

Kort oppsummert: Jazzfest er fest – og det er en glede å invitere til festen. Men Jazzfest er også mye mer. Gjennom mer enn tre tiår er festivalen blitt en stadig viktigere samfunnsaktør. Mye takket være våre trofaste, gode samarbeidspartnere, hvor NTNU er blant de viktigste, gir vi tilbake til samfunnet.