200 millioner til ARV-prosjektet

NTNU leder ARV-prosjektet, som skal legge føringer for fremtidenes energieffektive løsninger i byggebransjen.

– Dette er et stort skritt mot målet om å bidra til å realisere FNs bærekraftsmål, i tråd med NTNUs visjon om kunnskap for en bedre verden, sier Anne Borg om tildelingen.

Prosjektet involverer 36 europeiske partnere fra sju land. Nå har ARV fått 200 millioner EU-kroner, ifølge en melding på NTNUs interne nettside, Innsida.

Rektor Anne Borg sier dette er et stort skritt mot målet om å bidra til å realisere FNs bærekraftsmål. Det er også en viktig posisjonering i EU og Horisont Europa.

– Grønn omstilling vil i stor grad prege EUs politikk framover, inkludert forsknings- og innovasjonspolitikken, og på områder som klima og energi. Med dette tilslaget har vi vist at NTNU blir en viktig bidragsyter i den omstillingen, sier Anne Borg.

Les også: Mest EU-penger til UiO.

Nullutslippsbygg

Niki Gaitani, som er førsteamanuensis ved Institutt for arkitektur og teknologi (IAT), sier vi må øke tempoet i renoveringen av eksisterende bygg hvis vi skal nå klimamålene. Instituttet leder ARV-prosjektet.

Forskning på nullutslippsbygg og -områder er viktig i prosjektet.

- Bygg står for hele 40% av EUs samlede energiforbruk og 36% av drivhusgass-utslippene. Det ligger store miljøgevinster i renovering av allerede eksisterende bygninger, og å bygge en mer effektiv infrastruktur rundt energiutnyttelsen, påpeker professor Inger Andresen ved IAT. Hun har sammen med Gaitani ledet utviklingen av søknaden.

Seks europeiske prosjekter

Kjernen i ARV-prosjektet ligger i demo-prosjektene som skal legges til i seks europeiske byer - nemlig Oslo, Sønderborg i Danmark, Karvina i Tsjekkia, Utrecht i Nederland, Palma i Spania og Trento i Italia, som såkalte Climate Positive Circular Communities.

Andre deltakere ved NTNU er instituttene Bygg- og miljøteknikk, Energi og prosessteknikk, Industriell Økonomi og teknologiledelse og Tverrfaglige kulturstudier.

Sintef og Oslobygg er partnere med NTNU i prosjektet.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.