Glemt noe fra året som gikk? Dette skjedde med NTNU-studentene i 2021
Korona dominerte både starten og slutten av studieåret for mange. Men både fadderuka og UKA ble lyspunkter for studentene.
Etter sommeren kunne studentene heldigvis ha immatrikulering på campus. I Trondheim er det ingen immatrikulering uten Strindens.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Student Erik Satner Sanne var en av studentene som meldte seg på. Selv var han heldig og bodde i kollektiv med gode venner, men han tenkte de fleste nok hadde følt på ensomhet under pandemien.
- Det jeg har savnet mest under korona er alle de ulike sosiale arenaene studentmiljøet i Trondheim har. Jeg er veldig glad for at jeg har et godt nettverk, men så savner jeg også det å møte nye mennesker, sa han.
- Det å begynne som student nå har på noen måter vært verre enn jeg håpet det skulle bli. Men jeg tror vi i Trondheim har hatt det bedre enn de i Bergen og Oslo for eksempel, ettersom vi i hvert fall fikk en skikkelig fadderuke, sa hun til Universitetsavisa.
På den lyse siden opplevde majoriteten av studentene at det gikk rundt økonomisk. Dette til tross for at de ikke kunne få dagpenger når de ble permittert som student. Silje Tøndel Sliper ble permittert fra en stilling i mars. At hun som student ikke kunne motta dagpenger, var likevel ikke noe hun tenkte så mye på og hun var veldig glad for at hun studerte og hadde noe å gjøre.
- Jeg tenker på hvor kjipt det hadde vært å ikke studert nå. Om jeg bare skulle sitte hjemme og ikke hatt noe å gjøre, sier Sliper.
Dette skjedde på kort varsel og så sent som en måned før håpte de fortsatt på fysisk festival. Isfit-president Mathilde Breda Enkerud prøvde å se det positive, med at man kunne fjerne økonomiske barrierer til å delta. Men det til tross gjorde definitivt digitale arrangementer at ISFiT havnet litt mer i bakgrunnen. Likevel fikk de gjennomført et stort program.
- Først og fremst er jeg veldig fornøyd med hvor mye vi har fått gjennomført, sa kultursjef i ISFiT, Thusan Arul.
Av andre ting som skjedde på Studentersamfundet i Trondheim, ble også Fredrik Akre valgt til leder av Samfundet ved slutten av måneden.
- Det er jo litt mer risiko enn å sitte hjemme. Men smittevernet er for det meste godt på skolen og man sitter for det meste med de samme folkene. Da føles det ganske trygt, sa Energi og miljø-student Thale Simonsen.
- Det er ganske vanlig å betale for arbeid enten man er eksamensvakt eller vaksinevakt, skrev han.
Mars: Humaniora føles lite relevant og studenter redde for å reise hjem
Da mars rullet rundt ble det diskusjon rundt begrepet dobbel fadderuke som direktøren for Sit hadde brukt i et møte. Hun ønsket å inkludere studentene fra året før, som ikke hadde fått en skikkelig fadderuke. Det var vel i seg selv ikke den mest opprivende diskusjonen, men kall det gjerne et lite frampek, for det var selvsagt ikke siste gang fadderuka kom opp.
Når måneden nærmet seg slutten, var det påsketider, men på grunn av høye smittetall i de andre norske storbyene følte mange studenter at de ikke kunne reise hjem i frykt av å dra med seg smitte. Så mange studenter valgte Trondheims-påske over drømmepåske. Fysioterapi-student Thomas Lunde ble frarådet å reise hjem på studiet, fordi han skulle i praksis med sårbare mennesker.
- Det jeg tenker mest på er foreldrene mine hjemme. Jeg hadde egentlig lovt dem at jeg skulle komme hjem i påska, så det sugde litt å ikke kunne holde det løftet. Men de skjønner også at for meg som skal i praksis, så kan jeg ikke ta den sjansen, sa han til UA.
April: Studentprester og Reitan på Samfundet
Og med påska rullet verden sakte over i april. Der mars i stor grad var en ganske rolig måned for studentene, brakte april med seg store diskusjoner og stort mediefokus på trondheimsstudentene.
- Mange har skrevet at dette dreier seg om en fullstendig avvikling av tilbudet om studentprest og det tenker jeg er i beste fall veldig satt på spissen, var Sunds respons på kritikken.
- Dette er en veldig god avtale for Reitan. Samfundet binder seg her til en stor kommersiell aktør, noe som utfordrer Studentersamfundets uavhengighet. I tillegg har jeg syntes Samfundet har vært en oase litt fri fra alt det kommersielle presset rundt, sa Eivind Rindal, som har vanket på Samfundet i mange år.
Samfundetleder Karen Mjør pekte derimot på at dette var en mye bedre avtale enn Samfundet har hatt med noen annen aktør og at det var nødvendig for å finansiere et nybygg.
- Her får vi faktisk noe tilbake. Vi kan lage et flott tilbud for 1500 flere studenter om gangen. Det er det dette virkelig handler om, sa hun til UA.
- Det er ikke substans i det. Jeg har vært i studentpolitikken i tjue år og mistillitt er et nytt redskap som brukes for å stoppe kritikk fra de som er uenig, sa han til UA.
Mens omikron brer seg over landet kan man mimre tilbake til da Trondheims helsemyndigheter var bekymret for at deltavarianten, eller den indiske varianten, som den fortsatt ble kalt da, var på vei inn i studentmiljøet.
Det betydde også at studentene kunne ha en mer normal fadderuke. Noe alle var enig om at var viktig for at studentene skulle finne seg et sosialt miljø. Men det var fortsatt smittevernmessige rammer.
- Det er ekstremt viktig at vi får laget ei god fadderuke. Vi skal gjøre det beste ut av situasjonen, sa fadderleder Børge Eriksen på økonomi og administrasjon i Ålesund.
- Det er mange studenter som er smittet, men det er viktig å påpeke at det ikke bare er studentene som har senket guarden. Det har alle, sa kommunedirektør Morten Wolden.
- Vi er flere som forsøker å bestille time, men som ikke får det til på grunn av begrensningen på tidsintervallet mellom dosene, sa NTNU-student Sofie Rundmo Bratteng.
Etter hvert som september ble til august var fadderuka over. Men det stoppet ikke fadderuka fra å bli omdiskutert i Trondheim. Fordi mange beboere opplevde at bråket fra studentfestinga ikke tok slutt. Med restriksjoner på utelivet, hadde noen inntrykk av at enhver studenthybel hadde blitt en liten nattklubb.
- En ting er bare måten man har hengt ut studenter generelt og spesielt de som bor på Møllenberg i så stor grad. Så er det de som har påstått at dette er en slags utvidet fadderuke. Fadderuka er over for lenge siden, sa en tydelig engasjert og oppgitt leder i Velferdstinget Ellinor Lindström til UA.
- Vi tenkte alltid at det skulle bli UKA. Det blir revy uansett hvilken form det er. Akkurat om det ble fullsatt Storsal var ikke det vi bekymret oss for. Vi skulle bare få folk til å le, uansett hvor mange som var i salen, sa Kari Kvelstad Ellingsen, som var med å skrive revyen.
Men i oktober kom også Samfundet til en annen stor milepæl. Selveste Kronprins Haakon la ned grunnstein på Studentersamfundets nybygg. Studentene kunne endelig si at alt arbeidet for å skaffe penger til å utvide hadde betalt seg. 90 år etter Kronprinsens farfar la ned grunnstein på det originale bygget feiret studentene at Det runde røde bygger ut.
- Nå går en 70 år gammel drøm i oppfyllelse, sa Samfundetleder Fredrik Akre.
Arbeidsutvalget i studenttinget mente et slikt vedtak ville føre til høyere kvalitet. Mens en representant mente man la for mye bånd på forelesere og ønsket et vedtak med større frihet.
- Vi kan vel ikke si oss veldig fornøyd med den oppslutningen, selv om det må sies at vi er veldig fornøyd med de representantene som er valgt inn, sa leder for valgstyret Jørgen Valseth.
- Dette forandrer alvorlig maktdynamikken i Studenttinget, sa Jonas Låstad.
Desember: Fysisk og digital eksamen
Årets siste måned var igjen dominert av både eksamen og korona. NTNU hadde fra starten av semesteret signalisert at de ønsket å gjennomføre mange fysiske eksamener på campus. Jo nærmere de kom, jo mer utfordrende virket det å gjennomføre. Mange studenter stilte seg kritiske.
- Akkurat nå er det helt uforsvarlig å samle flere hundre studenter på eksamenslokaler. Det virker som NTNU er mer opptatt av sitt eget rykte enn studentenes beste, sa studenten Nils Christoffer Joys Røang til UA.
- Vi savner å høre fra studentene som vil ha saleksamen. Mitt inntrykk er at mange erS glade for å være tilbake på campus og ha et normalt regime, sa Leif Rune Hellevik, prodekan for masterutdanninga ved Fakultet for ingeniørvitenskap og professor i biomekanikk.