Ønsker screening av studenter så fadderuke kan gå normalt
Situasjonen før årets fadderuke er mye bedre enn i fjor. Men kommunen foreslår egentesting av studentene før oppstarten av fadderuka.
Kommuneoverlege i Trondheim Tove Røsstad ønsker at studentene skal få en såpass normal oppstart som mulig.
Foto: Rolf Ivar Svensli/Trondheim kommune/EKAI
Fjorårets fadderuke i Trondheim var preget av stor bekymring og avlyste arrangement etter man kom ut av en forholdsvis rolig sommer til stigende smittetall. Slik det ser ut nå kan man gå inn i årets studiestart og fadderuke med betydelig mer optimisme, sier kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad.
- I fjor var det svært vanskelig å gjennomføre innendørs arrangement. Veldig mye innendørs arrangement ble avlyst ettersom de ikke kunne gjennomføres som planlagt. De samlingene som var forsvarlig å gjennomføre, var for det meste utendørs. I år vil det være større muligheter for å gjennomføre arrangementer, sier hun.
De fleste har fått sin første vaksinasjonsdose nå. Noen kommuner har hengt etter på grunn av nasjonal omprioritering av vaksiner, men vil snart kunne gi tilbud. I Trondheim har man hatt en god oppslutning, på cirka 80 prosent i aldersgruppa 18-24.
Selv om de ikke vil være fullvaksinerte ser man at unge som har fått en vaksinedose og er beskyttet, det vil si at det har gått tre uker siden, sjelden blir alvorlig syke.
Vurderer også koronapass
Samtidig er det fortsatt risiko. Deltavarianten dominerer og de som er vaksinert med en dose er fortsatt utsatt for smitte og å føre viruset videre. Derfor ønsker kommunen å diskutere å teste studentene før fadderuka, så den kan gjennomføres trygt.
- Vi har veldig lite lyst på et stort utbrudd blant studentene. Samtidig så hadde det også vært kjekt om studentene kunne ha en fadderuke som går så normalt som mulig. Derfor foreslår vi screening av studentene, sier Røsstad.
Hun sier at de ser for seg egentesting ettersom dette er minst personellkrevende og enklest å gjennomføre. Der det vil kunne opprettes stasjoner som deler ut utstyr studentene kan ta med hjem og bruke selv. Dette har de tidligere gjort i vår på Moholt studentby.
- Vår erfaring er at dette gikk greit. Vi avdekket ikke noe smitte da, men vi må stole på at folk benytter seg av testen og melder tilbake om det skulle komme positivt resultat. Et annet alternativ kan være å innføre krav om koronapass. Studentforeningen ved NHH i Bergen vurderer dette for sine arrangement i fadderuken.
Studentenes inntog er uromoment for kommunen
Ikke alle studenter rekker å få første vaksinedose minst tre uker før studiestart slik at de er beskyttet.
- Før de tre ukene har gått er man ikke beskyttet. Da ser vi at det er større sjanse for å få alvorlige symptomer. Vi vil anbefale at man er mer forsiktig om man ikke er beskyttet. Men vi ønsker også en god sosial start for alle. Det er også en av grunnene til at man kunne tenke seg testing på forhånd, forklarer Røsstad.
Hun sier det at såpass mange studenter nå kommer til byen definitivt er noe som er et uromoment for kommunen fra et smitteperspektiv.
- All reisevirksomhet bringer smitte til oss. Det har vært et jevnt tilsig i hele sommer. Men folk har stort sett hatt begrenset omgangskrets i sommer, så det har gått bra. Det blir annerledes når studentene kommer. Risikoen er at flere ikke vet at de er smittet og så sprer det videre når de kommer til Trondheim, avslutter hun.
Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.