Ytring

Etter- og videreutdanning svarer på viktige samfunnsoppdrag

- NTNU er en sterk merkevare. Samtidig er det en godt skjult hemmelighet for mange praktikere at NTNU tilbyr livslang læring, skriver Langlo og Lødøen.

- Eksterne inntekter fra Etter- og videreutdanning gir midler som kan brukes til forskning, utdanning og utvikling av infrastruktur, skriver Jan Alexander Langlo og Nina Lødøen.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Kombinasjonen av praktisk erfaring og akademisk kunnskap gir økt verdiskaping. Dette har vært grunnleggende for universitetets virksomhet siden NTH ble etablert for over 100 år siden. På NTNU utdanner vi ikke bare unge mennesker. Etter- og videreutdanning (EVU) bidrar til livslang læring, trekker på NTNUs tverrfaglighet, sikrer tettere kontakt med næringsliv og forvaltning, og gir viktige inntekter.

Innleggsforfatterne kommer fra Fakultet for ingeniørvitenskap og representerer Fagprogrammet i prosjektledelse, som er et av Europas største utdannings- og forskningsmiljø innen prosjektledelse. Det gir forskning i verdensklasse som brukes i undervisningen av nye sivilingeniører, men også i EVU-kurs for bedrifter og offentlig sektor. Startpunktet for utviklingen av fagmiljøet for over 40 år siden var praktikernes behov for livslang læring. Dette har utviklet seg til å omfatte forskning og erfaringsdeling mellom praktikerne på felles kunnskapsarenaer, samt vår egen undervisning på bachelor-, master-, PhD- og EVU-nivå.

Livslang læring bidrar til at ansatte og bedrifter har nødvendige ferdigheter og kunnskap for å møte endrede rammebetingelser. Rask teknologiutvikling kan gi et kompetansegap, som medfører behov for videreutdanning. Betydningen av livslang læring for omstilling og konkurranseevne er understreket i en rekke stortingsmeldinger og utredninger, senest i NOU 2025: 1. Mange fagmiljø ved NTNU opplever at deres hovedmarked egentlig er tidligere studenter, og ikke kun de ordinære studentene, uten at dette kommer tydelig frem i strategier og handlingsplaner. Prosjektfaget er et av de fagene hvor praktikerne har behov for faglig påfyll i løpet av karrieren, og de gir uttrykk for at dette er nødvendig for å kunne reflektere og sette erfaringene sine i system. 

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Kontakt med næringsliv og forvaltning er avgjørende for ethvert universitet som tar mål av seg til å tilby forskningsrettet og praktisk anvendbar kunnskap. Det fremmer innovasjon og bidrar til utvikling av nye produkter og løsninger som kan gi økt verdiskaping og konkurranseevne. De som foreleser på EVU-kurs får et uvurderlig nettverk og tilgang på data og kilder som kan brukes i undervisning og forskning. Deres kontaktpersoner i bedrifter og offentlige aktører er betydningsfulle for master- og PhD studenter når de skriver oppgavene sine. Dette er vinn-vinn for begge parter. I tillegg blir våre EVU-tilbud utviklet i tett samarbeid med og basert på virksomhetenes behov for kunnskap og utvikling.

Tverrfaglighet er viktig for NTNUs visjon om Kunnskap for en bedre verden og fremmes som en av NTNUs styrker. Denne tverrfagligheten etterspørres av praktikerne som benytter seg av våre utdanningstilbud. Innen prosjektfaget har vi over 40 års erfaring med å jobbe sammen på tvers av fagmiljøer. Vår EVU-aktivitet stimulerer fagmiljøene ved NTNU til å finne sammen og samarbeide, også innen forskning og publisering. Prosjektfagmiljøet ved NTNU er spredt over store deler av universitetet, og formelt samarbeider tre fakultet og fem institutt om et felles undervisningstilbud innen EVU. Dette gjør at vi fremstår som ett fagmiljø, til tross for den store spredningen. 

Eksterne inntekter er avgjørende for universitetet i en krevende økonomisk virkelighet. Takket være omfattende oppdragsfinansiert aktivitet, inkludert EVU, har vårt fakultet i stor grad unngått de smertefulle kuttene som har rammet andre deler av NTNU. Eksterne inntekter fra EVU gir midler som kan brukes til forskning, utdanning og utvikling av infrastruktur. Men denne kilden til eksterne inntekter krever også mer av oss. NTNU konkurrerer i et åpent marked med mange aktører, og vi er helt avhengig av å tilby våre studenter et profesjonelt opplegg. I tillegg må vi hjelpe faglærerne, siden EVU krever andre støtteprosesser enn den ordinære undervisningen. Vi henter med andre ord ikke ut potensialet innen EVU uten at vi legger forholdene til rette for det. 

I en verden hvor kutt og omstilling av offentlig sektor blir mer aktuelt, må NTNU og andre virksomheter både ivareta samfunnsansvar for kunnskapsutvikling og relevant forskning, samt ta større ansvar for egen økonomi. Eksempelvis vet vi at i Storbritannia har 18 universiteter åpnet campuser i andre land, ikke bare for å fremme egen forskning og internasjonalt samarbeid, men også som en viktig kilde til eksterne inntekter.

NTNU er en sterk merkevare. Samtidig er det en godt skjult hemmelighet for mange praktikere at NTNU tilbyr livslang læring gjennom EVU-aktivitet. Våre EVU-studenter ønsker seg et bredt utdanningstilbud fra NTNU nettopp på grunn av den sterke merkevaren. Et økt fokus på livslang læring vil gi NTNU enda større relevans i fremtiden for våre viktigste målgrupper - de som skal praktisere og omsette vår kunnskap og innsikt til verdiskaping og nytte.