Guus Wellesen ved NTNU ble verdensmester i en uvanlig gren

Det startet med en skalle da han var sju år gammel. Til daglig forvalter han menneskekropper ved NTNU. Nå har Guus Wellesen gått til topps i taksidermi-VM for andre gang. 

Guus Wellesen tok med en rekke premier hjem fra VM i taksidermi.
Publisert Sist oppdatert
Fakta

Premiering under VM i taksidermi

- Poengfordeling og plasseringen er litt forvirrende. Det fungerer som på en hundeutstilling, opplyser Wellesen.

Med 90 til 100 poeng får man førsteplass, mellom 80 og 89 en annenplass og mellom 70 og 79 tredjeplass. 

Premiene er henholdsvis blå, rød og gul rosett. 

- Siden jeg fikk 98, 96 og 96 poeng fikk jeg bare førsteplasser, altså blå rosetter. Siden jeg også vant skjelettkategorien fikk jeg den rød, blå og hvite rosetten i tillegg, forklarer Wellesen.

Vinnnerfuglen.

Fra 6. til 10. august i år, mens OL fortsatt pågikk i Paris, gikk et annet mesterskap av stabelen. Ikke bare det, Guus Wellesen, som er avdelingsingeniør ved NTNUs Institutt for klinisk og molekylær medisin, gikk til topps i verdenseliten.

Det var nok ikke fullt så mange som fikk med seg The 2024 World Taxidermy & Fish Carving Championships i amerikanske Coralville, Iowa, men det var altså her Wellesen vant gull i skjelettklassen.

- En rekke ulike klasser

- Det er utrolig stas å nå til topps i et så stort arrangement, forteller han.

Med over 800 deltakere fra en rekke land og mer enn 750 objekter innad de ulike grenene, er det en stor affære når dette mesterskapet arrangeres annenhvert år.

Med nesten 750 deltagere var årets VM det største noen gang organisert. Alt fra bronseskulpturer, utskårne dyr og skjeletter til avstøpninger, rekreasjoner av utdøde dyr og selvfølgelig utstoppede dyr var til å se under utstillingen.

Mange assosierer nok taksidermi med jakttrofeer eller utstoppede ekorn, men det er betydelig bredere enn som så.

- Det er en rekke ulike klasser man kan konkurrere i. I tillegg til vanlig taksidermi, er det også treskjæring, bygging av modeller og bronsjestøping, forklarer Wellesen.

- Største VM noen sinne

42 renommerte dommere sto for å bedømme hvem som skulle ta hjem premiene. Wellesen deltok med tre skjelett, som alle gikk til topps.  

En vannrikse, som vant hovedkategorien og førsteplass med 98 poeng, en spettmeis som også vant førsteplass med 96 poeng og en Afrikansk dvergskarv som til slutt også vant førsteplass med 96 poeng.

NTNU-gruppa Wellesen jobber ved har organisert en anatomiløype for elever ved videregående skole i to år. Han sier responsen er enormt positiv, og at de håper å skaffe midler til å drive dette framover. - Det er også veldig gøy å gjennomføre for oss og medisinstudentene som underviser under løypen, sier han.

Dette til tross for at skjelettene ble skadet under transport over Atlanterhavet. Wellesen måtte bruke flere dager på å reparere og gjøre dem klar for dyst.

- Dette var det største VM-et de noen sinne har arrangert. Den nåværende arrangøren skal selge seg ut og har det for siste gang. Derfor ble det ekstra svært denne gangen, forklarer Wellesen.

Interesse fra barndommen av

Det er heller ikke første gang han når til topps i konkurransen.

- For 13 år siden sendte jeg inn et skjelett av en grønnspett, som den gangen også vant førsteplass innfor kategorien. Det er veldig artig å vinne mesterskapet igjen etter så mange år, og det viser at kvaliteten takk og lov fortsatt holder, forteller han.

Han har altså holdt på en stund. Faktisk så begynte interessen allerede i barndommen.

Guus Wellesen har samarbeidet med kollega Natalie Field, som står for fotografering av objektene: - Det er én ting å jobbe med de teknikkene vi har på huset for å produsere gode læringsobjekter. En annen ting er å få de presentert og ut i verden på en flott måte, slår Wellesen fast.

- Jeg har alltid vært interessert i naturen og samlet på ting som fjær og sneglehus. Så fikk jeg min første dyreskalle da jeg var syv år gammel. Fra der utviklet det seg til at det ble en jobb også, forteller han.

I dag kan man se arbeidet hans på en rekke museer i Norge. Han har tidligere jobbet ved Vitenskapsmuseet på NTNU, men nå er han altså ved Institutt for klinisk og molekylær medisin.

Jobber med mennesker til daglig

Han sier at seieren gir masse energi til å fortsette det daglige arbeidet også. Der står han blant annet bak utvikling av Anatomisk samling på Laboratoriesenteret.

- Jeg har mange oppgaver her. Det som er veldig forskjellig er at jeg jobber med menneskekropper her. Vi har noen dyr også for komparativ anatomi, men det meste er menneskekropper som doneres til undervisning og forskning, forteller han.

Det innebærer blant annet avstøpninger av kroppsdeler og annet undervsiningsmateriell som trengs for å utdanne framtidens legestudenter.

- Folk spør om det ikke er ekkelt å jobbe med døde. Først og fremst så føler jeg nok heller på ansvaret for at folk sine kropper behandles på riktig måte. Jeg har voldsom respekt for de som velger å donere kroppen til et sånt formål, for det er utrolig viktig at vi har tilgang på det, forteller han.

Guus Wellesen viser fram et preparat på Anatomisk Samling under en omvisning for studenter fra Institutt for lærerutdanning ved NTNU.

Akkurat på grunn av det store ansvaret man forvalter, både på vegne av de som donerer kroppene og de som skal lære av de, så er det et betydelig mer komplisert å skulle jobbe med mennesker.

Enestående i Norge

I tillegg til frilansarbeider for flere museer, driver han også sin egen instagram-konto og nettside om arbeidene. 

Når det gjelder dyreskjelettene er han unik i norsk sammenheng. Det finnes flere som driver med taksidermi, men bare han som driver med den type skjelettkonservering.

Han kom til Norge fra Nederland i 2012, og har sånn sett da også egenhendig ført Norge til verdenstoppen i denne kategorien.

- Ja, det er nok kanskje ikke så mange andre herfra som kommer til å vinne priser akkurat her, sier han. 

Følg UA på Facebook og Instagram.