- Man lærer seg at som utøver av en helseprofesjon så er man nødt til å ha et aktivt, reflektert forhold til teknologi. Ikke bare ta den i bruk, men faktisk forstå at det fører til noen viktige endringer i måten man skal utføre sine oppgaver, forteller Marte Skaug.
Torsdag forrige uke var hun en av arrangørene på minikonferansen for helsestudenter i emnet teknologiforståelse i Gjøvik. Områdeemnet tas av nesten tusen helsestudenter og organiseres av Institutt for helsevitenskap Gjøvik.
- Handler ikke nødvendigvis om teknologien i seg selv
De har gått bredt ut for å ha et variert program for studentene - blant annet fra selskapet Less, som ligger rett i nærheten på Kapp og som har utviklet en lett ambulansebåre. De får også innføring i hvordan hodekamera kan brukes for å få støtte av eksperter et annet sted.
Studentene skal så velge seg en teknologi som de skal fordype seg i.
- Forhåpentligvis blir de inspirert til å tenke litt rundt hva slags teknologi de vil møte, så de begynner å gjøre seg litt tanker rundt hvordan dette egentlig burde brukes. Så det handler ikke nødvendigvis om teknologien i seg selv, men hvordan vi arbeider med den, sier Skaug.
- Noe en robot ikke kan ta over
Erlend og Nikolai studerer paramedisin og Eline studerer sykepleie. De synes det er interessant å få innblikk i de ulike løsningene som finnes.
- Det er jo ting som både gjør vår hverdag lettere når vi begynner å jobbe, men også pasientens hverdag lettere, sier Nikolai.
Erlend legger til at det også gjør at helsevesenet kan spare penger.
- Et eksempel på dette er kanskje en pasientseng som ble vist, hvor du kan forhindre liggesår. Det koster penger å investere i men det både hjelper pasienter og sparer arbeid for ansatte, sier han.
Det er dog begrensninger for hva teknologien kan gjøre.
- Selvfølgelig vil det være teknologi som endrer måten vi gjør ting på i helsevesenet. Men det er klart at omsorgsbiten finnes det ikke noen robot som kan ta over, slår Erlend fast.
- Må bli til det beste for de fleste
Det er akkurat de banene som Skaug sier de skal tenke i.
- Det er klart, som alle sier, at teknologi er fremtiden og vi vet at vi er nødt til å ta det i bruk. Men spørsmålet blir på hvilken måte skal vi gjøre det, slik at det faktisk blir til det beste for de fleste, og ikke at det blir en erstatter for den relasjonen vi har mennesker i mellom, slår hun fast.