Kun elleve har søkt om sluttavtaler ved MH-fakultetet
Dekan Siri Forsmo forteller at de har fått inn elleve søknader om sluttavtaler innen fristen. - Noen av disse kan ha misforstått, og heller ha ønske om individuell avtale, sier Forsmo.
11 personer har søkt om sluttavtale ved MH-fakultetet.Foto: Nils Lian/NTNU/StOlav
Det ble åpnet for å søke om sluttavtale 1. oktober, med frist for å søke innen utgangen av 25. oktober.
Sluttavtale er en frivillig ordning og innebærer at man sier opp stillingen sin, mot at NTNU utbetaler et månedlig vederlag i en periode på ni til 18 måneder, regnet ut fra hvor lang tjenestetid man har hatt i staten. Vederlaget tilsvarer én måned per tjenesteår, men minst ni måneder og maksimalt 18 måneder.
Søknader behandles og kvalitetssikres frem til 15. november og innvilgede sluttavtaler skal være signert innen 29. november.
Det må også vurderes om søkerne har kritisk kompetanse. Kompetansen anses som kritisk dersom fakultetet må ansette noen andre med samme kompetanse for å oppfylle forpliktelser.
Kilde: Fakultet for medisin og helsevitenskap
Fakultet for medisin og helsevitenskap har utlyst avtaler om sluttpakker for alle deres faste vitenskapelig ansatte. Fredag gikk fristen ut, og kun elleve personer har søkt om sluttavtaler.
MH-fakultetet har tidligere sagt at de må nedbemanne med 48 årsverk for vitenskapelig ansatte.
Vet ikke om det er mulig å unngå oppsigelser
- Kan dere unngå oppsigelser med bare elleve søknader om sluttavtaler?
- Det vet jeg ikke. Vi begynner nå å se effekten av tiltak som stillingsstopp. Vi må ned med 48 årsverk, men nå må vi se disse søknadene opp mot budsjettet vårt. Vi håper fortsatt å unngå oppsigelser, sier Forsmo til UA.
Ifølge en melding som er lagt ut for ansatte og sendt til pressen slås det fast at behovet for nedbemanning ikke vil nås gjennom sluttavtaler alene. Der står det også at «fakultetet arbeider fremdeles ut fra en målsetting om at antall oppsigelser skal kunne holdes på et lavt nivå».
- Grunn til å tro at ikke alle er reelle søkere
Geir-Tore Stensvik, hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund og medlem i styringsgruppa for omstillingsprosessen på MH, sier det er spesielt to ting han tar med seg fra det lave søkertallet:
- Det første er at det er grunn til å tro at ikke alle her er reelle søkere. Å søke er en måte å finne ut om du anses som kritisk kompetanse. Om du søker og får avslag, så vet du at er trygg. Om du får tilbud om avtale vet du at stillingen din er i fare. Men det betyr ikke nødvendigvis at søkeren vil signere sluttavtalen når den tilbys, sier Stensvik.
Han sier videre at det ikke kommer overraskende på ham at det ikke er mange som har søkt.
- Vi hadde ikke forventet mye interesse for å ta en slik avtale. Det er veldig vanskelig å finne en annen stilling nå. Store deler av UH-sektoren har ansettelsesstopp. Dekanen har sagt at hun har håpt at folk kan finne jobb i klinkken, men når man har jobbet i utdanning og forskning i lang tid er det ikke nødvendigvis naturlig å skulle gå tilbake til en slik stilling, sier Stensvik.
- Noen vil nok bekymre seg
Ifølge dekan Forsmo er det også noen av de elleve søkerne som kan ha misforstått, og heller burde søkt om individuell avtale – da de nærmer seg pensjonsalder.
- Dette er jo en hyggelig arbeidsplass, så jeg er glad iallfall noen har søkt, tilføyer Forsmo.
Hun sier det er en viss gjennomtrekk ved fakultetet, og at dersom MH kan bruke god tid, så er mulighetene bedre for å unngå oppsigelser.
- Tror du det vil skape uro blant de ansatte ved fakultetet når bare elleve har søkt om sluttpakke?
- Det vet jeg ikke, men noen vil nok bekymre seg, sier Forsmo.
Saken er utvidet 28.10 klokka 14.13 med kommentarer fra Geir-Tore Stensvik.