Ytring

Nei til fusjon av IBT, IBA og IBF ved NV

- Som de fleste institutt ved NV som er direkte berørt av saken om ny instituttstruktur, er vi sterkt kritiske, både til prosessen og konsekvensene av en eventuell omorganisering.

Faggruppeledere og nestledere ved IBT: Trygve Brautaset, Anita Nordeng Jakobsen, Ingrid Bakke, Berit Strand Løkensgard, Jørgen Lerfall.
Publisert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

NVs ledelse har foreslått å redusere antall institutt ved fakultetet fra åtte til fem, som ett av flere tiltak for å kutte kostnader. Saken om ny instituttstruktur skal behandles av NVs styre førstkommende fredag. Fakultetsledelsen meldte på Innsida fredag 20. september at «Omorganisering av instituttstruktur forventes å forbedre effektivitet, øke tverrfaglig samarbeid, og styrke forskningsmiljøene». Vi ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap (IBT) er ikke enige. Som de fleste institutt ved NV som er direkte berørt av saken om ny instituttstruktur, er vi sterkt kritiske, både til prosessen og konsekvensene av en eventuell omorganisering. Med utgangspunkt i den foreslåtte fusjonen mellom nåværende IBT, Institutt for biologiske fag Ålesund (IBA) og Institutt for bioingeniørfag (IBF; campus Øya), vil vi her kort redegjøre for hvorfor.

Manglende forankring på instituttnivå. Dette har vært en toppstyrt prosess. Vi ble bedt om å komme med innspill tidlig i prosessen, men opplever å ikke ha blitt hørt. Innspill, bekymringer og innvendinger fra oss har blitt møtt med arroganse og likegyldighet, og tilliten til fakultetsledelsen er nå tynnslitt.

Manglende konsekvensutredning og urealistisk budsjett. Til tross for at kostnadsbesparelser er motivasjonen for den foreslåtte fusjonen, har vi ikke sett noen utredning av de økonomiske konsekvensene av en fusjon mellom IBT, IBA og IBF. Vi har blitt presentert for et svært optimistisk og forenklet budsjett. For eksempel er besparelsene for nestlederstillinger kraftig overdrevet, mens kostnader forbundet med selve fusjonsprosessen nærmest er fraværende. Dette gjelder for eksempel arbeidstid og andre ressurser forbundet med fusjonsarbeidet, samt kostnader forbundet med innføring av et formelt «nivå 4». Selv med dette urealistiske budsjettet, er besparelsene svært beskjedne. Vi vil også påpeke at IBT over lang tid har hatt en sunn og god økonomistyring uten overforbruk.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Manglende synergieffekter og effektivisering. Denne fusjonen innebærer tre institutt fordelt på tre campuser, med til dels stor geografisk avstand og svært ulike studieprogramporteføljer. Kombinert med et uttalt mål fra NV om fysisk undervisning og stedlig ledelse, gir dette begrensede muligheter for synergieffekter og effektivisering. I tillegg foregår det en parallell prosess ved NV der målet er å effektivisere undervisningstilbudet. Denne prosessen er uavhengig av instituttstruktur og avhenger ikke av institutt blir fusjonert.

Manglende faglig profil. Det er svært lite faglig overlapp i forskningsaktiviteten ved IBT, IBA og IBF, med unntak av noen få enkeltpersoner. Forskningsmiljøet innen bioteknologi ved IBT er internasjonalt anerkjent og har en unik nasjonal posisjon som kjennetegnes ved anvendt forskning og sterk tilknytning til næringsliv og industri. Vårt forskningsmiljø innen matvitenskap står også sterkt både nasjonalt og internasjonalt. Vi er svært bekymret for en svekkelse av vår faglige profil etter en eventuell fusjon. Under hvilken paraply skal det fusjonerte instituttet kunne profilere seg faglig? Utfordringen illustreres ved at det er vanskelig å tenke seg et samlende og dekkende navn på det fusjonerte instituttet.

Pågående fusjonsprosess ved IBT. IBT er inne i pågående fusjonsprosess som ble startet i 2016, da daværende Institutt for bioteknologi (NTNU) og Institutt for matteknologi (HiST) ble fusjonert. Det har vært et uttalt mål for NV av IBT skal samlokaliseres, og prosessen er forventet ferdigstilt tidligst i slutten av 2025. En ny ressurskrevende fusjon som innebærer tre campuser, vil redusere effekten av den pågående samlokaliseringsprosess. Vi har altså erfaring med hvor omfattende og ressurskrevende en slik fusjonsprosess er, og er naturligvis lite motivert for en ny og komplisert fusjonsprosess før den forrige er fullført.

Det er en rekke konkrete tiltak på gang ved NV for å møte de økonomiske nedgangstidene (Innsida-melding 20. september). Vi ber om at NV presenterer et realistisk og edruelig budsjett som viser den reelle økonomiske konsekvensen av en fusjon mellom IBT, IBA og IBF, og som belyser hvorvidt en fusjon som er uønsket på instituttnivå er det rette tiltaket for å bedre NVs økonomi. Ved å gjennomføre en dårlig utredet omorganisering av instituttstrukturen ved NV, risikerer vi at den økonomiske gevinsten uteblir, samtidig som det vil skape mye støy for svært mange ansatte ved de involverte instituttene i mange år framover. Ved å beholde nåværende instituttstruktur kan vi skape arbeidsro i en krevende periode, og fokusere på våre kjerneoppgaver; forskning og undervisning.