Økonomi

Brukte 2,5 millioner på luksushotell-seminar, nå må instituttet kutte på kaffe og grøt

Institutt for lærerutdanning hadde seminar på «Åres mest luksuriøse spahotell» for fem måneder siden. Instituttleder og dekan avviser at dagens sparetiltak kan sees i sammenheng.

Bildet er fra utsiden av Copperhill Mountain Lodge i Åre. Tatt fra det de beskriver som helikopterplattan.
Publisert Sist oppdatert

Universitetsavisa skrev forrige uke om at Institutt for lærerutdanning må spare inn mellom 1,5 og 1,7 millioner kroner. Dette skal de blant annet ved å spare på kaffe og julegrøt

Tidligere i år brukte instituttet 2,5 millioner kroner på et seminar i Åre som gikk fra 23. til 26. april. Instituttleder Ingfrid Thowsen avviser at disse to tingene kan settes i sammenheng.

- Da har man ikke sett det store bildet. Åre-turen var lagt inn i budsjettet og godkjent lenge før de nåværende sparetiltakene. De kom rett før sommeren.

 - Men allerede da var det klart at det var krevende økonomiske tider og at det kunne bli mindre å rutte med framover?

- Det budsjettet vi hadde i vår hadde allerede tatt den krevende økonomiske situasjonen i betrakting så langt vi kjente til på det tidspunktet. Men så kom de 28 millioner kronene fakultetet nå må spare på et senere tidspunkt. Det var to forskjellige tidsregninger, svarer ILU-lederen.

- Ikke en høy prislapp

Hotellet Copperhill Mountain Lodge i Åre er et av skistededets dyrere. På sine nettsider beskriver de seg selv som et «alpint designhotell» og «Åres mest luksuriøse spahotell».

 - Er det vanlig at seminar avholdes på hoteller som markedsfører seg som et luksushotell?

- Det er det nok mange hoteller som gjør. Det som hvertfall er helt vanlig er at man har seminar rundt på ulike institutt ved NTNU. Dette er første gangen på fem år at instituttet har vært på bortreiseseminar, og særlig etter pandemien har det vært viktig endelig å samles for faglige diskusjoner og å møtes på tvers, sier Thowsen.

Instituttleder Ingfrid Thowsen avviser at seminarkostnaden og sparetiltakene kan ses i sammenheng.

- ILU er et enormt stort institutt med rundt 500 ansatte som vi ville samle og få til å møtes. Evalueringen av seminaret i ettertid viser at vi har fått gode resultater med det, legger hun til.

- Med 250 deltagere blir prislappen på rundt 10 000 kroner per person, er ikke det et høyt beløp?

- Det tror jeg ikke det er, her bodde de fleste på rom med andre, og det er få steder som er i stand til å ta imot et så stort institutt. Jeg vil si vi kom bedre ut av det enn man kan forvente, svarer hun.

 - Du sier det er urelaterte tidsregninger, men er det ikke sånn at om dere bruker mer penger på et tidligere tidspunkt, så har dere mindre å rutte med senere?

- Det er, som sagt, snakk om to ulike tidsregninger, før og etter ekstra innsparing, med ulikt utgangspunkt økonomisk. Da vi planla seminaret var det en annen situasjon og senere var det også en bindende påmelding. Med den situasjonen vi er i nå vil tilsvarende seminar ikke skje de neste årene, sier Thowsen.

Annen situasjon etter lærer-duppen, sier dekan

Dekan ved SU-fakultetet, Tine Arntzen Hestbek, sier også til UA at den økonomiske situasjonen ved fakultetet og instituttet var en annen i vår, da Åre-seminaret ble avviklet.

- Duppen i søkertallene for lærerutdanningen kom i sommer, da resultatene for Samordna opptak kom. Nå er situasjonen en helt annen, slår dekanen fast.

Tine Arntzen Hestbek

Hun legge til at det skal være mulig å kjøre faglige samlinger for ansatte, også i framtida.

- Hotellet som ble brukt ligger ikke akkurat i det moderate prissjiktet?

- Det kan være at man fikk en god samlet pris, det dreier seg om svært mange ansatte, sier Hestbek.