institutt for lærerutdanning
Vil tvangsflytte ansatte for å unngå oppsigelser
Ansatte ved NTNUs lærerutdanning vil ikke til Matematikksenteret. Nå vil fakultetet bruke styringsretten til å flytte dem, som en siste utvei.
Thomas Ferstad og Tine Arntzen Hestbek møttes under ledersamlingen på Oppdal. Onsdag skal de diskutere bruken av styringsrett overfor matematikk-ansatte ved NTNU.
Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Det ble kjent før jul at NTNU gjennom statsbudsjettet fikk åtte nye stillinger, som skulle fordeles på Skrivesenteret og Matematikksenteret. Stillingene ble lyst ut internt på Institutt for lærerutdanning (ILU). Med dette ville det ikke lenger være behov for oppsigelser ved ILU.
Til Skrivesenteret meldte det seg fem søkere, men å jobbe ved Matematikksenteret var ikke like populært hos de ILU-ansatte - bare én person var interessert i en av de fire stillingene her.
Nå inviterer instituttleder til samtaler med hver enkelt ansatt ved matematikkseksjonen ved ILU, som et siste forsøk på frivillig løsning. Det er de som jobber her, som er aktuelle for en jobb ved Matematikksenteret.
Hvis dette ikke lykkes, vil arbeidsgiver bruke styringsretten for å flytte ansatte til Matematikksenteret. Det kommer fram i sakspapirene til onsdagens møte i Lokalt samarbeidsutvalg, der ledelse og tillitsvalgte ved fakultetet møtes.
- Uheldig, men bedre enn oppsigelser
NTL-tillitsvalgt ved SU-fakultetet, Thomas Ferstad, synes det er uheldig at SU-fakultetet må bruke styringsretten for å få fylt opp stillingene ved Matematikksenteret. Samtidig ser han at arbeidsgiver har få valg.
Fakta
Slik skal de finne ut hvem som skal flyttes
1. Ansatte som oppfyller kravene i stillingsutlysningen til sentrene, vil bli innkalt til en kartleggingssamtale med instituttleder og HR. I samtalen skal det fylles ut et kartleggingsskjema. Kartleggingsskjema legges ved innkallingen til samtalen.
2. Ansatte med kritisk kompetanse for fagseksjonen vil ikke bli flyttet til matematikksenteret. Instituttleder vil i dialog med fagseksjonsleder avklare om det er kompetanse som må beholdes.
3. Basert på kartleggingsskjema vil instituttleder legge følgende kriterier til grunn for hvem som blir flyttet:
· Ansiennitet
· Sosiale hensyn
Kilde: sakspapirer til Losam-møte ved SU 5.2.2025
- Ideelt sett skulle dette vært løst ved frivillighet. Men nå har jeg inntrykk av at ledelsen har forsøkt det, sier han.
Han påpeker at det er overkapasitet på matematikkseksjonen, mens det trengs folk i Matematikksenteret.
- Da er det tross alt bedre å bruke styringsretten for å omdisponere, enn å si opp folk, sier Ferstad.
- Vil spørre hvor mye de har gjort
- Ifølge sakspapirene er det kun én person som vil til Matematikksenteret. Hvorfor er det så lite populært, tror du?
- Jeg vet ikke hvorfor, det er pussig. Muligens er det fordi de ansatte har stått i en langvarig krevende situasjon, og kanskje ikke helt stoler på arbeidsgiver. Jeg har også hørt at de ansatte trives svært godt på matematikkseksjonen, sier han.
Under møtet i lokalt samarbeidsutvalg onsdag, vil de tillitsvalgte uansett stille kritiske spørsmål til ledelsen.
- Vi synes jo ikke dette er heldig, og vi vil spørre hvor mye de har gjort for å få til frivillig overgang. Vi må også undersøke om det kunne vært mulig å få til delte stillinger, eller eventuelt å få permisjon fra stillingen ved matematikkseksjonen.
Tror på gode løsninger
UA har også spurt fagseksjonsleder i matematikk, Ole Enge, hva han synes om at fakultetet vil bruke styringsretten til å flytte de ansatte på hans seksjon.
Han svarer at han er glad for at det har kommet inn mer midler til Matematikksenteret, slik at man unngår oppsigelser.
- Hvordan vi skal løse dette i praksis ligger nå til Losam å drøfte. Jeg tror vi vil finne gode løsninger til beste både for ILU og våre ansatte, sier han.
Mener det er innenfor styringsretten
Senteret har først og fremst behov for universitetslektorer, men det kan også være aktuelt å flytte førsteamanuensiser, skriver dekan ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap, Tine Hestbek, i sakspapirene til Losam-møtet.
Dekanen skriver at stillingene vil inneholde lik andel undervisnings- og forskningstid, men at det for noen av stillingene ved Matematikksenteret vil være noe reiseaktivitet. Dette er fordi sentrene underviser ulike målgrupper rundt omkring i landet.
Fakultetet begrunner bruk av styringsretten i at ILU har fått bevilget penger til åtte nye stillinger ved to
nasjonale sentre. Samtidig har instituttet overkapasitet som følge av kutt i
bevilgninger og lavere søkertall.
For å unngå oppsigelser må arbeidsgiver
flytte ressurser fra fagseksjon for matematikk over til nye oppgaver i
matematikksenteret. Arbeidsgiver har også først forsøkt å løse ressursbehovet
gjennom frivillig overflytting. Det legges til grunn at bruken av
styringsretten i denne sammenhengen er saklig begrunnet.
Dekanen mener altså det er innenfor styringsretten å flytte ansatte fra fagseksjon for matematikk til matematikksenteret. Alle ansatte vil likevel underlegges en konkret vurdering så snart kartleggingssamtalene er gjennomført.
UA har forsøkt å ta kontakt med Hestbek tirsdag ettermiddag, men har foreløpig ikke fått svar.