Sender brev til Moe og KD: - Vondt å se dyktige forskere miste gnisten
En gruppe ved NTNU ønsker å få midlertidighet på dagsorden med opprop og brev til Kunnskapsdepartmentet.
Signe Elisabeth Åsberg er en av flere i en gruppe som vil sette fokus på midlertidighet i akademia.
Foto: NTNU
I slutten av forrige uke opprettet en gruppe ansatte tilknyttet det medisinske forskningsmiljøet ved NTNU en underskriftskampanje på nettsiden opprop.net om stillingskategorien «fast ekstern», som også gjerne kalles «faste midlertidige».
I skrivende stund er det i overkant av 250 som har signert. Signe Elisabeth Åsberg er en av initiativtakerne som ønsker å få reduksjon av reell midlertidighet i akademia og hvordan man driver med forskningsfinansiering på dagsorden.
- Det startet med saken til Ingrid Eftedal som har vært oppe nå. Så var vi flere som samlet oss fordi vi mener det er på tide at det skjer endringer. Ingrid er en av de som er med, så er det også flere som er i samme situasjon som henne, i tillegg til flere midlertidige og faste ansatte, forklarer hun.
I kampanjen de kaller «Til Kunnskapsdepartementet og Ola Borten Moe: Skjult midlertidighet i akademia er rovdrift på ansatte og kostbar sløsing med høy kompetanse!» ligger også et brev de i går sendte til departementet.
Universitetsavisa har tidligere omtalt saken til Ingrid Eftedal som skulle ha sin oppsigelsessak oppe forrige uke, men som ble utsatt. Som fast midlertidig er man ansatt ved universitetet så lenge man kan hente egen finansiering. Når det ikke er flere midler blir man så oppsagt. Bruken av «fast midlertidig» stilling forklarer hele 80 prosent av nedgangen universitetene rapporterer i sine midlertidighetstall, viser en gjennomgang Khrono har gjort.
Må diskutere hvordan man gjør forskningsfinansiering
Åsberg jobber som Forskningsrådgiver ved HUNT forskningssenter tilknyttet NTNU. Hun er normal midlertidig ansatt og altså da ikke i kategorien fast ekstern, men er engasjert i det hun sier påvirker så mange hun jobber med.
- Jeg ble med for å ta opp en sak jeg synes er veldig viktig. Jeg jobber daglig med utrolig dyktige forskere som hele tiden er i usikre arbeidssituasjoner. Det er vondt å se dem miste gnisten for forskningsarbeidet og at vi mister så mange dyktige mennesker, forteller hun.
Selv om hun ikke selv jobber som forsker sier hun det er viktig å tenke på at dette også er noe som påvirker alle som jobber med forskning.
- Disse problemstillingene rammer også forskningsstøttepersonell, som er helt essensielle for at forskningen skal gå rundt. Det kan være rådgivere, teknikere, ingeniører eller andre. Forskningen taper seg som attraktiv karrierevei og de flinke folkene går til andre felt, forklarer Åsberg.
Hun sier man må gå til kjernen av problemet.
- Vi får ikke gjort noe med midlertidigheten uten å ta en skikkelig debatt om forskningsfinansiering. Det dreier seg egentlig om hvem som skal være forsker i Norge og hvor pengene skal komme fra. Vi som skriver brevet har ikke nødvendigvis hele løsningen på det. Men det nytter ikke å kalle rektorer inn på teppet og tenke hver akademisk institusjon kan løse problemet med midlertidighet selv, det har ikke gitt en løsning og kommer heller ikke til å gi det. Det er en systemfeil. Og det er finansieringssystemet som må diskuteres, sier hun.
Kjenner ingen som har fått en annnen fast stilling
Åsberg forklarer at de til nå ikke har vært spesielt imponert over måten politikere har løst problemet.
- Det har lenge vært snakk om å redusere midlertidighet i akademia. Forrige regjering hadde det også på agendaen uten at det skjedde veldig mye. Man har denne stillingskategorien “faste eksterne” som bare tilsynelatende har redusert midlertidigheten, men som egentlig bare skjuler de ekte tallene.
Hun sier at i hennes erfaring betyr det i praksis bare at det er mange som må gjennom tunge oppsigelsesprosesser og at selv om Universitetet prøver å bidra med å finne faste stillinger, så er ikke det noe som hjelper spesielt mye.
- Man får en innstilling på oppsigelse med brev om hvorfor du ikke kan ansettes, og klapp på skuldra for godt utført arbeid og lykke til med å finne ny jobb. Jeg kjenner selv ikke til noen som har fått en annen fast stilling.
Som Universitetsavisa tidligere har omtalt fikk Ingrid Eftedal beskjed om dette fra NTNU.
Blant de mange underskriftene som har kommet er det flere som har signert med navn og stillinger innenfor forskning som deler egne erfaringer, Åsberg setter pris på responsen.
- Det er tankevekkende å lese det folk skriver, og det er mange som opplever dette. Midlertidighet og fast midlertidighet påvirker mange ulike grupper og det er noe som kommer fram i oppropet. Så er det også godt å se at vi får mye støtte fra både fast ansatte og folk utenfor akademia.