Ytring

Hvordan skal jeg få til å ta ut ferie slik NTNU sier at jeg skal?

- Ifølge HR-sjef Arne Kr. Hestnes kan leder pålegge sine medarbeidere å ta tre uker ferie i perioden 1. juni – 30. september. Hvordan skal vi få dette til?

Sommerferie
Drømmen om ubrutt sommerferie: Hvordan har NTNU tenkt at jeg skal få tatt 4 uker sammenhengende ferie i juli, skulle Størker T Moe gjerne visst.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

I Universitetsavisa 2. oktober kan vi lese at NTNU-ansatte til sammen har mer enn 57 000 feriedager til gode og at dette er et økonomisk problem for NTNU. Ifølge HR-sjef Arne Kr. Hestnes kan leder pålegge sine medarbeidere å ta tre uker ferie i perioden 1. juni – 30. september. Det er vel og bra, men hvordan skal vi få dette til?

For vitenskapelig ansatte med undervisning i vårsemesteret kan tre ukers sommerferie være en matematisk umulighet. Både i fjor og i år varte eksamensperioden fra begynnelsen av mai til omtrent ei uke ut i juni. Sensurfristen er tre uker, noe som for emner med mange studenter ikke er for lenge. Dermed, hvis man har eksamen mot slutten av eksamensperioden og så vidt blir ferdig med sensur innen fristen er vi allerede i månedsskiftet juni/juli. Jeg tviler sterkt på at vitenskapelig ansatte vil bli pålagt å ta ferie i juni, for da får studentene garantert ikke sensuren sin innen fristen.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Studentene har en uke på seg for å be om begrunnelse for karakteren, og vi vet at krav om begrunnelse er noe som forekommer oftere og oftere. Vipps, juni har kommet og gått, det er juli og vi må skrive begrunnelse for en eller flere karakterer. Dette har vi en uke på oss til å gjøre, så vi kan ikke utsette det til etter ferien. Når begrunnelse er skrevet har studenten tre uker på seg for å klage på sensuren, og vi kan nærme oss slutten av juli før klagen kommer. Klage på sensur er ikke faglærers hodepine, men hen må huske å forberede eventuelle klagesensorer på eventuelle klager og underrette studiekonsulent om hvem som eventuelt skal gjennomføre klagesensur. Om man er riktig heldig blir man selv spurt om å være klagesensor, og denne sensuren bør jo helst gjennomføres før konteperioden starter i begynnelsen av august. For de fleste emnene som undervises om våren er juli dermed måneden for å gjennomføre klagesensur.

I midten av juli får vi melding om hvor mange studenter som eventuelt har meldt seg opp til kont. Hvis man har skriftlig kont kan man selvsagt ha laget denne allerede før sommeren – innimellom å lage ordinær eksamen, sensurere eksamensbesvarelser og rapporter og kanskje prøve å få tid til litt forskning mellom slagene. Hvis man har muntlig kont må man koordinere denne med sensor som forhåpentligvis heller ikke har tatt ferie i slutten av juli. For det er i slutten av juli at vi får vite hvilken dag konteeksamen har blitt satt opp på, og enten man har muntlig eller skriftlig kont må man nesten ta seg en tur på jobb i begynnelsen av august. Enten for å gjennomføre muntlig kont eller for å møte opp i eksamenslokalet for å svare på eventuelle spørsmål fra studentene som sitter der og svetter en eller annen dag i løpet av første halvdel av august.

Selv meldte jeg pliktskyldig og etter instruks inn nærpå fire ukers sammenhengende sommerferie i fjor, selv om jeg var fullstendig på det rene med at dette ikke var gjennomførbart på grunn av undervisnings­forpliktelsene mine. Og ganske riktig: Først ble ferien utsatt med omkring en uke på grunn av klagesensur. Deretter måtte jeg – noe jeg visste ville skje – avbryte ferien, en gang for å sjekke status på kont og en gang for å finne ut hvilken dag konten var lagt til og for å avtale med en kollega som skulle være sensor. Egentlig skulle jeg hatt ferie til ei uke ut i august, men første mandag etter gjennomført ferie var også første mandag i konteperioden, så ferien ble ikke bare utsatt og avbrutt, men også avsluttet tidligere enn planlagt. Siden vi nå skal være så nøye med regelverket, valgte jeg å melde inn endring av sommerferien fra det som opprinnelig var meldt inn (fire sammen­hengende uker) til det som faktisk ble avviklet: Tre korte bolker, hver på 4-5 feriedager. Summa summarum sto jeg ved årsslutt med åtte færre feriedager avviklet enn hva jeg opprinnelig hadde planlagt og hadde rett og plikt til, og tre ukers sammenhengende sommerferie var – også dét året – en uoppnåelig drøm.

Hvis det er så viktig for NTNU at vi tar ut den ferien vi har rett til og er pålagt kunne det være en tanke å gjøre det teknisk mulig for oss å ta ut denne ferien. Jeg melder inn planlagt ferie innen ca. 1. mai hvert år i henhold til instruks og Ferieloven. Imidlertid vet jeg utmerket godt at ferien mest sann­synlig må endres, avbrytes og/eller utsettes på kort varsel siden jeg ikke vet før i midten av juli om jeg skal avholde konteeksamen, og først mot slutten av juli får jeg vite om jeg skal avholde kont i begynnelsen av august eller nærmere midten av august.

Jeg gjentar dermed spørsmålet jeg startet innlegget mitt med: Hvordan skal jeg få til å ta ut ferie slik NTNU sier at jeg skal? Og et tilleggsspørsmål: Når den innmeldte ferien – som ventet – må utsettes, avbrytes og/eller avsluttes tidligere enn planlagt på grunn av undervisningsrelatert arbeid, skal jeg da la den feilaktige innmeldingen stå i systemet, eller skal jeg melde inn endring slik at innmeldt ferie stemmer med reelt avviklet ferie? Hvis det første har jeg arbeidet i registrert ferie, hvis det andre blir jeg stående med ferie til gode i systemet.