Trondheim kan få ekstra doser for å vaksinere studentene
FHI ønsker å justere vaksineutsendelsene så studentene kan vaksineres der de befinner seg.
Fra fadderuka 2020. Om du må ta en vaksine under årets fadderuke skal du slippe å reise tilbake til hjemkommunen for å få den.
Foto: Jahn Ivar Kjølseth
Tidligere denne uka omtalte Universitetsavisa at Folkehelseinstituttet (FHI) hadde sendt ut et brev om at universitetsbyen må være forberedt på å ta vaksinasjon av sine studenter, selv om det i utgangspunktet er hjemkommunen som har ansvaret. Vaksinesjefen i Trondheim, Helge Garåsen, sa at det var uklar kommunikasjon og at de ikke har mulighet til å ta vaksinasjonen fordi det er hjemkommunen som får vaksinene.
Nå åpner FHI for en endring i dette systemet. VG melder at overlege i FHI, Preben Aavitsland sier at selv om det er ideelt om studentene tar vaksinen i hjemkommunen vil de justere dosene slik at studentene kan få den på studiestedet uten å flytte på seg.
Måten dette vil skje på er at kommunen du er folkeregistrert i vil kalle deg inn. Om du ikke har mulighet til å ta den der, kan du gi beskjed og du vil kunne registrere deg for å få vaksinen i kommunen du oppholder deg i. Det kan potensielt medføre at du får den litt senere.
– Det vil nok variere litt med hvor langt hver kommune har kommet. Men det vil uansett ikke være mange ukers forskjell. Et godt råd er uansett at hvis du får et tilbud eller en innkalling fra hjemkommunen din, så kanskje du skal prøve å ta den. Det er det enkleste. Men jeg skjønner hvis det er vanskelig å få til, for eksempel hvis man har en sommerjobb på studiestedet. Da får man ta og registrere seg på studiekommunens hjemmesider og vente til man får et tilbud, sier Aavitsland til VG.
Kan tas på to ulike steder
FHI åpner også for at du kan ta første og andre dose på ulike steder. Så om man for eksempel skal hjem i sommer, men ikke er ferdig vaksinert før studiestart, skal man ikke trenge å reise tilbake igjen.
– Jeg skjønner hvis det er vanskelig å få til å ta begge dosene i hjemkommunen, for eksempel hvis man har en sommerjobb på studiestedet. Da får man ta og registrere seg på studiekommunens hjemmesider og vente til man får et tilbud, sier Aavitsland til VG.
Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.