Danket ut nesten 2000 andre søkere

Camilla Lundby Brenden (24) er klar for flyingeniørstudiet ved NTNU. - Jeg trodde ikke jeg skulle komme inn.

Camilla Lundby Brenden (24) fikk gratulasjoner fra både rektor og forskning- og høyere utdanningsministeren.
Publisert Sist oppdatert

Camilla Lundby Brenden kom inn på det nyopprettede flyingeniørstudiet ved NTNU. Studieprogrammet har bare 25 plasser, og hele 1900 har søkt seg inn.

- Det er overveldende, jeg trodde ikke jeg skulle komme inn, sier Brenden stolt. 

17. juni sjekket hun Samordna opptak, og der lå beskjeden om han var tatt opp ved studieprogrammet. Hun blir én av 5 kvinnelige studenter, sammen med 20 menn. 

Brenden har bodd i Trondheim i et år og tatt forkurs. Hun gleder seg veldig til å starte på studiene om et par uker. 

- Det er veldig spennende, jeg har alltid vært fascinert av store maskiner og kreftene de kan sette i sving. Nå ser jeg ser frem til å lære mye nytt.

Mange knivet om plassene

Studieprogrammet ble opprettet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet og hadde 1900 søkere da det ble lagt ut i april. Nå er det 603 som står på venteliste, men for Brende er det bare å glede seg.

- Nå er det bare å sette i gang med lesing og læring. Jeg gleder meg både til teori og praksis, men jeg er nok kanksje mest glad i det teoretiske, sier hun med et smil.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) kom også for å gratulere.

Hvor viktig er det at en student som Camilla står her i dag? 

- Det er kjempeviktig. Vi har ikke hatt flyingeniørutdanning hverken i Norge eller i Norden før og det er et skrikende behov for etter flyingeniører både i luftforsvaret og i den sivile luftfarten. 

Brende fikk gratulasjoner av både forskning- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel og rektor Tor Grande.

Hoel påpeker at forsvaret skal rustes opp betydelig fremover, og det har derfor vært veldig viktig å få på plass dette studiet. 

Men det er altså bare 25 studieplasser. 

- Ja, ut ifra det vi vet i dag så vil 25 plasser dekke behovet. Det er behovet i arbeidslivet, ikke attraktiviteten som først og fremst styrer hvor mange studieplasser vi har. Men det er veldig fint å se at det er så stor interesse. Bak Camilla her, står det mange andre som ikke fikk plass, men da får man prøve igjen neste år.

Brenden og Hoel fikk tatt en titt på ambulansehelikopteret til Norsk Luftambulanse.

Hoel er sikker på at Brende og de andre kvinnene som har kommet inn kan bane veien, og han tror mange kan la seg fascinere av fly og store maskiner.

Hvor viktig er det at akkurat NTNU tilbyr dette studiet? 

- NTNU er ledende på teknologi og det sterkeste teknologiuniversitetet. Her var det utdanning fra før som man kunne bygge på, og det ligger godt til rette med Værnes sivillufthavn, Ørlandet som er den viktigste basen for luftforsvaret, samt luftambulansen og andre viktige aktører. 

Brende gleder seg til å komme i gang

Brende synes det var stas med oppmerksomhet fra både minister og rektor, og en titt inni ambulansehelikopteret. Hun har tenkt mye på ansvaret som følger med når man skal sette i stand slike maskiner, men hun er ganske sikker på at man blir trygg på det gjennom studiene.

- Dette ga veldig mersmak, sier Brenden, som gleder seg til fadderuka i Trondheim.

Følg UA på Facebook og Instagram.