Borten Moe om Forskningsrådet: - Har konsekvens å love bort penger man ikke har
Forskningsrådet avlyste utdelinger etter de ikke fikk hundrevis av millioner de regnet med. Nå sier ministeren at de må dekke de lovte midlene selv.
Ola Borten Moe sier Forskningsrådet må løse floken selv.
Foto: Tore Oksholen
I Fellesløft-ordningen deles det hvert fjerde år ut store midler til forskning. I år lå det en milliard kroner på bordet da søknadsprosessen ble avsluttet. Så viste det seg at Forskningsrådet ikke fikk de 500 millionene de trodde de skulle få over statsbudsjettet for 2022.
Halvparten av milliarden har norske universiteter og forskningsinstitutsjoner stått for. Den andre halvparten skulle staten stå for gjennom Forskningsrådet. De mente dette ikke var noe de hadde råd til uten bevilgningen og avblåste utdelingene etter vinnerne var klare.
– Jeg har aldri vært med på dette før, så vet ikke helt hva jeg skal forvente. Det er en helt absurd situasjon. Jeg har drevet med dette i 20 år og aldri vært med på noe lignende. En ting er at det er demotiverende for meg. Men en annen ting er at jeg ikke helt hva jeg skal si til folkene mine i neste søknadsrunde, sier professor i økologi Vigdis Vandvik, til Forskerforum.
Hennes prosjekt skulle egentlig få 25 millioner kroner men får ikke nå utbetalt pengene fra Forskningsrådet.
Uholdbar situasjon
Minister for forskning og høyere utdanning Ola Borten Moe sier nå til Aftenposten at departementet synes situasjonen der mange prosjekter nå står ufinansiert er uholdbar.
Samtidig sier han også at bevilgningen på 500 millioner ikke er noe som har vært signalisert og heller ikke vil komme. Han gir Forskningsrådet direktiv om å løse problemet innenfor eget budsjett.
– Den korte beskjeden er at denne tildelingen kommer vi til å få på plass. Det betyr at man vil kunne gå videre med Fellesløftet slik som det er lyst ut, sier Moe til Aftenposten.
Borten Moe sier han skal møte Forskningsrådet denne uka. Ministeren sier Forskningsrådet har regnet med penger som aldri var tildelt.
– Nei, det har en konsekvens å love bort penger man ikke har. Det er som kjent Stortinget som er bevilgende myndighet i kongeriket. Det bør ikke være noen nyhet for Forskningsrådet heller, sier han videre.
SV ønsker å gi 400 millioner
Verken Solberg-regjeringen eller den nye regjeringen hadde disse 500 millionene med på sitt budsjett. Derimot sier SV nå at de gir 400 millioner over sitt forslag til alternativt statsbudsjett. Partiet skal forhandle med Ap-Sp regjeringen om statsbudsjettet for 2022.
- Vi har ikke råd til den type kutt av Forskningsrådet og Fellesløftet, som Solberg-regjeringen har kommet med. Vi må tvert imot bruke forskning og høyere utdanning som en motor i det grønne skiftet, sier Freddy André Øvstegård, SVs representant i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget til Forskerforum.
Å bruke penger nå vil gi mindre senere
Leder for Forskningrådet, Mari Sundli Tveit har ikke kommentert utspillene fra Moe som kom på søndag. Tidligere har hun kommentert til Khrono at likvideten i Forskningsrådet er utfordrende og i praksis sagt at penger som brukes nå vil gjøre at det blir mindre bevilgninger senere.
- Gjentatte kutt har satt oss i en vanskelig likviditetssituasjon, og nå må vi involvere alle relevante parter for å vurdere dette. Dersom Fellesløftet må belastes de ordinære bevilgningene til Banebrytende forskning (FRIPRO) vil det legge enda mer press på en konkurransearena der nåløyet allerede er svært trangt. Hvordan dette skal løses må vi komme tilbake til når endelig statsbudsjett er vedtatt, skrev Tveit til Khrono.