NTNU-forskere får innovasjonspris for koronatest

Forskerne Magnar Bjørås og Sulalit Bandyopadhyay får Forsknigsrådets innovasjonspris som består av ære og 500.00 kroner.

Førsteamanuensis Sulalit Bandyopadhyay studerer her en prøve med magnetiske nanopartikler som brukes i den nye testmetoden. Nå har han fått Forskningsrådets innovasjonspris sammen med sin kollega Magnar Bjørås. Foto: Geir Mogen/NTNU
Publisert

Koronatesten er svært sensitiv og ble tidlig tatt i bruk ved norske sykehus. Den er også solgt til helsetjenesten i andre land.

UA har flere ganger tidligere skrevet om testen.

LES MER: NTNU-forskere har laget ny testmetode for koronaviruset.

Nå får altså forskerne Forskningsrådets innovasjonspris. De 500.000 kronene er øremerket innovasjonsaktiviteter.

Magnar Bjørås (molekylær medisin) og førsteamanuensis Sulalit Bandyopadhyay (prosesskjemi og nanoteknologi) hadde ikke samarbeidet før de utviklet denne testen. Det var pandemien som brakte dem sammen.

Et sentralt verktøy i pandemien

Professor Magnar Bjørås mottar prisen på vegne av ham og Bandyopadhyay.

Administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit, sier NTNUs koronatest det siste halvannet året har vært et sentralt verktøy i arbeidet med å ta landet gjennom koronapandemien.

– Det er en ære å få være med å hedre Bjørås og Bandyopadhyay, sier Tveit i en pressemelding.

Juryen legger særlig vekt på at det tverrfaglige samarbeidet var avgjørende for at de lyktes. Juryen vil fremholde betydningen fagmiljøene og ledelsen ved NTNU og St. Olavs hospital har hatt ved å legge til rette. Kompetansen innenfor grunnforskning og diagnostikk i forskningsteamet var viktig for gjennomføringen av det tverrfaglige samarbeidet som førte til at innovasjonen, koronadiagnostikken, kom på plass i løpet av svært kort tid, sier juryen.

Forskerne har tidligere fått pris fra NTNU for nyskaping og samarbeid med arbeidslivet.

Vil stimulere til innovasjon

Nå er forskerne sentrale i opprettelsen av selskapet Lybe Scientific AS som skal utvikle produkter for diagnostikk.

– Det er en ære og anerkjennelse å motta Forskningsrådets innovasjonspris. Arbeidet med koronatesten har vært et tverrfaglig samarbeid mellom ulike fagmiljøer og mange enkeltpersoner, sier prisvinnerne ifølge pressemeldingen.

De ønsker å bruke prisen til å stimulere andre ved NTNU til innovasjon basert på nye ideer fra resultater av grunnforskning. 

– Også Forskningsrådet har vært viktig i utviklingsløpet fra den grunnleggende forskningen til kommersialisering av forskningsresultater, sier de.

Bjørås mottar prisen på vegne av seg selv og Sulalit Bandyopadhyay, som for tiden er på reise i India.