Agurkforskning og surdeig for hvetesensitive får millionstøtte

Nærmere en kvart milliard kroner er bevilget til 16 nye samarbeidsprosjekter innen jordbruk og matindustri. Forskning på korn og grønt er særlig vektlagt.

I et prosjekt skal ny sensorteknologi brukes for å vurdere kvaliteten på frukt og grønnsaker.
Publisert

Ett av prosjektene er Smartwheat ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås. Her skal det utvikles hvetesorter som er motstandsdyktige mot klimaendringer, spesielt tørke.

I forskningen brukes banebrytende KI-modeller og avansert teknologi, ifølge en pressemelding fra Landbruksdirektoratet.

Ett prosjekt tar for seg surdeig av norske kornsorter, spesielt med tanke på folk som er sensitive for hvetemel. I et annet prosjekt skal ny sensorteknologi brukes for å vurdere kvaliteten på frukt og grønnsaker. På den måten kan man kutte matsvinn.

Det er også agurknytt i tildelingen: Bærekraftig plantehelse i moderne veksthusagurkproduksjon, et prosjekt som får 13 millioner kroner.

Alle forskningsprosjektene skal starte i 2025. I år er det innvilget nye samarbeidsprosjekter for totalt 217,4 millioner kroner, og av disse er 51 millioner satt av til 2025. Det er styrene for Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) som tildeler midlene.

Følg UA på Facebook og Instagram.