Kritiserer Emblemsvåg for bruk av NTNU-tittel
Marianne Synnes Emblemsvåg får hard kritikk av Johan E Hustad for å argumentere for kjernekraft mens hun anvender NTNU-tittel. Emblemsvåg slår imidlertid hardt tilbake.
Som denne skjermdumpen fra Aftenbladet viser, presenteres kronikkforfatterne som førsteamanuenser ved NTNU.
Skjermdump Stavanger Aftenblad
I en kronikk i Stavanger Aftenblad nylig (for abonnenter) argumenterer Marianne Synnes Emblemsvåg for hvorfor Norge bør ta i bruk kjernekraft som energikilde. Medforfatter er hennes mann Jan Emblemsvåg.
Kronikkforfatterne presenteres begge som førsteamanuenser ved NTNU Ålesund. I kronikken gjør de rede for «en langsiktig energistrategi som baserer seg på behov og realistiske muligheter» gjør det nødvendig for Norge å satse på kjernekraft.
«Per mai 2020 er det 441 kjernekraftverk i 31 land, og 126 av disse ligger i Europa. 54 nye kjernekraftverk i 19 land er under utvikling, og teknologien som utvikles er sikker, kostnadseffektiv og utslippsfri», skriver kronikkforfatterne.
«Kjernekraft er, ifølge FNs klimapanel, en av de få energikildene som kan bidra signifikant til global strømproduksjon uten utslipp av CO₂ og andre klimagasser i en skala som utgjør en forskjell.»
Konklusjon: «(K)jernekraft er den eneste energikilden som monner.»
Kronikken er signert «Marianne Synnes Emblemsvåg, Stortingsrepresentant (H), dr.scient., tidl. førsteamanuensis og viserektor ved NTNU Ålesund, Jan Emblemsvåg, førsteamanuensis, dr.scient., Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk, NTNU Ålesund.»
Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.
- De har ikke dette som fagfelt
Dette fikk direktør for NTNU Energi og tidligere prorektor Johan E Hustad til å reagere med en motkronikk i Aftenbladet. Her kritiserer han paret Emblemsvåg særlig for å underspille betydningen av havvind. «Det som er interessant, og som forfatterne ignorerer totalt, er potensialet for havvind globalt og den industrielle betydningen av havvind i Norge på sikt,» skriver Hustad. Han er helt uenig i at kjernekraft er løsningen for Norges del.
Så går NTNU-direktøren til angrep på de to for å anvende NTNU-tittelen i signaturen for kronikken. «Til slutt ønsker jeg å påpeke at våre energiforskere ikke stiller seg bak synspunktene til kronikkforfatterne, som underskriver med titler knyttet til NTNU uten å ha fornybar energi eller kjernekraft som fagfelt,» skriver Hustad.
Han fortsetter: «Det finnes forskning av høy internasjonal kvalitet og utredninger som underbygger en langsiktig satsning både på karbonfangst -og lagring, offshore vind, batterier, vannkraft og nullutslippsboliger, for å nevne noen.»
- Overraskende angrep fra Hustad
Reaksjonen fra Marianne Synnes Emblemsvåg lot ikke vente på seg. «Overraskende angrep fra tidligere kollega Johan Hustad, på vårt innspill til en debatt om langsiktig energikilder og forbruk,» skriver Emblemsvåg på sin Facebookside. Hun fortsetter, nokså fortørnet:
«Hustad påpeker sågar at vi begge underskriver med titler knyttet til NTNU, uten å ha lov til det...»
Den utgående stortingsrepresentanten for Høyre forsvarer bruken av vitenskapelig tittel i signaturfeltet. «Min Dr. Scient-tittel er fra UiO, og Stortingsrepresentant-tittel har vel aldri vært tilknyttet NTNU, og innspillet er politisk - ikke faglig selv om politikere også har lov til å bruke hodet. Angående Jan, så ser han på mer bærekraftige fremdriftssystemer på skip, og diskusjonen er særs relevant.»
- Du bruker din NTNU-tilhørighet
Hustad svarer henne også på Facebook. «Kronikken min var ikke ment som et angrep, Marianne. Det er et debattinnlegg som svarer på et annet debattinnlegg, saklig og faktabasert. Du skriver du ønsker deg en åpen og faktabasert diskusjon. Det er vi gjerne med på! Det forutsetter at fakta som brukes er sanne, og ting sees i sammenheng. Dessverre bruker du feil tall og tar ting ut av kontekst.»
Bruken av titler kommenterer direktøren for NTNU Energi slik: «Mitt poeng var at når man bruker tilknytning til et universitet så bør ytringen ligge innenfor fagfeltet sitt. Du brukte din tilhørighet til NTNU Ålesund i kronikken uten å ha fornybar energi eller kjernekraft som fagfelt. Dette er ikke noe angrep men et faktum. Du skriver innspillet ditt er politisk. Om du ønsker å uttale deg som stortingsrepresentant eller privatperson er det selvfølgelig helt ok.»
- Beklagelig
I en replikk gjør Emblemsvåg delvis retrett, hvor hun blant annet skriver «i ettertid ser jeg at avisen har tatt med tidligere stilling. Det er beklagelig, men det betyr jo heller ikke at jeg skriver for NTNU.»
Når det gjelder det faglige innholdet i debatten, står hun fast på argumentasjonen for hvorfor kjernekraft bør være relevant i norsk energipolitikk for framtida. «(J)eg tar gjerne en diskusjon, det er derfor jeg har frontet dette, og tatt det opp som interpellasjon med Tina Bru for et par uker siden», skriver Marianne Synnes Emblemsvåg.