Onsdag markerer Torbjørn Røe Isaksen åpningen av det store forskningsprosjektet om Norge i krig.
Tysk infanterisoldat i Kirkenes 1941. Veiskiltet viser at det er 388 mil til Berlin, hovedstad i det nasjonalsosialistiske Tyskland. Propagandakompanien der Wehrmacht - Heer und Luftwaffe / Deutsches Bundesarchiv
Da åpner kunnskapsministeren seminaret: «I en verden av total krig: Norge 1939-1945», som også er navnet på selve forskningsprosjektet. Seminaret er i regi av Institutt for forsvarsstudier, IFS, og vil presentere prosjektet for deltakerne.
Totalt får det nasjonale forskningsprosjektet rundt 20 millioner kroner å rutte med over fem år.
UiT Norges arktiske universitet, IFS, NTNU og Narvik-senteret utgjør konsortiet som vant konkurransen om prosjektmidlene. Forskningsprosjektet er finansiert av midler bevilget av regjeringa og kanalisert gjennom Forskningsrådet. Prosjektet er basert i Tromsø og skal etablere et institusjonsbasert, permanent fagmiljø for studiet av Norge under andre verdenskrig.
Forskningsprosjektet vil også ta opp temaer som geostrategi, alliansepolitikk, selve krigføringen, økonomisk utvikling og kollaborasjon, samfunnsmessige, etniske og kjønnsrelaterte forhold i tillegg til etterkrigstidas erindring av krigserfaringene.
Formålet er blant annet å belyse nærmere krigen i nord og den avgjørende rollen nordfronten hadde for utfallet av krigen i Europa.
På seminaret innleder prosjektleder Tom Kristiansen. Foredraget har følgende problemstilling: «Hvorfor et nasjonalt prosjekt om Norge under andre verdenskrig?»
I august deltok Kristiansen også under UiTs oppstart av «I en verden av total krig: Norge 1939-1945»
- De mest omfattende og intense krigshandlingene på norsk jord fant sted i nord, og vi kommer til å se på annen verdenskrig med Nordkalotten som utkikkspunkt, sa han da, ifølge UiTs omtale av foredraget.
Historieprofessoren ønsker å ta knekken på flere myter. Blant annet mener han at det ikke stemmer at krigshandlingene i Nord-Norge er glemt, fortiet eller ignorert. Det stemmer heller ikke at det norske forsvaret var underfinansiert og dårlig forberedt da Norge ble angrepet. Og: Tyskland tappet ikke Norge for økonomiske verdier.
- Utgangspunktet vårt med et nordlig fokus er derfor ikke at krigen i Nord er glemt. Men den er ikke tilstrekkelig forstått, sa han under åpningen, ifølge gjengivelsen på UiTs nettside.
Kunnskapsministeren skriver i et innlegg i de nordnorske avisene tirsdag at krigshistorien i Finnmark og Nord-Troms er særegen – med brutale hendelser, tvangsevakuering og nedbrenning.
«Forhåpentlig vil vi få nye perspektiver på krigsopplevelsene til Nord-Norges befolkning, skriver han i innleggene, som er publisert i Nordlys og i Nye Troms.
I tillegg til det nasjonale forskningsprosjektet starter UiT også et fireårig forskningsprosjekt om krigen i Nord. Dette prosjektet er finansiert av midler fra UiT og forretningsmannen Trond Mohn.