Rektor ønsker tenketank for hele verden

Rektor Torbjørn Digernes ønsker å etablere en akademisk variant av World Economic Forum i form av en global tankesmie, men lokalt forankret her i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert
Lillian Strand er rådgiver i rektors staber og prosjektansvarlig for rektors nye globale initiativ. Foto: Tor H. Monsen.
Studentene Eva Fjellheim (Utviklingsstudier) og Ole Jørgen Østensen (Kjemi) drar til India om få dager. Kan solceller brukes som miljøvennlig, lavterskelløsning på landsbygda? Foto: Tor H. Monsen.

Ambisjonen er å takle de aller største globale utfordringene verden står overfor, intet mindre.

Initiativet "Global Challenge Forum" er tatt i samarbeid med Det kongelige vitenskapers selskap (DKNVS) og Norges tekniske vitenskapsakademi (NTVA). Tanken er å forankre tenketanken lokalt her i Trondheim.



- Vår tids største utfordringer

Rådgiver for forskning og nyskaping, Lillian Strand, er på plass som prosjektleder for initiativet:

- Med utgangspunkt i det vitenskapelige miljøet rundt NTNU, ønsker partnerne å tilrettelegge for at sentrale internasjonale samfunnsaktører samles i Trondheim for å finne løsninger på vår tids største utfordringer, sier Strand.

Foreløpig utreder prosjektet ”mulige scenarioer” ved å høste innspill fra ulike aktører som som vil ha noe å si om forumet blir en virkelighet. Et mulig scenario er en tankesmie etter amerikansk modell ("Think tank"), bestående av de fremste eksperter innenfor utvalgte fagområder. Disse ekspertene skal ha som ambisjon å påvirke politiske myndigheter ved bruk av de skarpeste hodene og den nyeste kunnskapen.

Et annet scenario går på å inkludere politiske beslutningstakere i tenketanken.

- Et av dilemmaene består i å veie politisk uavhengighet opp mot politisk gjennomslagskraft, kommenterer Strand.

En annen problemstilling er om forumet skal speile den regionale kunnskapsklyngen i Trøndelag eller om den primært bør bestå av utenlandske størrelser. Strand understreker at prosjektet så langt ikke har bundet seg til noen strategiske valg.



Møte med Brende stoppet av Haiti-jordskjelv

Initiativtakerne for Global Challenge Forum booket et møte med Røde kors-sjef og trønder Børge Brende på dagen da jordskjelvet på Haiti inntraff. Møtet ble selvfølgelig utsatt.

Brende kommer fra jobben som direktør for World Economic Forum i Davos, Sveits, og derfor en svært nyttig mann å høste innspill fra for prosjektet.

Global Challenge Forum er en ide utsprunget fra World Economic Forum – en ideell organisasjon som onsdag samlet 2500 av de rikeste og mektigste i verden i Davos. Organisasjonens motto er ”entrepreneurship in the global public interest”.

Trondheimsvarianten vil søke å etablere en akademisk fundert utgave av den Sveits-baserte organisasjonen, en forskningsinnovasjon til verdenssamfunnets beste, i følge Strand.



I takt med regjeringen

I det hele tatt er internasjonalisering høyt på NTNUs dagsorden. Gjennom NTNU-styrets ja til India 2011 har universitetet hengt seg på regjeringens nye Indiastrategi, hvor det legges stor vekt på at kunnskapsbasert samarbeid skal prege de bilaterale forbindelsene med det fattige, men utviklingshungrige og energikrevende landet.

Utenriksminister Jonas Gard Støre og miljøvernminister Erik Solheim er blitt informert om en annen, relatert sating ved NTNU: Sosialt entreprenørskap. Dette retter seg særlig mot u-land, og skal i første omgang være et prøveprosjekt i Eksperter i Team. Ideen er å la sosialt entreprenørskap være et obligatorisk aspekt ved alle prosjektarbeid.

- Målet er å bruke Eksperter i Team som plattform for sosialt entreprtenørskap, sier Strand.

Hensikten er å revitalisere det tidvis kritiserte studieemnet gjennom å sette fokus på økonomisk bærekraft gjennom innovasjon; bruke unge studenter til å utfordre etablerte ideer og tankemønstre; og skape hands on-prosjekter gjennom tettere samarbeid med næringsliv og offentlige institusjoner.

Disse skal inviteres inn for å få hjelp av EiT-landsbyene til å løse konkrete problemer på sine områder. Til gjengjeld kan NTNU-studentene få mulighet til å for eksempel reisestøtte for å studere problemstillinger in vivo.



Heldige studenter til India

Onsdag i denne uken presenterte Lillian Strand og førsteamanuensis Lars Øystein Widding ved Indøk et første eksempel på hvordan dette kan foregå:

Med støtte fra Miljøverndepartementet drar seks studenter og tre faglærere til India i begynnelsen av februar.

Landsbyen fokuserer på energi og utvikling, i Indias tilfelle mer spesifikt på samfunnsmessige og teknologiske utfordringer knyttet til implementering av solceller som energikilde på landsbygden. I første omgang vil deltakerne knytte kontakter lokalt med tanke på senere samarbeidsprosjekter.