Iranersaken i retten:
- Vi tør ikke ansette iranere
NTNU holder av stipendiatstillingene til Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad til rettssaken mot staten er avgjort, men avslagene på oppholdstillatelse tvinger frem diskriminering.
Vitnet. Professorene Merete Tangstad (til venstre) og Ragnhild Aune fra NTNU.
KRISTOFFER FURBERG
Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad har saksøkt staten for å ha nektet dem oppholdstillatelse grunnet fare for ulovlig kunnskapsoverføring. De to NTNU-professorene som er iranernes veiledere vitnet i Oslo tingrett torsdag.
Professor Merete Tangstad forklarte at saken har fått følger for rekrutteringen av nye doktorgradsstipendiater ved universitetet.
Vil ikke diskriminere
- Vi har ikke mulighet til å utsette prosjekter i årevis på grunn av problemer med oppholdstillatelse. Derfor kan vi ikke ansette kandidater om det er tvil om de får oppholdstillatelse. Selv om vi ikke vil diskriminere, er det i praksis svært vanskelig å ansette iranske søkere nå, forklarte hun.
Hun fortalte videre at den tekniske utdannelsen i Iran er svært god, og at iranske søkere derfor ofte vil komme høyt opp på søkerlistene.
LES OGSÅ: Mener kunnskapen kan benyttes til å effektivisere atomvåpenproduksjon
LES OGSÅ: Slik blir rettssaken
Vurderingen av om de to iranske stipendiatene driver med grunnforskning eller anvendt forskning har vært et element i samtlige vitnemål i saken.
- Hvis vi mener at det er snakk om grunnforskning, så vil vi ikke anbefale avslag. Vi mener disse studiene (doktorgradene til Kaffash og Akbarnejad, journ. anm.) handler om såpass spisset teknologi at det ikke er snakk om grunnforskning, sa PST-leder Arne Christian Haugstøyl i retten torsdag.
- Vi mener forskningen skjer på et fundamentalt nivå, og at det utvilsomt er snakk om grunnforskning, sa Tangstad i sin forklaring.
Hun er veileder for Hamideh Kaffash. Ragnhild Aune er Akbarnejads veileder og stilte seg bak Tangstads argumentasjon.
Fikk oppholdstillatelse i Sverige
Aune har vært veileder for Akbarnejad både på NTNU og Kunglinga Tekniska Högskolan i Sverige. Dommer Jannicke Johannesen ville vite hvordan svenske myndigheter har forholdt seg til den iranske stipendiatens oppholdstillatelse i landet.
- Han har jobbet på eksakt samme prosjekt på KTH som på NTNU. Jeg har skrevet brev og beskrevet prosjektet for svenske myndigheter, men har ikke hørt noe fra dem i etterkant. Shahin er min sjette iranske student, og jeg har aldri blitt kontaktet av svenske myndigheter eller opplevd problemer i forhold til oppholdstillatelse for noen av dem.
- Så nøyaktig det samme prosjektet har blitt presentert for svenske myndigheter, og han har fått oppholdstillatelse, spurte Johannesen, og fikk et kort og konsist svar:
- Ja, det stemmer.
Universitetsavisa følger saken fra Oslo tingrett.
BAKGRUNN:
LES OGSÅ: 54 personer fanget av spionfilter
LES OGSÅ: PST mistenker organisert forskerjuks fra Iran
LES OGSÅ: Ventet fire måneder - fikk nok et avslag
LES OGSÅ: UD: - Studenter kan lage kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen
LES OGSÅ: - Kunnskap er det samme som håndfast teknologi
LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere
LES OGSÅ: 234 åpnet lommeboken
LES OGSÅ: - Dette føles helt fantastisk
LES OGSÅ: Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge