Siden september i 2024 har hun vært statssekretær i Klima- og miljødepartementet. Tidligere har hun vært daglig leder i miljøstiftelsen Zero, som er en uavhengig, ideell organisasjon.
Hun har også vært nestleder i tankesmien Agenda, og har bakgrunn fra Econ, Norfund, som daglig leder i analyseselskapet Damvad, og fra Verdensbanken, ifølge regjeringen.no
Aasland har en mastergrad i økonomi og internasjonale relasjoner, og har studert ved Johns Hopkins University i USA. Hun er opprinnelig fra Grimstad, men bor i dag i Oslo.
Annonsert tirsdag formiddag
Hun ble offisielt annonsert sammen med sine nye regjeringskollegaer på Slottsplassen tirsdag formiddag. Det har vært en åtte utskiftninger i regjeringen etter Senterpartiets utgang.
Den mest omtalte av hennes nye kollegaer har vært den nye finansministeren, Jens Stoltenberg.
Det er ventet nøkkeloverrekkelse fra Oddmund Hoel til Aasland klokka 14.15 hos Kunnskapsdepartementet.
Fagforening: - Store forventninger
Fagforeningssammenslutningen Akademikerne skriver i en pressemeldingmener over tre år med Sp-statsråder at gjort at kunnskaps-Norge har havnet bakpå. Nå setter de sin lit til Aasland.
- Tre Sp-statsråder har gjort forskning og høyere utdanning til en salderingspost. Vi har store forventninger til at Sigrun Aasland gjenreiser Arbeiderpartiet som kunnskapsparti og tar forskning, universitetene og studentene våre på alvor fra dag én, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.
Venter spent på stortingsmeldinger
Det Norske Videnskaps-Akademi skriver også at de ønsker at Norge ser mot sine naboland som nå satser mer på forskning.
Hele UH-bransjen venter denne våren på to stortingsmeldinger: Fagskolemeldingen og meldingen om forskningssystemet. Akademiet er mest opptatt av den sistnevnte, skriver de i en pressemelding
- Vi bygger samfunnet vårt på vitenskapen. Politiske beslutninger kan tas på grunnlag av forskning, men vi ser også at politikerne tar andre hensyn. Det kan føre til at politikk blir utformet med tanke på hva velgerne ønsker seg mer enn det forskningen mener er fornuftig. Vi roper et varsku om en slik tendens, sier Eriksen.