Kinesiske forskere til Kristiansand kan utgjøre sikkerhetsrisiko

Flere kinesere som skal delta på en konferanse i Kristiansand, har tilknytning til forskningsinstitusjoner som utgjør en mulig sikkerhetsrisiko, skriver Fædrelandsvennen.

- For oss handler dette om vitenskapelig samarbeid som det er viktig for våre forskere å delta i, sier informasjonssjef Jan Arve Olsen ved UiA.
Publisert

Universitetet i Agder (UiA) er medarrangør av forskningskonferansen ICIEA 2024, som finner sted i Kristiansand i begynnelsen av august. Hovedarrangøren er IEEE Industrial Electronics Chapter of Singapore. 

Temaene for konferansen er blant annet kunstig intelligens, robotikk og nettverks- og kommunikasjonsteknologi.

Fædrelandsvennen har gjennomgått nettstedet til konferansen og identifisert minst 24 deltakere tilknyttet kinesiske forskningsinstitusjoner som er kjent for sitt tette bånd til landets forsvar, forsvarsindustrien, landets kommunistparti eller sikkerhets- og etterretningstjenestene.

- Det er lett at dette bare blir et sikkerhetsspørsmål. For oss handler dette om vitenskapelig samarbeid som det er viktig for våre forskere å delta i, sier informasjonssjef Jan Arve Olsen ved UiA. 

Han opplyser at de har henvendt seg til både PST og Kunnskapsdepartementet for å få råd, og er henvist videre til Utenriksdepartementet. Det er foreløpig uklart om konferansen likevel vil bli avholdt med UiA som medarrangør. Konferansen skal ikke finne sted på campus.

PST ønsker ikke å kommentere selve konferansen, men har lenge advart mot kinesiske etterretningstrusler i Norge. 

"Anklagene fra visse norske institusjoner er ikke annet enn grunnløse baktalelser og ærekrenkelser", skriver den kinesiske ambassaden i en epost til avisen.

Følg UA på Facebook og Instagram.