Ytring

- Framtiden skapes av de klokeste hodene!

- De skal vi vinne. Derfor må vi øke det internasjonale samarbeidet og satse målrettet på rekruttering av studenter og forskere, skriver styrekandidat Hans Solli-Sæther.

- Skal NTNU lykkes, må vi rekruttere de beste studentene og gi dem de beste forutsetningene for å utvikle seg, skriver Hans Solli-Sæther
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

NTNU utvikler kunnskap som bidrar til å løse samfunnets komplekse og sammensatte utfordringer – både internasjonalt, nasjonalt og regionalt. Vår forskning og utdanning skaper et miljø som tiltrekker seg studenter og forskere som spiller nøkkelroller i dette arbeidet.

Verden rundt oss preges av geopolitiske utfordringer, miljøkrise, forventninger om grønn omstilling, og store teknologiske endringer. Samtidig vil regjeringen øke norsk eksport. Det gjør NTNUs samfunnsoppdrag viktigere enn noen gang. Vår utdanning, forskning og studentopplæring må utvikles i takt med samfunnets behov, og vi må vi jobbe tverrfaglig og styrke forskningsformidlingen for å løse de store utfordringene.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Ved NTNU skal vi utdanne fremtidens kandidater og beslutningstakere, og skape kunnskap som bidrar til å løse nasjonale og internasjonale utfordringer. Våre kandidater skal kunne spille en nøkkelrolle i omstillingen til et bærekraftig samfunn, med innsikt i hvordan slike løsninger kan gjennomføres. De skal være godt rustet til å møte komplekse utfordringer, identifisere målkonflikter og bidra til bærekraftig verdiskaping.

Ifølge NHO opplever arbeidslivet mangel på arbeidskraft. Bedrifter som trenger ingeniører og teknisk kompetanse sliter med rekruttering. Andre virksomheter innen IKT, samfunnsfag, juss og økonomi opplever i stadig større grad at de ansattes kompetanse er utdatert eller utilstrekkelig (NHO, 2025). Samtidig vet vi fra SSBs befolkningsframskriving at vi får mindre ungdomskull, som igjen vil føre til færre studenter (SSB, 2024).

Regjeringen satte i 2021 et ambisiøst mål om å øke eksporten med 50 % innen 2030. Til tross for økte inntekter fra olje og gass de siste årene, er det avgjørende å utvikle nye eksportnæringer for fremtiden. Ifølge Nasjonalt Eksportråd (2024) må det investeres mer i innovasjon, teknologi og kompetanse. NTNU som et breddeuniversitet med en teknisk-naturvitenskapelig hovedprofil er unikt posisjonert for å bidra til en slik utvikling. Med internasjonalt sammensatte fagmiljøer og studentmiljøer får vi impulser og inspirasjon fra hele verden. Det er derfor av stor betydning å kunne tiltrekke seg internasjonale studenter som bringer perspektiver utenfra. Mister vi denne dimensjonen, vil det kunne få negative konsekvenser – ikke bare for de norske studentene og oss som utdanningsinstitusjon, men også for et internasjonalt eksportrettet norsk næringsliv.

Norge mottar færre internasjonale gradsstudenter enn OECD-gjennomsnittet (OECD, 2024), og statistikker viser at over halvparten av disse studentene forlater Norge etter endt utdanning. Innføringen av studieavgift for studenter utenfor EØS og Sveits i 2023 har i tillegg ført til en kraftig nedgang i antall internasjonale studenter, også hos NTNU. Dette er en trend vi må jobbe for å snu.

Samtidig som arbeidslivet trenger mer kompetanse, vil altså demografiske endringer og redusert attraktivitet for internasjonale studenter kunne redusere tilgangen på kandidater som har den etterspurte kompetansen. Skal NTNU lykkes, må vi rekruttere de beste studentene og gi dem de beste forutsetningene for å utvikle seg. Dette krever sterke læringsmiljøer og solide studentvelferdsordninger, slik at vi kan tiltrekke oss, beholde og utvikle talentfulle studenter.

Framtiden skapes av de klokeste hodene – og NTNU skal vinne dem! Da må vi øke det internasjonale samarbeidet og satse målrettet på rekruttering av studenter og forskere.

Mer informasjon/oppfølgende kommentarer: Hans Solli-Sæther, kandidat NTNU-styret, mobil 90944815