40 års språksamarbeid kan ryke - Nyheten slo ned som en bombe
I 40 år har franskstudenter fra NTNU bodd hos franske vertsfamilier mens de lærer fransk ved Universitetet i Caen. Det kan det bli slutt på når regjeringen nå kutter støtten.
Norske franskstudenter har dratt på utveksling til Universitetet i Caen i 40 år. I dette bygget, La Maison des Langues et de l'International (MLI), som er en del av Universitetet i Caen, foregår det meste av undervisningen til de norske studentene.Foto: Odile Blanvillain (CC BY- NC- SA 2.0)
I statsbudsjettet for 2023 er nemlig bevilgningen til Det fransk-norske senteret for utveksling og samarbeid i Caen (OFNEC) kuttet.
600 000 i året kuttes fra 2024.
Fakta
OFNEC
OFNEC er et fransk-norsk samarbeidstiltak opprettet i 1983
Hovedformål for senteret er å ta i mot norske studenter i Caen.
I dag kan studenter fra NTNU, UiB og UiA dra på utveksling til Universitetet i Caen i Frankrike.
- Nyheten slo ned som en bombe hos oss i høst da forslaget til statsbudsjettet kom. Vi hadde på forhånd ikke mottatt noen signaler fra regjeringen om at de planla å fjerne støtten til det fransk-norske senteret, sier instituttleder ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU, Lars August Fodstad.
Ifølge Fodstad hadde de lenge et håp om at senteret skulle få penger i revidert statsbudsjett - noe de ikke fikk.
Bittersøt 40-årsfeiring
I år er det akkurat 40 år siden (OFNEC) ble opprettet ved Universitetet i Caen i Frankrike. I alle disse årene har norske universiteter sendt studenter på utveksling til studiesenteret i Caen.
I dag er det franskstudenter ved NTNU, Universitetet i Bergen (UiB), Universitetet i Agder (UiA) som har mulighet til å ta reise på et fem ukers språkkurs til OFNEC.
Ifølge Fodstad er situasjonen de nå står i svært krevende, og instituttet har ikke økonomi til å videreføre utvekslingssamarbeidet på dagens nivå gjennom egne budsjetter.
- Det er veldig synd at tilbudet nå står i fare for å bli lagt ned på grunn av økonomiske hensyn. Utvekslingen har styrket våre studenters språkferdigheter og kulturforståelse, og løftet kvaliteten på studiet vårt, forteller Fodstad.
I tillegg til språkkurset på fem uker ved det fransk norske senteret, tilbyr NTNU et årsstudium i fransk med didaktikk ved det fransk- norske senteret i Caen.
Råd til å drifte ett år ved hjelp av legat
Fodstad forteller at NTNU i likhet med resten av universitetene i Norge sliter med å rekruttere studenter til fremmedspråk. Han frykter at populariteten til franskstudiene ved NTNU og samarbeidsuniversitetene synker ytterligere dersom tilbudet om å dra på utveksling til Universitetet i Caen ryker.
- Vi har midler til å drifte utvekslingen frem til sommeren 2024 gjennom et eksternt legat, men allerede i høst må forsøke å legge en plan for hvordan vi skal skaffe penger til drift etter dette, sier Fodstad.
I et skriftlig spørsmål fra Hege Bae Nyholt (Rødt) til forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moen, stilles spørsmålet:
«Hvordan vil regjeringen sikre at finansieringen av det fransk-norske samarbeidet mellom universitetet i Caen og norske universiteter blir opprettholdt».
På spørsmålet svarer Borten Moe at universitetene selv kan betale for utvekslingen av studentene sine med sine egne budsjetter hvis de ønsker det.
- Forferdelig trist
- Når regjeringen velger å kutte pengestøtten i statsbudsjettet truer det utvekslingssamarbeidet vi har med Universitetet i Caen.
Det sier Nelly Foucher Stenkløv, førsteamanuensis i fransk språkvitenskap ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU.
Foucher Stenkløv synes det er forferdelig trist dersom studenter i fremtiden ikke får mulighet til å dra på studentutveksling til OFNEC.
- Utvekslingssamarbeidet er et fantastisk godt tilbud. Kvaliteten på kursene er høye, og de franske foreleserne ved senteret er godt kjent med det norske publikummet, sier hun.