Nå er selvplagiatsaken i gang i Høyesterett

Rundt klokka 9 tirsdag morgen ble Høyesterett satt. Studenten som ble tatt for selvplagiat på Høgskolen i Innlandet (HINN), skal gjennom nok en runde i retten.

Studenten ble utestengt fra høyskolen etter å ha gjenbrukt to avsnitt fra en tidligere eksamen hun hadde strøket på. Etter å ha tapt i tingretten, ble hun frikjent i lagmannsretten. Saken ble deretter anket til Høyesterett av Kunnskapsdepartementet. Illustrasjonsfoto fra en tidligere sak i 2020.
Publisert

Rettssaken skal etter planen vare i halvannen dag.

Høsten 2021 avla studenten en konteeksamen, etter å ha strøket på vanlig eksamen samme vår. Da besvarelsen ble kjørt gjennom plagieringskontrollen, ble det konkludert med at hun hadde gjenbrukt sin egen tidligere eksamensbesvarelse «i vesentlig grad».

Partene er helt enige om hva som har skjedd. Forskjellen ligger i lovtolkning: Staten mener at selvplagieringen var ulovlig, og at det var riktig av tre forskjellige organer å utestenge henne fra skolen i to semestre. Studenten mener derimot at hun ikke har fusket på eksamen, og at hun hadde henvist til kilder på riktig vis, skriver Khrono.

Staten vant saken i Oslo tingrett, studenten vant i Borgarting lagmannsrett. Staten anket dermed til Høyesterett, noe som førte til at en annen student begynte å gå gjennom daværende høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) sin masteroppgave i rettsvitenskap fra 2014.

Den andre studenten fant betydelige mengder tekstlikheter også i denne masteroppgaven, og valgte kort tid senere å gå av. De to sakene, som begge har preget nyhetsbildet rundt høyere utdanning i Norge, er altså tett sammenkoblet.

Følg UA på Facebook og Instagram.