leder

Jovisst er Kjerkol minister for forskning og høyere utdanning

Sandra Borch brukte mellom 3 og 5 minutter på å komme fram til at hun måtte trekke seg. Ingvild Kjerkol har tenkt på saken et sted mellom 3 og 5 måneder. Hun tenker fremdeles. Det er nokså skandaløst.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i Stortingssalen etter det ble kjent at Nord universitet underkjente hennes masteroppgave.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Det anvendes som en formildende omstendighet at Ingvild Kjerkol ikke er forskning- og høyere utdanningsminister. Når en rad medier torsdag ettermiddag meldte at nemnda for studentsaker ved Nord universitet har landet på at Kjerkol og medstudenten jukset seg til en mastergrad, og derfor annullerer den – ja så må man huske på at hun tross alt bestyrer et annet departement.

Helse- og omsorgsdepartementet har det overordnede ansvaret for landets helseforetak. Statens folkehelseinstitutt ligger under departementet. Ifølge Filter Nyheter er helseministeren øverste sjef for over 3000 forskere, og departementet har 4 7 milliarder kroner i forskningsmidler i sin portefølje. Det er mer, men vi kan nøye oss med det. Vi får utgå fra at landets leger og sykepleiere ikke har tullet med sine grader, heller ikke de høyt kvalifiserte forskerne i Folkehelsa.

Her er det verdt å minne om hva Støre sa da Borch ble tatt i fusk: Hun hadde gjort «feil som er uforenelig med å være forsknings- og høyere utdanningsminister. Hun ba om å gå av, og det er rett», uttalte statsministeren da.

Sakens faktum har vært kjent i lang tid. Nesten tolv prosent av oppgaven har det man ned en eufemisme kaller «tekstlike passasjer,» aka. avskrift. Men statsråden bet seg fast. Statsminister Jonas Gahr Støre outsourcet beslutningen om hennes troverdighet til Nord universitet – han gjorde det i intervjuer hvor han samtidig framholdt at hun hadde hans fulle tillit. Man kan tenke seg at han krysset fingre mens han håpet at man ved Nord, om ikke tok signaler så i det minste tenkte rett.

Mens nemnda i Nord nærmet seg sensur i saken Kjerkol, hyret hun inn advokat. Ikke en hvilken som helst advokat: Marianne Klausen, tidligere leder for Felles klagenemnd. I følge tv2 ble de to muntlig orientert om at masteroppgaven er underkjent onsdag kveld. Ut fra Kjerkols svar til pressen torsdag ettermiddag synes det klart at hun tenker å fortsette kampen mot dem som mener hun bør ta konsekvensen av at hun er tatt i juks.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Altså er det hennes overbevisning at man godt kan bestyre et av regjeringens forsknings- og høyere utdanningsdepartementer samtidig som man er avslørt i å ha fusket seg til en universitetsgrad. Det skader renommeet til det norske gradssystemet. Som NSOs leder Oline Sæther har sagt til flere medier: Mange studenter er blitt straffet gjennom utestengelse fra institusjonen for mindre enn dette.

Uansett hvor dette ender har skaden allerede skjedd.